Ειδήσεις

Σαμαράς: Το ζήτημα του αρχηγού έκλεισε-Μπακογιάννη: Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο

Κανείς δεν έθεσε στην Κ.Ο. θέμα αρχηγού και άρα το ζήτημα έκλεισε είπε ο Α. Σαμαράς. «40 μέρες μετά τις εκλογές αρχίζουν να ομολογούν τα ψέματά τους», το σχόλιο για ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρή απάντηση Σακελλαρίδη. Παραίτηση με αιχμές από Αβραμόπουλο. Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο λέει η Μπακογιάννη.

Έκλεισε το θέμα ηγεσίας στην ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Θέμα αρχηγού έθεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την Πέμπτη, εξηγώντας ότι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά είναι αδιανόητο να την εγκαταλείψω τη δύσκολη αυτή ώρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για παράταξη, όμως κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον επιθυμεί να θέσει το θέμα καθαρά. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε επίσης θέμα εκτάκτου συνεδρίου, επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε έντονη εσωκομματική εσωστρέφεια, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «επικίνδυνη» όπως είπε, πολιτική του.

Για την ανασυγκρότηση του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, περισσότερη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία και οδοιπορικό στην κοινωνία «για να ειπωθούν όλες οι αλήθειες».

Από τη συνεδρίαση απουσιάζουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η προ ολίγου παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την θέση του αντιπροέδρου, επικαλούμενος το βεβαρημένο πρόγραμμά του στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, εφάρμοσε σωστή πολιτική, παρά τα λάθη της, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της. «Παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα. Αν ολοκληρώναμε το έργο μας στην τετραετία, ήδη θα είχαμε βγει οριστικά από τα μνημόνια, στα οποία τώρα μας ξαναγυρίζουν. Δεν μπορεί να αναγνωρίζουν οι ξένοι τα επιτεύγματά μας και εμείς να εγκαταλείπουμε αυτή την υπεράσπιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται να βυθιστούμε στην εσωστρέφεια, αυτό το δώρο δεν πρόκειται να του το κάνουμε», σημείωσε, ενώ μίλησε για συμφέροντα που θέλουν «να κερδίσει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ανεκδιήγητος ο Βαρουφάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μεγάλα ψέματα», όπως το κούρεμα του χρέους «που αποδείχθηκε απάτη», το τέλος του μνημονίου και της τρόικας. «Που είναι η περίφημη συμμαχία με τις χώρες του νότου, όταν έχουν απέναντί τους χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία;», διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» τον υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος ειδικά στις προτάσεις του για τους ελέγχους του ΦΠΑ. «Οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, αμηχανίας και γέλιου, όπως για παράδειγμα για τους τουρίστες που θα γίνουν μυστικοί πράκτορες – εφοριακο. Πάλι καλά που δεν φώναξαν τον επιθεωρητή Κλουζό από τον Ροζ Πάνθηρα», είπε, κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση -θέατρο. «Πήγαιναν για λεφτά χωρίς μνημόνιο και γύρισαν με μνημόνιο χωρίς λεφτά», τόνισε.

«Δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή την νέα συμφωνία, όχι γιατί φοβούνται ότι δεν θα περάσει αφού θα το στηρίξουμε κι εμείς αλλά γιατί φοβούνται ότι πολλοί δικοί τους δεν θα το ψηφίσουν. Τί θα γίνει σε λίγο καιρό που θα πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση και να πάρουν μέτρα;», υπογράμμισε.

Για την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα, μίλησε για «επανάληψη του ολέθριου λάθους του Γιώργου Παπανδρέου και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας ότι παίζουν με το Grexit. Είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για μας».

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε σφάλματα και αδυναμίες των τελευταίων χρόνων, σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. «Δεν δείξαμε επαρκώς το μεταρρυθμιστικό μας πρόσωπο και ότι η ιδεολογία μας προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε. Μίλησε και για σφάλματα σε επιλογές προσώπων, ωστόσο, πρόσθεσε, «συγκυβερνήσαμε κάτω από χαώδεις συνθήκες. Είμαι ο πρώτος που δέχομαι ότι σε επίπεδο πρακτικής πολλά διαφορετικά θα μπορούσαν να γίνουν, όμως οι μεγάλες στρατηγικές μας αλλαγές ήταν σωστές», σημείωσε.

Αρνήθηκε ότι η ΝΔ έκανε στρατηγική φόβου, αντίθετα «επισημάναμε αληθινούς κινδύνους που σήμερα βγαίνουν», ενώ απέρριψε τη δεξιά στροφή του κόμματος.

Αναφερόμενος στη φορολογία, τόνισε: «Ήταν λάθος μας κάποιες πολιτικές, όπως το φορολογικό, επιλογές τελείως έξω από την ιδεολογία μας. Κάναμε το λάθος να μην εξηγήσουμε ότι ήταν προσωρινό μέτρο οι αυξήσεις φόρων, κάποιους από τους οποίους στο τέλος αρχίσαμε να μειώνουμε. Αλλά η ζημιά είχε γίνει».

Μπακογιάννη: Ο Σαμαράς φοβάται το συνέδριο

Ο κ. Σαμαράς φοβάται το συνέδριο μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Σε ένα συνέδριο ή θα βγει ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός, υπογράμμισε η κα. Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, σχολίασε: Στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες αλλά με επιχειρήματα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου