ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκληση ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς για λήξη της επίσχεσης εργασίας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΟΠΥΥ

ΥΓΕΙΑ 08:37

Εκκληση ΕΟΠΥΥ προς τους για­τρούς για λήξη της επί­σχε­σης εργα­σίας

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Να στα­μα­τή­σουν την επί­σχεση παροχής υπη­ρε­σιών στους ασφα­λι­σμέ­νους του ΕΟΠΥΥ, καλεί τους συμ­βε­βλη­μέ­νους για­τρούς μέσω της «Κ» ο πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού, Δημή­τρης Κοντός, τονί­ζο­ντας ότι η κινη­το­ποί­ηση το μόνο απο­τέ­λε­σμα που έχει είναι να ταλαι­πω­ρεί τους ασφα­λι­σμέ­νους. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Κοντός, «εμείς δεν θέλουμε να αντι­δι­κούμε με τους για­τρούς. Ανα­γνω­ρί­ζουμε ότι έχουν δίκιο, όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την παρα­μι­κρή ευθύνη για την καθυ­στέ­ρηση των πλη­ρω­μών. Με την επί­σχεση οι γιατροί στρέ­φο­νται κατά των ασφα­λι­σμέ­νων, κάτι που είναι πολύ κακό στη συγκυ­ρία αυτή. Τους καλούμε να στα­μα­τή­σουν».

Η κύρια αιτία για την καθυ­στέ­ρηση των πλη­ρω­μών είναι η μη κατα­βολή από τα ασφα­λι­στικά ταμεία των εισφο­ρών υγείας που έχουν εισπρά­ξει από τους ασφα­λι­σμέ­νους. Μόνο για το 2015, η υστέ­ρηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ από εισφο­ρές ανέρ­χε­ται στα 700 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, εντός του Αυγού­στου όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα πλη­ρω­θούν για υπη­ρε­σίες που πρό­σφε­ραν σε ασφα­λι­σμέ­νους τον Μάρτιο, ενώ προ­τε­ραιό­τητα θα δοθεί σε για­τρούς και φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τές.

Με βάση τα στοι­χεία της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που σήμερα στις 11 π.μ. θα έχει συνά­ντηση με τον ανα­πλη­ρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η συμ­με­τοχή στην επί­σχεση συνε­χί­ζε­ται με μεγάλη συμ­με­τοχή των γιατρών. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που έσπευ­σαν να κλεί­σουν ραντε­βού σε ασφα­λι­σμέ­νους το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο, πριν από την έναρξη της κινη­το­ποί­η­σης. Και αν σε κάποιες περι­πτώ­σεις αυτό μπορεί να δικαιο­λο­γη­θεί, σε άλλες σίγουρα προ­βλη­μα­τί­ζει. Βάσει στοι­χείων του ΕΟΠΥΥ, περίπου 200 συμ­βε­βλη­μέ­νοι γιατροί κατα­χώ­ρι­σαν στο ηλε­κτρο­νικό σύστημα επι­σκέ­ψεις ασφα­λι­σμέ­νων που έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ υπήρξε γιατρός που σύμφωνα με τα στοι­χεία που κατα­χώ­ρισε δέχθηκε το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο 157 επι­σκέ­ψεις ασφα­λι­σμέ­νων! Ο δεύ­τε­ρος πιο εργα­τι­κός κατα­χώ­ρισε 113 επι­σκέ­ψεις ασφα­λι­σμέ­νων το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο. Το γεγονός ότι η «μεγάλη κίνηση» στα ιατρεία συμ­βε­βλη­μέ­νων συμπί­πτει με τις πρώτες ημέρες του μήνα αφήνει σοβαρές ενδεί­ξεις πως κάποιοι, λίγοι, γιατροί συνε­χί­ζουν να θέλουν να συμπλη­ρώ­σουν όσο το δυνατόν γρη­γο­ρό­τερα το μηνιαίο πλαφόν των 200 δωρεάν επι­σκέ­ψεων ασφα­λι­σμέ­νων που καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ. Οσοι δεν προ­λά­βουν, είτε θα πρέπει να περι­μέ­νουν τον επόμενο μήνα, όταν ανοίξει ξανά το πλαφόν, είτε να πλη­ρώ­σουν την επί­σκεψη.

«Πάγωσε» η νέα σύμβαση

Η σύναψη νέας σύμ­βα­σης με τον ΕΟΠΥΥ, με ξεκά­θα­ρους όρους, ενδε­χο­μέ­νως να αντι­με­τώ­πιζε αυτό το φαι­νό­μενο. Η συζή­τηση για τη νέα σύμβαση ιδιωτών γιατρών με τον Οργα­νι­σμό, την οποία έχει ανα­λά­βει το υπουρ­γείο Υγείας, δεν έχει προ­χω­ρή­σει παρά το γεγονός ότι απο­τε­λεί πάγιο αίτημα και της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, να αρθεί άμεσα η ανα­σφά­λεια των γιατρών των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ), όσον αφορά στις εργα­σια­κές τους σχέσεις, ζητάει από το υπουρ­γείο Υγείας η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, που δια­μη­νύει ότι «η περί­ο­δος χάριτος έχει τελειώ­σει». Αυτή τη στιγμή, στην πλειο­νό­τητα των περι­πτώ­σεων των γιατρών των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) δεν τους ανα­γνω­ρί­ζε­ται η προ­ϋ­πη­ρε­σία σε φορείς κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης για τη μισθο­δο­σία τους, με απο­τέ­λε­σμα να έχουν χαμηλές απο­λα­βές. Το παρά­δοξο είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία στρα­τη­γική των Υγειο­νο­μι­κών Περιφερειών-ΥΠΕ (στις οποίες υπά­γε­ται το ΠΕΔΥ), αφού σε κάποια ΥΠΕ η προ­ϋ­πη­ρε­σία έχει ανα­γνω­ρι­στεί. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί γιατροί των μονάδων παρα­μέ­νουν στο ΠΕΔΥ, δια­τη­ρώ­ντας τα ιδιω­τικά τους ιατρεία, με προ­σω­ρι­νές δικα­στι­κές απο­φά­σεις.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.