ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόντρα Γιούνκερ – Τσίπρα με πυροσβέστη τον… Τουσκ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τσιπρας γιουνκερ

Με κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλωντ Γιούν­κερ ολο­κλη­ρώ­θηκε η συζή­τηση για την Ελλάδα στο ευρω­παϊκό κοι­νο­βού­λιο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι η χώρα θα παρου­σιά­σει σοβαρές προ­τά­σεις μέχρι αύριο και παράλ­ληλα τόνισε ότι θα ήταν πολύ καλύ­τερο να είχε ενεργό ρόλο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις το ευρω­κοι­νο­βού­λιο αντί να απο­φα­σί­ζει πίσω από κλει­στές πόρτες το ΔΝΤ για την ΕΕ.

Παράλ­ληλα, στη δευ­τε­ρο­λο­γία του και απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις είπε ότι η κυβέρ­νηση κατέ­θεσε πρό­γραμμα και έχει το δικαί­ωμα να απο­φα­σί­σει εφόσον συμ­φω­νεί με τους στόχους να επι­λέ­ξει το πώς θα κατα­νε­μη­θούν τα μέτρα.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο επι­κε­φα­λής της Κομι­σιόν, που τόνισε ότι «έχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι πρέπει να επι­στρέ­ψουμε τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Εκει ανή­κουμε και ήταν σφάλμα ότι τις εγκα­τα­λεί­ψαμε».

Και κάπου εκεί άρχισε η αντε­πί­θεση: Είναι αλήθεια ότι η δια­πραγ­μά­τευση έγινε κεκλει­σμέ­νων των θυρών. Αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω. Αλλά αυτές έγιναν σε τελείως δια­φο­ρε­τικό πλαίσιο, σημεί­ωσε.

Δεν κατα­φέ­ραμε να βρούμε μια συμ­φω­νία μεταξύ των τριών θεσμών και της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Αλλά θα πρέπει να πω ότι εγώ επέβαλα να πλη­ρώ­σουν φόρους οι πλοιο­κτή­τες. Εγώ ζήτησα να μειω­θούν οι στρα­τιω­τι­κές δαπάνες.

Όπως είπε ο Γιούν­κερ, δεν ζήτησε μείωση των χαμηλών συντά­ξεων, αλλά ούτε και μείωση μισθών και θα πρέπει να λέγο­νται αυτά.

Όπως είπε χρειά­ζε­ται ανά­καμψη και η Κομι­σιόν έχει σχέδιο ύψους 35 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανα­φέ­ρο­νται αυτά, όταν κάποιος υπο­στη­ρί­ζει ότι πολλά δεν έγιναν.

Γεφυ­ρο­ποιός ο Τουσκ

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ, τόνισε ότι η συζή­τηση στο ευρω­κοι­νο­βού­λιο έδειξε πόσο διχα­σμέ­νοι είμαστε για την Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να επι­στρέ­ψουμε στους κοινούς κανόνες:

* Οφεί­λουμε να σεβό­μα­στε ο ένας τον άλλο.

* Πρέπει να πλη­ρώ­νουμε τα δάνεια έναντι των άλλων. Δεν πρέπει να θεω­ρού­νται οι δανειο­λή­πτες καλοί και οι πιστω­τές οι κακοί.

* Δεν μπο­ρούμε να δαπα­νούμε περισ­σό­τερα από αυτά που κερ­δί­ζουμε ως έσοδα.

* Θα πρέπει να ζητούμε βοήθεια από τους φίλους μας, όχι από τους εχθρούς, ιδίως αν αυτοί δεν μπορούν να βοη­θή­σουν.

* Αν θέλετε να βοη­θή­σετε τους φίλους σας, μην τους ταπει­νώ­νετε.

Σήμερα χρεια­ζό­μα­στε ενότητα όχι γιατί είναι ωραία ιδέα αλλά γιατί πρέπει να βρούμε λύση μέσα στις τελευ­ταίες τέσ­σε­ρις ημέρες. Η δια­δι­κα­σία της τελευ­ταίας ευκαι­ρίας έχει ξεκι­νή­σει. Η Ελλάδα υπέβαλε το αίτημα για τον ESM, σημεί­ωσε.

euro2day.gr/

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.