Ατάκτως Ερριμμένα

Αυτοσχεδιάζοντας

Μετά την συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ σηκώθηκε σκόνη όταν το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έγραψε ότι η Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση το διέψευσε με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος βεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αυτά είναι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση. Αυτά τα πρωί. Γιατί κατά το μεσημεράκι, ο κ. Σακελλαρίδης επέστρεψε με νέα δήλωση η οποία έλεγε πως το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά «είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση», δηλαδή, με άλλα λόγια το συζητά η κυβέρνηση. Ας είμαστε καλοπροαίρετοι και να μην σκεφτούμε πως μας προετοιμάζει για μια απόφαση που έχει ληφθεί. Σε διαβούλευση το θέμα. Και αν από την διαβούλευση προκύψει να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε κάποια νησιά, ο Βαρουφάκης τι θα κάνει; Θα το εισηγηθεί ως αρμόδιος υπουργός ή ισχύει η παλαιότερη (πριν 4 ημέρες) δήλωσή του ότι «εγώ δεν υπογράφω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»; Και πως θα χαρακτηρισθεί, όποιος σκεφθεί ότι πλέον φεύγουμε από την σφαίρα των άστοχων επικοινωνιακών τακτικών και έχουμε μπροστά μας λάθη ουσίας, λάθη που αφορούν την πολιτική που χαράσσεται, αφορούν τα μέτρα που μας ετοιμάζουν, αφορούν την ίδια την αξιοπιστία της σε μια από τις κρισιμότερες χρονικές περιόδους της χώρας;

Υ.Γ. Να μην ξεχάσουμε και άλλα τα πολλών και διαφορετικών απόψεων: Ο Γ. Δραγασάκης από την Κίνα είπε πως είναι θέμα εβδομάδων η ιδιωτικοποίησή του ΟΛΠ. Ο Θ. Δρίτσας έχει πει πως η ιδιωτικοποίηση θα σταματήσει εκεί που τη βρήκε η σημερινή κυβέρνηση. Ο Δραγασάκης επανήλθε λέγοντας πως θα γίνει κάτι ενδιάμεσο περίπου, ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη μετοχική παρουσία στον Οργανισμό. Τους εργαζόμενους ήδη, τους έχουν ζώσει τα μαύρα φίδια, ανησυχούν. Άδικο έχουν; Προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα το 1,2% ή και το 1,5% και μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισ. ευρώ, μάθαμε σε πρώτη φάση πως συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων. Την επομένη μάθαμε ότι η κυβέρνηση έστειλε και δεύτερο πακέτο με προσδοκώμενο πλεόνασμα 3% και δημοσιονομικό αντίκτυπο από 4,7 έως 6,1 δισ. ευρώ. Μετά όμως, μάθαμε πως δεν ισχύει αυτό, ισχύει το προηγούμενο για πλεόνασμα 1,2-1,5%, ότι η νέα λίστα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «κείμενο εργασίας» και ότι τελικά η διοχέτευση της λίστας των επιπλέον μέτρων δεν έγινε από την ελληνική πλευρά και διαβιβάσθηκε επιλεκτικά, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου