Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, αφού όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών “φέτος χρειαζόμαστε έσοδα” και φαίνεται πως η Ελλάδα πέτυχε να διατηρήσει στον χαμηλό συντελεστή 13% προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, κυρίως τρόφιμα, όπως ψωμί, γάλα, κ.ά.
Συμφωνία υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις και τονίζεται ότι δεν πρόκειται να “παραδοθεί σε ιδιώτες το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας”.
Τα καλά νέα είναι πως όλα δείχνουν ότι δεν θα ”φαλιρίσουμε” μέσα στο καλοκαίρι και πως θα πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον ”βομβαρδισμό” πληροφοριών από Αμερική και Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση είπε το πολυπόθητο ”ναι” στην διάσωση της Ελλάδας με νέο δάνειο αποσυνδέοντάς το ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ με το πάγιο αίτημά τους για σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες έχουν έτοιμο, μετά τη γερμανική συναίνεση, το σωσίβιο-δάνειο των δεκάδων δισεκατομυρίων ευρώ, που θα μας γλιτώσει από ”πνιγμό” τον Ιούλιο που τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο.
Το γερμανικό ΝΑΙ επιτάχυνε τις εξελίξεις σε σημείο που ο Α.Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, μίλησε ξεκάθαρα για επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα.
”Η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη.Έχει γίνει πρόοδος, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες” ήταν οι πανηγυρικού χαρακτήρα δηλώσεις του.
Όμως και η τρόικα άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απαιτούμενη συναίνεση του Α.Σαμαρά, διαρρέοντας πως συμφωνεί στη μείωση του ΦΠΑ.
Όμως από το υπουργείο Οικονομικών λένε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση στο Φ.Π.Α από τώρα γιατί θα μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα και το αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό για πιθανότατα το 2012, ίσως για να λειτουργήσει πολιτικά και ως ”δόλωμα” για να αποσπάσουν τη συναίνεση του Α.Σαμαρά.
Στη συμφωνία αναφέρεται η ”εξαφάνιση” για τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ η πρώτη αμοιβή για τους νέους θα είναι 20% χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Διευθετήθηκε ο χρόνος εργασίας για τα εποχικά επαγγέλματα, ενώ αλλάζουν το διάστημα απασχόλησης στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και από 2+2 χρόνια, αυξάνεται στα 3+3+3.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση Μέρκελ, η τρόικα φέρεται να συναινεί στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και το νερό μπαίνει πλέον στο ”αυλάκι”.
Και έτσι ερχόμαστε στην άλλη όψη του νομίσματος, στα επώδυνα μέτρα που θέλοντας και μη θα πάρουμε ως αντάλλαγμα και που ανακοινώνονται την Πέμπτη, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους της.
Πάμε ολοταχώς προς νέα μέτρα λιτότητας και για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα ελέγχονται από τεχνοκράτες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Η ”κερκόπορτα” της άλωσης του Δημοσίου που θα σημάνει και την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ονομάζεται ΟΤΕ.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι Γερμανοί θα αγοράσουν και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.
Ποιές είναι αυτές;
¶ρση της μονιμότητας ακόμα και για τους ”παλιούς” υπαλλήλους και ταυτόχρονα απολύσεις έως και 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών σε όσους απομείνουν.
Εαν η Deutsche Telekom πάρει όσα ζητάει, τότε υπάρχει κανείς που θα στοιχηματίσει πως θα ζητήσουν κάτι λιγότερο οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα πουληθούν;
«ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΦΠΑ»
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση του ΦΠΑ, στην παρούσα συγκυρία», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από 23% στο 20% και του μεσαίου συντελεστή από 13% στο 10%.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «τώρα δεν μπορούν να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ», καθώς θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα συμφώνησαν με την κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ.
«Συμφώνησαν σε αυτό», είπε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα επαρκούσε για την επανεκκίνηση της οικονομίας, φέρεται να είπε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
«Εάν η πληροφόρηση είναι σωστή [σ.σ. για τη μείωση του ΦΠΑ] θα ήταν ένα καλό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε στο Reuters.
Σημειώνεται ότι στη σελίδα 23 της παρουσίασης του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015 υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.
Στον υψηλό συντελεστή υπάγονται τα καύσιμα, τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα αυτοκίνητα, τα αλκολούχα ποτά, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα ακίνητα, καθώς και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου και τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.
Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη πει ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, στον υψηλό συντελεστή θα μεταταχθούν οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.τλ). Αυτό θα γίνει πιθανότατα από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, έκρουσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ αντιπροτείνει στην κυβέρνηση να εξετάσει την προσαρμογή του ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, όπου κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.
Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός
Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά τη διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας για νέο δανεισμό της Ελλάδας τον Ιούνιο και το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, παρά τους φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η μη υπουργοποίηση βουλευτών που αναμένουν και κυρίως η απομάκρυνση των μελών της κυβέρνησης που θα τεθούν εκτός.
Κλειδί του νέου ανασχηματισμού αποτελεί η παραμονή ή όχι του οικονομικού επιτελείου, με πιθανότερο σενάριο την αντικατάστασή του και με φαβορί για τη θέση του τσάρου τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Στο νέο, μικρό υπουργικό σχήμα, πρόθεση είναι να συμμετάσχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.













