«Οικογένεια μου είναι ο Δήμος και  όλη η  Ρόδος. Η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από όσο περιμέναμε. Παρόλα αυτά παλέψαμε και καταφέραμε το ακατόρθωτο».
Με την παραπάνω φράση ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος περιέγραψε χθες σε συνέντευξή τύπου, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το θεσμό και τη σκληρή δουλειά που χρειάστηκε να γίνει το 2015 από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για να μην καταρρεύσουν τα πάντα.
«Στην αρχή σχεδόν της θητείας μας καταργήθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ. Ο Δήμος έγινε φτωχότερος ετησίως  κατά 15 εκατομμύρια ευρώ. Διενεργήθηκαν το 2015 εκλογές  και έγινε και δημοψήφισμα. Ήρθαν μετά  και τα  capital control. Τα οικονομικά όλων των ΟΤΑ  στην Ελλάδα ήταν στο «κόκκινο». Εμείς εδώ κάναμε μεγάλο  αγώνα και πετύχαμε . Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από τον περασμένο Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος
Ο  κ. Φώτης Χατζηδιάκος  αναφέρθηκε και στον αγώνα που έγινε από το Δήμο  και όλους τους φορείς για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
«Κάναμε αγώνα στη Ρόδο για να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες.Παρεμβάσεις έγιναν και στην  Αθήνα με στόχο το  καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν λαμβάνουμε όμως εμείς τις αποφάσεις. Η  Ρόδος δυστυχώς πλήρωσε ακριβά τη φήμη της και το γεγονός ότι είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός. Φαίνεται πως έπρεπε να εξισορροπήσουν τα πράγματα με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Όλα αυτά όμως έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στο Δήμο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό,  ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
«Σε ειδική εκδήλωση χθες βραβεύσαμε τους πρώτους εθελοντές και τους εργαζόμενους στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό και στο στρατό, που έδωσαν αγώνα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών που γίνονται από το Δήμο και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων  για το συγκεκριμένο ζήτημα  φαίνεται στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας, που λειτουργεί στα Παλαιά Σφαγεία», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επισκέπτονταν τα παλαιά σφαγεία δύο και τρεις φορές την ημέρα.
«Ο δήμαρχος δίνει λύσεις εκεί που δεν μπορούν οι  άλλοι. Παίρνει ρίσκο και  αναλαμβάνει  την ευθύνη . Η δημιουργία χώρου προσωρινής  φιλοξενίας μεταναστών στα παλαιά σφαγεία ήταν προσωπική μου επιλογή. Πίστεψα πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να προσφέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς. Επίσης με τον τρόπο αυτό προστατεύθηκε η πόλη. Να μην ξεχνάμε πως η  Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός. Δεν είναι τυχαίο που  παραχώρησα τόσες συνεντεύξεις για το  συγκεκριμένο θέμα σε ξένα ΜΜΕ στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης WTM στο Λονδίνο», εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη γιατί τον ενέταξε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το μεταναστευτικό.

Το  κλείσιμο του ΕΣΠΑ
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του  ΕΣΠΑ και στην έναρξη του ΣΕΣ.
«Καταφέραμε να κλείσουμε με επιτυχία τα περισσότερα από τα έργα που είχε προγραμματιστεί  να υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ.  Τώρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια  ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε μελέτες που έχουν να  κάνουν με την ανάπλαση της πόλεως από τη Θαλασσινή Πύλη μέχρι τη νέα μαρίνα. Η συγκεκριμένη  περιοχή  χρήζει αναβάθμισης», εξήγησε ο δήμαρχος.
Μνεία έκανε ο κ. Χατζηδιάκος και στις προσπάθειες που έγιναν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη και όχι μόνο.
«Στον τομέα καθημερινότητας πήραμε καίριες  αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο που απομακρύνθηκαν,  την παραμονή των Χριστουγέννων,  όλοι οι  πάγκοι από το πάρκο του Νεωρίου. Αγώνας γίνεται για να αναβαθμιστεί και η περιοχή, όπου βρίσκεται το καρνάγιο. Δεν είναι τυχαίο που 850   φορτηγά βάρους είκοσι τόνων το καθένα έφυγαν από εκεί φορτωμένα με μπάζα. Πρέπει να προχωρήσουμε και  τις μελέτες για την υλοποίηση έργων. Περιμένουμε και  την έναρξη της συνεργασίας με την Περιφέρεια για το Εθνικό Θέατρο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Αναφερόμενος στα οικονομικά του Δήμου ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως άρχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν.
«Επικριθήκαμε γιατί προχωρήσαμε σε κατασχέσεις λογαριασμών 89 επιχειρηματιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ρυθμιστούν οφειλές ύψους 17.000.000 ευρώ Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να υλοποιήσουμε και δράσεις. Έκανα αποδεκτή την πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του προέδρου της «ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ» κ. Μιχ. Μπαριανάκη για την αναβάθμιση του πάρκου στο Ροδίνι.Μπορούμε να κινηθούμε και με τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με πόρους του Δήμου δημοπρατήθηκε το έργο για τη στήριξη των πρανών στο ποταμάκι και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στα «Πευκάκια». Ξεκινάμε το 2016 με τις καλύτερες προοπτικές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε  για να αποκτήσει η Ρόδος τη λάμψη που είχε», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021».
«Ξέρετε τι μεγάλη υπόθεση είναι αυτή; Ο στόχος θα δώσει στη Ρόδο πρόσθετη εξωστρέφεια. Το αναφέρω αυτό γιατί ο Δήμος το 2015 είχε παρουσία σε πολλές διοργανώσεις και εκθέσεις,  μικρές και μεγάλες. Πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο μεγάλα συνέδρια.  Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε το 2016 τις ίδιες  δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το 2015. Πιστεύω πως το νέο έτος θα είναι καλό και ελπιδοφόρο για όλες τις δημοτικές ενότητες της Ρόδου. Δεν παραβλέπουμε τα χωριά μας », τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Δεν παρέλειψε ο δήμαρχος να αναφερθεί και στις προσπάθειες που έγιναν για να στηριχθούν εκείνοι που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
«Στον κοινωνικό τομέα είχαμε από την αρχή περιορισμούς. Οι συνεργάτες μου έκαναν μεγάλο αγώνα. Έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Είχαν όμως τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Έτσι καλύφθηκαν όσο ήταν δυνατό οι ανάγκες των συμπολιτών μας που είναι σε δεινή οικονομική θέση», τόνισε.
Οι ευχές
Με αφορμή την έλευση του νέου έτους ο κ.  Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Υποδεχόμαστε  τη νέα χρόνια με χαρά και ελπίδα.  Με τον στολισμό  της  πόλης και της πλατείας Δημαρχείου  θελήσαμε να δώσουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους.  Έχουμε αισιοδοξία, χαρά, θάρρος  και αισιοδοξία. Θα ευχηθώ να έχουμε ένα έτος ειρηνικό  και γεμάτο υγεία. Να πρυτανεύσει η λογική στα δημοτικά θέματα. Να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την προβολή του έργου που γίνεται.
«Αποδεκτή είναι  και η καλοπροαίρετη κριτική γιατί μας κάνει καλύτερους», σχολίασε .
Ο  δήμαρχος τόνισε πως οι εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου έτους θα ξεκινήσουν στις 07.00 σήμερα  το απόγευμα.
«Σε περίπτωση που έχουμε κακοκαιρία η αίθουσα εθιμοτυπίας θα είναι ανοικτή για όλους», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ