Συνεντεύξεις

Το drones κατακτούν καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο

Τα drones ή αλλιώς τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα σκάφη, αποτελούν την νέα τάση της ψυχαγωγίας για μεγάλα παιδιά και ενήλικες. Τα μικρά αυτά σκάφη, κατακτούν καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο και πέρα από την ψυχαγωγία, έχουν πλέον τεθεί στην διάθεση της επιστήμης, ως σημαντικά εργαλεία.
Τα είδη των ιπτάμενων μη επανδρωμένων μηχανών, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή με σταθερές πτέρυγες, όπως τα αεροπλάνα και η δεύτερη με έλικες, όπως τα ελικόπτερα.
Τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα σκάφη, είναι πλέον επίσημα επιστημονικά εργαλεία και σήμερα, ο αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, με εμπειρία στους τομείς της φωτοερμηνείας-τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας, μας εισάγει στον κόσμο των drones, τα οποία έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στην επιστήμη.
• Τα drones, που έχουν μπει πλέον στην ζωή μας, και ως παιχνίδι, αποτελούν όμως ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία της επιστήμης. Τα drones έχουν τεθεί πλέον, στην υπηρεσία της μηχανικής, ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Τι είναι λοιπόν τα περίφημα drones;
Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάφη (UAV) – drones βοήθησαν, να γίνουν πολύ πιο προσιτές, στο σύνολο των μηχανικών και των λοιπών επιστημόνων, πλατφόρμες συλλογής δεδομένων, που μέχρι πρότινος ήταν προσιτές μόνο σε  κρατικούς ή πολύ μεγάλους επιστημονικούς φορείς. Καταφέραμε να πάμε από το αεροπλάνο και τον δορυφόρο σε μικρές, αυτόνομες πλατφόρμες απ’ όπου ένα μέσο μελετητικό γραφείο μπορεί να συλλέξει πληροφορίες, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.
• Τα drones, για να μπορέσει να τα χειριστεί κανείς και να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, και όχι ως ένα παιχνίδι, τι γνώσεις απαιτούνται;
Εχουν δύο κυρίως τομείς χειρισμού. Ο ένας, είναι ο χειρισμός του πτητικού μέσου όπου πλέον υπάρχουν πολλά λογισμικά και οι πτήσεις γίνονται  αυτοματοποιημένα και ένας υπολογιστής εκτελεί μόνος του το σχέδιο πτήσης. Απαιτείται όμως εξειδικευμένο λογισμικό και γνώσεις φωτογραμμετρίας και τηλεπισκόπησης ώστε να εξαγάγουμε τα απαραίτητα και ορθά αποτελέσματα.
• Ο εξοπλισμός είναι ακριβός;
Αναλόγως με την χρησιμότητα. Υπάρχουν drones που ξεκινούν από 2.000-3.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 60.000 για κάποιες μέσες εφαρμογές. Υπάρχουν ακόμα και πιο ακριβά, για πιο εξειδικευμένες χρήσεις. Αντίστοιχα, υπάρχει και το κατάλληλο λογισμικό το οποίο κοστίζει από κάποιες χιλιάδες εως μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
• Τα drones, θα έλεγε κανείς, ότι έχουν βρει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας.
Τα drones, είναι στην ουσία το μέλλον της συλλογής γεωχωρικών δεδομένων, είτε αφορά μόνο γεωμετρικά στοιχεία είτε ποιοτικά- περιβαλλοντικά δεδομένα.
• Στον δικό σας επαγγελματικό τομέα ενασχόλησης, τι προσφέρουν τα drones;
Καταρχήν μιλάμε για εφαρμογές μέσης και μεγάλης κλίμακας. Δεν υπάρχει λόγος για ένα αγροτεμάχιο των δύο, τριών, πέντε στρεμμάτων να γίνει χρήση drone. Μιλάμε για μεγαλύτερα αγροτεμάχια και οικόπεδα, μέσης και μεγάλης έκτασης χωματουργικές εργασίες, δημιουργία ορθοφωτοχαρτών, γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων και χώρων… Αυτό που προσφέρουν τα drones είναι πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στην συλλογή των δεδομένων άρα και μειωμένο κόστος για τον πελάτη. Κυρίως όμως μπορούν να παρέχουν μια πλήρη και συνεχή συλλογή σημείων στον χώρο, που με τις προηγούμενες τεχνολογίες δεν ήταν δυνατή. Τώρα μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά συνεχή αποτύπωση, ενώ πριν, στην ουσία, κάναμε χωρική δειγματοληψία δεδομένων.
• Στη Ρόδο, σε ποιας κλίμακας έργα μπορούν να βρουν εφαρμογή τα drones; Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία;
Στην υψομετρική αποτύπωση μέσων και μεγάλων εκτάσεων, σε εργοτάξια με χωματουργικές εργασίες μεσαίου μεγέθους και άνω όπως είναι ένα ξενοδοχείο, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας, όπως αυτό της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, στο οποίο είμαστε ενεργά εμπλεκόμενοι. Βεβαίως και για αγροτεμάχια μέσης επιφάνειας, πάνω από 15 στρέμματα, λατομεία, διευθετήσεις ρεμάτων, γεωμετρικη τεκμηρίωση αρχαιολογικών χώρων-μνημειων κ.ά.
• Αρα, για την Ρόδο, με τόσα πολλά αρχαιολογικά μνημεία θα είναι πιο εύκολη η συλλογή πολύτιμων πληροφοριών και δεδομένων, με αυτή την τεχνολογία.
Η φωτογραμμετρία χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων, είτε πρόκειται για μικρά αγάλματα ή για ολόκληρα κτίσματα όπως είναι το Καστέλλο ή η Ακρόπολη της Λίνδου. Υπάρχουν project, κι από άλλους συναδέλφους κι από εμάς, για την τεκμηρίωση τέτοιων χώρων διότι τα drones έχουν την δυνατότητα να μπορούν να καλύψουν πολύ μεγάλες δυσπρόσιτες ή ακόμα και απρόσιτες περιοχές, όπως είναι για τα παράδειγμα οι εξωτερικές πλευρές των τειχών μιας ακρόπολης. Μέχρι πρόσφατα η δυνατότητα συλλογής των δεδομένων αυτών ήταν επίπονη, ακριβή ή και αδύνατη ανάλογα με την περίπτωση.
• Η χρήση των drones, ανοίγει άλλες προοπτικές, στην συλλογή και χρήση δεδομένων;
Με την φωτογραμμετρία και την τηλεπισκόπηση, ασχολούμαι από το επίπεδο των προπτυχιακών μου σπουδών. Είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων από πάρα πολλά πεδία, οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να εξαχθούν αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων. Προσωπικά έχω συνεργαστεί με γεωλόγους, φυσικούς, ωκεανογράφους, περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους, βοτανολόγους… Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να συλλεχθούν πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος και να εμβαθύνει κάποιος εύκολα σε μεγάλες κλίμακες, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν δυνατόν. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό επιστημόνων να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, που παλιά ήταν ακριβά, διαβαθμισμένα πολλές φορές και είχαν στην διάθεσή τους μόνο μεγάλοι κυβερνητικοί σχηματισμοί ή μεγάλα ερευνητικά κέντρα, όπως προείπαμε. Πλέον, με τον εξοπλισμό αυτόν και κάποιους εξειδικευμένους αισθητήρες, μπορούν μικρές ομάδες επιστημόνων σε τοπικά επίπεδα, να κάνουν έρευνα για την υγεία δασών, δρυμών, ελαιώνων, αμπελώνων, του θαλασσίου περιβάλλοντος και πολλά άλλα.
• Είναι τα drones, το κλειδί του μέλλοντος για την συλλογή πληροφοριών σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης;
Τα drones είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, που έρχεται να συμπληρώσει κάποιες συμβατικές μεθόδους, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αποκτήσουμε πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρόνο και πολύ πιο εύκολα. Ειδικά στο αντικείμενο της γεωδαισίας (τοπογραφίας), τα drones έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος, διατηρώντας υψηλά τα κριτήρια της λεπτομέρειας και της ακρίβειας, οπότε αυτοί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους η χρήση τους έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου