ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΑΕΕ: Στις 100 δόσεις παλαιές οφειλές άνω των 15.000 ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΟΑΕΕ

Αυτο­δί­καια στη ρύθμιση των 100 δόσεων εμπί­πτουν οι οφει­λέ­τες του ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 15.000 ευρώ, που είχαν υπαχθεί στον προ­σω­ρινό δια­κα­νο­νι­σμό του άρθρου 48 του Νόμου 3943 του 2011. Πρό­κει­ται για τη ρύθμιση «προ­άγ­γελο» των 48 δόσεων, που ειδικά για τους οφειλέτες-ελεύθερους επαγ­γελ­μα­τίες προ­έ­βλεπε την κατα­βολή δόσης που αντι­στοι­χεί του­λά­χι­στον στο 20% των τρε­χου­σών ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και όχι κάτω των 150 ευρώ το δίμηνο.

Με εγκύ­κλιό του ο διοι­κη­τής του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρό­που­λος διευ­κρι­νί­ζει ότι σε συνερ­γα­σία με την ΗΔΙΚΑ υλο­ποι­ή­θηκε μηχα­νο­γρα­φικά η μετά­πτωση των ασφα­λι­σμέ­νων, που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής της διά­τα­ξης, στο καθε­στώς της ρύθ­μι­σης των 100 δόσεων (Ν.4321/2015). Πρό­κει­ται για οφει­λέ­τες που κατά την 21.3.2015 (ημε­ρο­μη­νία δημο­σί­ευ­σης της διά­τα­ξης) είχαν ενεργό προ­σω­ρινό δια­κα­νο­νι­σμό (Ν.3943/2011) και το υπό­λοιπο της οφειλής τους υπε­ρέ­βαινε τις 15.000 ευρώ.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται ρητά στη διάταξη, η μετά­πτωση στις περι­πτώ­σεις αυτές είναι αυτο­δί­καιη. Ως εκ τούτου δεν απαι­τεί­ται νέα αίτηση και δεν γίνεται επα­νυ­πο­λο­γι­σμός της οφειλής με βάση την ημε­ρο­μη­νία της νέας αίτησης (όπως προ­βλέ­πε­ται στις μετα­πτώ­σεις ρυθ­μί­σεων Ν.4305/2014, Ν.4152/2013).

Στις περι­πτώ­σεις των προ­σω­ρι­νών δια­κα­νο­νι­σμών ακο­λου­θεί­ται η πιο κάτω σειρά ενερ­γειών για τον υπο­λο­γι­σμό του υπο­λοί­που της οφειλής και τη μετά­πτωσή του στη νέα ρύθμιση:

• Λαμ­βά­νε­ται ως βάση η οφειλή (εισφο­ρές, επι­βα­ρύν­σεις, εκπτώ­σεις) κατά την ημε­ρο­μη­νία αρχικής αίτησης του δια­κα­νο­νι­σμού (αρχική οφειλή).

• Υπο­λο­γί­ζο­νται οι κατα­βλη­θεί­σες μέχρι σήμερα δόσεις μέσω του δια­κα­νο­νι­σμού.

• Αφαι­ρεί­ται το ποσό των δόσεων από την αρχική οφειλή.

• Το υπό­λοιπο της οφειλής ρυθ­μί­ζε­ται σε 100 δόσεις, λαμ­βά­νο­ντας έκπτωση 50% επί των Τελών Καθυ­στέ­ρη­σης. Το ρυθ­μι­ζό­μενο ποσό επι­βα­ρύ­νε­ται μόνο με τόκο απο­πλη­ρω­μής 0,25% μηνιαίως.

Σύμφωνα με την εγκύ­κλιο του ΟΑΕΕ, μέσω της ίδιας εφαρ­μο­γής, παρέ­χε­ται δυνα­τό­τητα επι­λο­γής μικρό­τε­ρου αριθμού δόσεων, εφόσον υπάρξει σχετική αίτηση του οφει­λέτη.

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.