ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WSJ: Η απογοήτευση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εκλογές

news room 2 λεπτά ανάγνωση
νδ συριζα

Αυτήν την Κυριακή οι Έλληνες προ­σέρ­χο­νται για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο αυτοί που μάλλον θα καθί­σουν σπίτι τους και δεν θα πάνε να ψηφί­σουν θα είναι αρκετοί.

Η αμε­ρι­κα­νική εφη­με­ρίδα Wall Street Journal μίλησε με την 30χρονη Γιώτα Κοντο­στα­νου, μητέρα δύο παιδιών, η οποία συγκα­τα­λέ­γε­ται σ΄αυ­τούς που θα απέχουν, ενώ στις τελευ­ταίες εκλογές του Ιανουα­ρίου ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υπο­στή­ριξε το κόμμα και στο δημο­ψή­φιμα του περα­σμέ­νου Ιουλίου.

Η εξέ­γερση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, σχο­λιά­ζει η εφη­με­ρίδα. «Ο κ.Τσίπρας παραι­τή­θηκε από την πρω­θυ­πουρ­γία τον περα­σμένο μήνα αφότου υπέ­γραψε ένα νέο, βαρύ πρό­γραμμα λιτό­τη­τας υπό την πίεση της Γερ­μα­νίας και των άλλων πιστω­τών. Όποιος τον ακο­λο­θή­σει, θα πρέπει να ακο­λου­θή­σει και την σκληρή οικο­νο­μική πολι­τική του πακέτου», συνε­χί­ζει το δημο­σί­ευμα.

Η 30χρονη γυναίκα, γεμάτη αντι­μνη­μο­νιακό πάθος τον Ιανουά­ριο, πλεόν δεν βλέπει κάποιο λόγο για να ψηφήσει την Κυριακή. «Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά», επι­ση­μαί­νει.

Οι πρόωρες εκλογές της Κυρια­κής, η τελευ­ταία ενέρ­γεια της βυθι­σμέ­νης στο χρέος χώρας θα εξαρ­τη­θεί από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπο­ρέ­σει να κινη­το­ποι­ή­σει ξανά τους ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρα­δείγ­μα­τος χάρη την κ.Κοντο­στά­νου, παρά την απο­γο­ή­τευσή τους, υπο­γραμ­μί­ζει το άρθρο.

Με τρεις μόλις ημέρες να απο­μέ­νουν μέχρι το άνοιγμα της κάλπης και με το συντη­ρη­τικό κόμμα της Νέας Δημο­κρα­τίας να βρί­σκε­ται μία ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν περι­μέ­νει από κάποιο κόμμα να κερ­δί­σει την απόλυτη πλειο­ψη­φία. Οι δημο­σκο­πή­σεις, παράλ­ληλα, δεί­χνουν ότι το 20% των Ελλήνων είναι ανα­πο­φά­σι­στοι ή με τάση αποχής. Αυτός ο αριθμός είναι κυρίως πρώην ψηφο­φό­ροι του ΣΥΡΙΖΑ, συνε­χί­ζει η WSJ, τονί­ζο­ντας ότι αυτό δίνει στη Νέα Δημο­κρα­τία ένα καλό πάτημα για να επι­στρέ­ψει στην εξουσία, οκτώ μόλις μήνες μετά την ήττα της τον Ιανουά­ριο.

«Δύο φορές φέτος οι Έλληνες ψήφισαν σθεναρά ενάντια στα σκληρά δημο­σιο­νο­μικά μέτρα, αλλά βρέ­θη­καν ξανά εγκλω­βι­σμέ­νοι σ’ αυτά. Η εναλ­λα­κτική -χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ- προ­κα­λούν επίσης φόβο, ακόμη και για τον ένθερμο αντι­μνη­μο­νιακό κ.Τσίπρα», υπο­γραμ­μί­ζει η εφη­με­ρίδα.

Και σημειώ­νει: Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, υπό­σχο­νται εφαρ­μογή της νέας συμ­φω­νίας με τους δανει­στές, ζητώ­ντας παράλ­ληλα, να χαλα­ρώ­σουν τους όρους τους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερ­δί­σει, η δέσμευσή του για το πακέτο στή­ρι­ξης γρήγορα θα τεθεί υπό εξέταση από τις διά­φο­ρες συνι­στώ­σες του, πολλές από τις οποίες παρα­μέ­νουν ιδε­ο­λο­γικά αντί­θε­τες στα μέτρα λιτό­τη­τας. Αν χάσει, ανα­λυ­τές λένε ότι είναι πιθανό να επι­στρέ­ψει στην πρότερη αντι­μνη­μο­νιακή θέση του, κάνο­ντας τη ζωή δύσκολη σε μία κεντρο­δε­ξιά κυβέρ­νηση που θα προ­κύ­ψει».

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.