ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Τυχόν GREXIT η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της Μerkel”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ

Πλη­θαί­νουν τα δη­μο­σιεύ­μα­τα που υπο­στη­ρί­ζουν ότι η Α. Μέρ­κελ θα ανα­γκα­στεί να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με πι­θα­νή κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα ως λο­γι­κή συ­νέ­πεια της μέχρι τώρα πο­λι­τι­κής της. Οι Γερ­μα­νοί φο­βού­νται επι­στρο­φή της κρί­σης.

Η ρητή δια­βε­βαί­ω­ση της κα­γκε­λα­ρί­ου Μέρ­κελ από το Λον­δί­νο ότι δεν τί­θε­ται θέμα αλ­λα­γής της πο­λι­τι­κής ρότας του Βε­ρο­λί­νου απέ­να­ντι στην Ελ­λά­δα δίνει τέλος στις ει­κα­σί­ες περί κιν­δύ­νου grexit που τρο­φο­δό­τη­σαν πρό­σφα­τα δη­μο­σιεύ­μα­τα του γερ­μα­νι­κού τύπου. Το μή­νυ­μα της Α. Μέρ­κελ είχε απο­δέ­κτη «τους αν­θρώ­πους και τους συμ­με­τέ­χο­ντες στις αγο­ρές», όπως τό­νι­σε, που αντέ­δρα­σαν με με­γά­λη νευ­ρι­κό­τη­τα όταν διά­βα­σαν πα­ρό­μοια άρθρα, τε­λευ­ταια από τη Bild, ότι η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση επε­ξερ­γά­ζε­ται σε­νά­ρια πι­θα­νής εξό­δου της Ελ­λά­δας από το ευρώ σε πε­ρί­πτω­ση εκλο­γι­κής νίκης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Θα ανα­γκα­στεί να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με τον Τσί­πρα

Οι δια­βε­βαιώ­σεις Μέρ­κελ απο­τε­λούν τη λο­γι­κή συ­νέ­χεια της στρα­τη­γι­κής που ακο­λου­θεί τα τε­λευ­ταία πέντε χρό­νια «για να φέρει τους Έλ­λη­νες στο δρόμο της αρε­τής, με ένα μείγ­μα πο­λι­τι­κής του μα­στι­γί­ου και του κα­ρό­του, οι­κο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη ένα­ντι οι­κο­νο­μι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, ή, σύμ­φω­να με τις δικές της λέ­ξεις, αλ­λη­λεγ­γύη ένα­ντι αλ­λη­λεγ­γύ­ης, στρα­τη­γι­κή που κιν­δυ­νεύ­ει, εάν ο Αλέ­ξης Τσί­πρας κερ­δί­σει τις εκλο­γές», πα­ρα­τη­ρεί η εφη­με­ρί­δα Suddeutsche Zeitung του Μο­νά­χου. Άρα, η συ­νέ­πεια τυχόν αθέ­τη­σης των υπο­χρε­ώ­σε­ων της Αθή­νας θα ήταν η δια­κο­πή κάθε βο­ή­θειας προς την Ελ­λά­δα και έξο­δός της από την ευ­ρω­ζώ­νη. Ο αρ­θρο­γρά­φος επι­χει­ρεί ωστό­σο να στοι­χειο­θε­τή­σει τους λό­γους που θε­ω­ρεί ότι θα ανα­γκά­σουν την Άγκε­λα Μέρ­κελ να κα­θί­σει στο ίδιο τρα­πέ­ζι με τον Αλέξη Τσί­πρα και να δια­πραγ­μα­τευ­τεί. «Αν και ορι­σμέ­νοι κυ­βερ­νη­τι­κοί υπάλ­λη­λοι πολύ θα ήθε­λαν μέσω δη­μο­σιευ­μά­των του τύπου να δεί­ξουν στην Αθήνα τα μέσα βα­σα­νι­σμού που δια­θέ­τουν (σε πε­ρί­πτω­ση αθέ­τη­σης των υπε­σχη­μέ­νων), πι­θα­νή έξο­δος της Ελ­λά­δα από το ευρώ θα ήταν για την κα­γκε­λά­ριο η με­γα­λύ­τε­ρη πο­λι­τι­κή ήττα της θη­τεί­ας της, γιατί», όπως ση­μειώ­νει ο αρ­θρο­γρά­φος, «θα ισο­δυ­να­μού­σε με ομο­λο­γία απο­τυ­χία της πο­λι­τι­κής της, που ίσως να ήταν εξ αρχής λαν­θα­σμέ­νη». Η εφη­με­ρί­δα υπο­στη­ρί­ζει ότι αυτό δεν θα ήταν το χει­ρό­τε­ρο. «Το χει­ρό­τε­ρο θα ήταν ότι έξο­δος της Ελ­λά­δας από το ευρώ θα σή­μαι­νε πι­θα­νό­τη­τα και χρε­ο­κο­πία της χώρας. Σε αυτήν την πε­ρί­πτω­ση η Μέρ­κελ θα έπρε­πε να απευ­θυν­θεί στη Βουλή και να πα­ρα­δε­χθεί ενώ­πιον των βου­λευ­τών ότι παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις της περί του αντι­θέ­του, ένα με­γά­λο τμήμα των γερ­μα­νι­κών πι­στώ­σε­ων προς την Αθήνα θα χά­νο­νταν που θα σή­μαι­νε απώ­λειες ύψους πολ­λών δις ευρώ για τους γερ­μα­νούς φο­ρο­λο­γού­με­νους. Θα ήταν μια μέρα γιορ­τής για το ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κό κόμμα «Εναλ­λα­κτι­κή Επι­λο­γή για τη Γερ­μα­νία» (AfD) και το Pegida (Ευ­ρω­παί­οι Πα­τριώ­τες κατά του Εξι­σλα­μι­σμού της Δύσης)».

Γερ­μα­νοί: να συ­νε­χί­στουν οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις

Η αγω­νία των Γερ­μα­νών για τις εξε­λί­ξεις στην Ελ­λά­δα και το εν­δε­χό­με­νο επι­στρο­φής της οι­κο­νο­μι­κής και δη­μο­σιο­νο­μι­κή κρί­σης κα­τα­γρά­φε­ται σε δη­μο­σκό­πη­ση που έγινε για λο­γα­ρια­σμό του πρώ­του δη­μό­σιου κα­να­λιού ARD. Το 61% των ερω­τη­θέ­ντων απά­ντη­σε θε­τι­κά, ενώ το αντί­στοι­χο πο­σο­στό ανά­με­σα στους οπα­δούς του ευ­ρω­φο­βι­κού κόμ­μα­τος «Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία», είναι πολύ υψη­λό­τε­ρο και αγ­γί­ζει το 86%. Μια συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του 80% υπο­στή­ρι­ξε ότι το Βε­ρο­λί­νο θα πρέ­πει να ενερ­γο­ποι­η­θεί, ώστε η νέα ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να συ­νε­χί­σει τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, μά­λι­στα το 61% των ερω­τη­θέ­ντων τά­χθη­κε υπέρ της απο­χώ­ρη­σης της χώρας από την ευ­ρω­ζώ­νη σε πε­ρί­πτω­ση αθέ­τη­σης των συ­μπε­φω­νη­μέ­νων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Το 53% πι­στεύ­ει ότι μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη θα είχε λι­γό­τε­ρο δρα­μα­τι­κές επι­πτώ­σεις από ότι πριν από λίγα χρό­νια.

Στη δη­μο­σκό­πη­ση τέ­θη­κε και το ερώ­τη­μα περί κου­ρέ­μα­τος του χρέ­ους. Πο­σο­στό του 68% απέρ­ρι­ψε μια τέ­τοια διευ­κό­λυν­ση, ενώ το 28% το θε­ω­ρεί ως ένα απο­δε­κτό εν­δε­χό­με­νο.

Πρώτο στις προ­τι­μή­σεις των γερ­μα­νών ψη­φο­φό­ρων πα­ρα­μέ­νει το Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα (CDU) με 41%, ενώ ο πιο δη­μο­φι­λής πο­λι­τι­κός είναι ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Φρανκ Βάλ­τερ Σταϊν­μά­γερ από το Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα (SPD) με την κα­γκε­λά­ριο στη δεύ­τε­ρη θέση και με ενι­σχυ­μέ­νη τη δη­μο­τι­κό­τη­τά της. Στην τρίτη θέση ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε.

Πηγή: dw.de

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.