ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν άνεργους, συνταξιούχους και επιχειρηματίες με εκατομύρια αδήλωτες καταθέσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
έλεγχοι εφορίας
Ανερ­γοι, ανε­πάγ­γελ­τοι, συ­ντα­ξιού­χοι πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται με­τα­ξύ άλλων στη λίστα των εκα­τομ­μυ­ριού­χων υπό­πτων για φο­ρο­δια­φυ­γή που έχουν κα­ταρ­τί­σει οι οι­κο­νο­μι­κοί ει­σαγ­γε­λείς, οι οποί­οι και εξέ­δω­σαν απο­φά­σεις για τη δή­μευ­ση των πε­ριου­σια­κών τους στοι­χεί­ων, δη­λα­δή τους τρα­πε­ζι­κούς τους λο­γα­ρια­σμούς, τα ακί­νη­τα που έχουν στην κα­το­χή τους και τις τρα­πε­ζι­κές τους θυ­ρί­δες. Πρό­κει­ται για την πρώτη με­γά­λη επι­χεί­ρη­ση κατά της φο­ρο­δια­φυ­γής και κατά της δια­φθο­ράς που ολο­κλη­ρώ­θη­κε από τους οι­κο­νο­μι­κούς ει­σαγ­γε­λείς Παν. Αθα­να­σί­ου, Ι. Δρα­γά­τση και Γαλ. Μπρη, από την οποία ευ­ελ­πι­στούν ότι θα εισ­ρεύ­σει χρήμα στα δη­μό­σια τα­μεία.
Να ση­μειω­θεί ότι η πλειο­ψη­φία των ελεγ­χό­με­νων για φο­ρο­δια­φυ­γή προ­σέ­φυ­γε κατά της από­φα­σης για δή­μευ­ση της κι­νη­τής και ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας τους στο Εφε­τείο, πλην όμως οι πε­ρισ­σό­τε­ρες απο­φά­σεις του Εφε­τεί­ου ήταν απορ­ρι­πτι­κές για τους εν­δια­φε­ρό­με­νους. Ετσι ολο­κλη­ρώ­θη­κε η δή­μευ­ση της πε­ριου­σί­ας τους, ενώ ταυ­τό­χρο­να κλή­θη­καν όλοι να δι­καιο­λο­γή­σουν τη δια­φο­ρά με τα όσα είχαν δη­λώ­σει στην εφο­ρία με τα ποσά που βρέ­θη­καν στους τρα­πε­ζι­κούς τους λο­γα­ρια­σμούς. Η πρώτη από­φα­ση για δή­μευ­ση πε­ριου­σιών υπό­πτων για φο­ρο­δια­φυ­γή εξε­δό­θη στις 9 Ια­νουα­ρί­ου 2015 (δη­λα­δή πριν από τις εκλο­γές) και η τε­λευ­ταία, που αφορά έναν επι­χει­ρη­μα­τία, μόλις προ­χθές στις 29 Απρι­λί­ου 2015.
Δεν πί­στευαν στα μάτια τους οι ει­σαγ­γε­λείς όταν πραγ­μα­το­ποί­η­σαν έλεγ­χο στον τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό της Α. Κ. (σ.σ. τα πλήρη ονό­μα­τα των υπό­πτων για φο­ρο­δια­φυ­γή βρί­σκο­νται στη διά­θε­σή του «Βή­μα­τος») που δή­λω­νε άνερ­γη και ανε­πάγ­γελ­τη και ανα­κά­λυ­ψαν ότι είχε κα­τα­θέ­σεις 97 εκατ. ευρώ. Το πε­ρί­ερ­γο στην υπό­θε­ση αυτή είναι ότι η εν λόγω κυρία δή­λω­νε στη φο­ρο­λο­γι­κή της δή­λω­ση επί τρία συ­νε­χή χρό­νια 15 εκατ. ευρώ και ενώ εμ­φα­νι­ζό­ταν άνερ­γη, ου­δείς την ήλεγ­ξε πού τα βρήκε και εάν έκρυ­βε και άλλα ποσά.
Ο έμπο­ρος Μ. Κ. είχε δη­λώ­σει την πε­ρί­ο­δο 1996 -2015 2,5 εκατ. ευρώ και του βρή­καν αδή­λω­τες κα­τα­θέ­σεις 36 εκατ. ευρώ. Μία άλλη, η Δ. Μ. που εμ­φα­νί­στη­κε ως  νοι­κο­κυ­ρά, δή­λω­σε  στην εφο­ρία 7 εκατ. ευρώ, αλλά βρή­καν στους τρα­πε­ζι­κούς της λο­γα­ρια­σμούς  23 εκατ. ευρώ και κα­λεί­ται τώρα να τα δι­καιο­λο­γή­σει. Εως ότου μπο­ρέ­σει να τα δι­καιο­λο­γή­σει έχουν δη­μευ­θεί όλα τα πε­ριου­σια­κά της στοι­χεία. Ο έμπο­ρος Ι.Μ. δή­λω­σε 1,4 εκατ. ευρώ, του βρή­καν 34 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος συ­ντα­ξιού­χος από το Ωραιό­κα­στρο Θεσ­σα­λο­νί­κης είχε δη­λώ­σει στην πε­ρί­ο­δο 1996 -2007 4 εκατ. ευρώ και του βρή­καν 12,1 εκατ. ευρώ. Μία ολό­κλη­ρη (γνω­στή) οι­κο­γέ­νεια, δη­λα­δή πα­τέ­ρας, μη­τέ­ρα και δύο κόρες δή­λω­ναν  όλοι μαζί στην εφο­ρία 5 εκατ. ευρώ και βρή­καν σε κοινό λο­γα­ρια­σμό τους  60 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος ανε­πάγ­γελ­τος Μ.Π. δή­λω­νε 10 εκατ. ευρώ από το 2007 (και ου­δείς τον είχε ενο­χλή­σει). Βρή­καν στους τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς 40 εκατ. ευρώ. Ενας φαρ­μα­κο­ποιός από την Αθήνα, δή­λω­νε ει­σό­δη­μα 1 εκατ. ευρώ και βρέ­θη­καν σε τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό του 10 εκατ. ευρώ. Η νοι­κο­κυ­ρά Ε.Σ. δή­λω­νε ει­σό­δη­μα 35.000 ευρώ και βρέ­θη­καν σε λο­γα­ρια­σμό της στην τρά­πε­ζα 7 εκατ. ευρώ. Δύο αδέλ­φια, ιδιω­τι­κοί υπάλ­λη­λοι (κατά δή­λω­σή τους) δή­λω­ναν 10 εκατ. ευρώ, βρέ­θη­καν σε κοινό λο­γα­ρια­σμό 18 εκατ. ευρώ. Μία άλλη κυρία με ασυ­νή­θι­στο επάγ­γελ­μα (κάτι σαν ρυ­μουλ­κός εσω­τε­ρι­κών υδά­των) προ­σπα­θεί ακόμα να δι­καιο­λο­γή­σει τα 18 εκατ. ευρώ που βρέ­θη­καν σε τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς της. Η τε­λευ­ταία δή­μευ­ση πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων έγινε μόλις προ­χθές σε γνω­στό επι­χει­ρη­μα­τία (Α. Κ.), ο οποί­ος κλή­θη­κε να δι­καιο­λο­γή­σει ένα ποσό αρ­κε­τών εκα­τομ­μυ­ρί­ων που βρέ­θη­κε στον τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό του.
Συ­νο­λι­κά στους τε­λευ­ταί­ους τρεις μήνες οι οι­κο­νο­μι­κοί ει­σαγ­γε­λείς εξέ­δω­σαν απο­φά­σεις για 29 δη­μεύ­σεις πε­ριου­σιών υπό­πτων για φο­ρο­δια­φυ­γή. Ο έλεγ­χος συ­νε­χί­ζε­ται.
tovima.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.