Ειδήσεις

Τεράστιο πλήγμα έχει προκαλέσει στους πολίτες η οικονομική κρίση

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην καθημερινότητα των πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές τους ανάγκες. Μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών δεν έχει πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ενώ πολλοί αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Την ανάγκη για πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προμήθεια βασικών φαρμάκων έρχεται να καλύψει το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ρόδου.
Από την ημέρα της ίδρυσής του στο Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Ρόδου, έχουν βρει βοήθεια και στήριξη περίπου 7.152 συμπολίτες μας για φαρμακευτική υποστήριξη, 368 για ιατρική υποστήριξη και ιατρικό έλεγχο και θεραπεία. Έχουν γίνει 167 δωρεάν εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι μικρών νησιών της Δωδεκανήσου έχουν εξεταστεί από κλιμάκια του ΕΚΙΦ που επισκέφθηκαν τα νησιά μας.
Παράλληλα έχει γίνει προληπτικός έλεγχος μαθητών και αθλητών. Με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ιατρείου (Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) το ΕΚΙΦ βοηθά  στην παροχή υπηρεσιών υγείας και σε άλλους φορείς της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Παράλληλα στηρίζει το Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Ρόδου στην ανακούφιση ασθενών με νεοπλασίες.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος του ΕΚΙΦ, κ. Γιώργος Τριάντος δηλώνει ότι όλη αυτή η προσπάθεια επιτυγχάνεται χάρις στη στήριξη των εθελοντών και τονίζει ότι οι συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μίας τέτοιας δομής.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η οικονομική στενότητα έχει σαφώς επηρεάσει και τη συνέχιση των εκτός Ρόδου επισκέψεων, δεδομένου ότι το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο δεν έχει άλλους πόρους πέραν της εθελοντικής προσφοράς και της βοήθειας συμπολιτών μας. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η παραχώρηση του χώρου στέγασης, στην Πλατεία Αγίου Ιωάννου, το έτος 2011 εκ μέρους του Δήμου Ρόδου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, προτάθηκε η πρόσληψη ενός φαρμακοποιού και κοινωνικού λειτουργού, μέσω ΕΣΠΑ και συμφωνίας Δήμου και Περιφέρειας. Ελπίζουμε αυτή η πράξη να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Η όλη αυτή προσπάθεια μας θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές και οι φίλοι του ΕΚΙΦ και της Πρωτοβουλίας “Κοινόν Δωδεκανησίων” καθώς και οι συμπολίτες μας που συνεισφέρουν στη συλλογή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι ανάγκες οικονομικά αδύνατων και άπορων συμπολιτών μας, που εξακολουθούν να υπάρχουν, πέραν του μέτρου της δωρεάν παροχής φαρμάκων από το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις όμως που υπάρχουν ακόμα και στα φαρμακεία των νοσοκομείων, διατηρούν το πρόβλημα και συντηρούν μια κατάσταση που μακάρι να τελειώσει κάποια στιγμή, ώστε το κράτος να αναλάβει πλήρως την αναλογούμενη ευθύνη και να μην υπάρχει η ανάγκη δομών, όπως το ΕΚΙΦ και πολλές άλλες. Δυστυχώς γρήγορη και μόνιμη επαρκής λύση δεν διαφαίνεται, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι, παρά τις δυσκολίες να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».
Συνεχίζοντας ο κ. Τριάντος δηλώνει: «Όλες οι κοινωνικές δομές εθελοντικής πρωτοβουλίας, πιστεύουμε οτι εκτελούν ένα τεράστιο κοινωνκό έργο, συμπαραστέκονται σε συμπολίτες μας σε δύσκολους καιρούς και θα πρέπει ορθολογικά και αιτιολογημένα να ενισχύονται μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, μέχρι τή στιγμή που η κρατική μέριμνα να αναλάβει πλήρως το αναλογικό μερίδιο πρόνοιας και περίθαλψης.
Με την ευκαρία αυτής της δημοσίευσης, ευχαριστούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία του Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου, όσους συμβάλλουν στην προσφορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, τους εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΚΙΦ για την τεράστια βοήθειά τους.
Μέσα σε δύσκολους καιρούς, πέρα από αντιξοότητες και συγκυρίες, το ΕΚΙΦ για όσο καιρό ακόμα χρειαστεί και για όσο καιρό μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, θα προσφέρει τη βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες και συμπατριώτες μας.
Ευχόμαστε σε όλους Υγεία, Δύναμη και Επιμονή και για τον καινούριο χρόνο. Να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στο συνάνθρωπό μας, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη δυσκολία του καθενός από εμάς».

Σκοποί
Η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία, η συνεχής συρρίκνωση της δημόσιας υγείας, η οικονομική δυσπραγία των Δήμων, η περιστολή των προσλήψεων προσωπικού, η έλλειψη συντονισμένου δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η προοδευτική μείωση κονδυλίων κοινωνικής και πρωτογενούς μέριμνας, αφήνουν ήδη τα σημάδια τους σε ασθενείς κοινωνικά ομάδες, ειδικές ομάδες πληθυσμού και ανέργους, περιορίζοντας την πρόσβαση και την παροχή τουλάχιστον πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά το σημαντικότερο προληπτικής ιατρικής και πρόνοιας. Τα Εθελοντικά-Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία, έρχονται επικουρικά και  σε αρκετές περιπτώσεις καθοριστικά, να αναπληρώσουν κενά και αστοχίες διατηρώντας παράλληλα τον πρωταρχικό ρόλο ύπαρξης και δημιουργίας τους, δηλαδή την εθελοντική δράση και προσφορά. Δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας ούτε να αντιπαρατεθούν με επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικούς θεσμούς. Αντίθετα επιδίωξή τους είναι να συμπληρώσουν υφιστάμενα κενά, να δημιουργήσουν δομές οι οποίες είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε υποβάθμισης, έχουν χάσει το σημαντικό ρόλο που άλλοτε ήταν προορισμένες να επιτελούν.
Το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ρόδου, αποτελεί την συνέχεια μιας σειράς παρεμβατικών προτάσεων και σκέψεων της Πρωτοβουλίας “Κοινόν Δωδεκανησίων”, με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό το καλώς εννοούμενο συμφέρον του πολίτη και του τόπου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τον άνεργο και ανασφάλιστο πολίτη, τις διάφορες πολιτιστικές ομάδες πληθυσμού, τον μετανάστη και τους δυνητικά και πραγματικά ανήμπορους να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας.
Βασική επιδίωξη, το Ιατρείο να αποτελέσει ένα πρώτο φίλτρο ελέγχου και καταγραφής της σημερινής πραγματικότητας στο χώρο της παροχής πρόληψης και πρωτοβάθμιας διάγνωσης, να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του τόπου, παρέχοντας πληροφόρηση, οδηγίες και κατεύθυνση σε αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται.
Σκοπός του Εθελοντικού – Κοινωνικού είναι η ενεργοποίηση και η αξιοποίηση του υπάρχοντος ιατρικού, νοσηλευτικού, κοινωνικού και συμβουλευτικού δυναμικού που επιθυμεί να προσφέρει αλλά δεν έχει τον τρόπο και τη δομή για να το πραγματοποιήσει.
Επιθυμητή είναι  η συνεργασία όλων των Επιστημονικών Συλλόγων, του Νοσοκομείου, του Δήμου και της Περιφέρειας όπως και όλων των υπολοίπων δομών που προτίθενται και   έχουν τη δυνατότητα και την επάρκεια να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου