Ρεπορτάζ

Ολοκληρώνεται σήμερα η Αριστερή χρονιά του «απόλυτου πολιτικού θεατρινισμού»

Τον τίτλο της «χρονιάς του απόλυτου πολιτικού θεατρινισμού» κέρδισε επάξια το απερχόμενο έτος, στη διάρκεια του οποίου συνετελέσθηκαν στην Ελλάδα οι χειρότερες οικονομικές αλλαγές και οι πιο χυδαίες πολιτικές απάτες από καταβολής ελληνικού κράτους. Το μέγεθος της εξαπάτησης του ελληνικού λαού ήταν τέτοιου μεγέθους, ώστε πέτυχε την απαξίωση του πολιτικού συστήματος γενικότερα και την αποστροφή των πολιτών από κάθε σκέψη διεκδίκησης δικαιωμάτων. Εάν τελικώς ο στόχος των ξένων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων ήταν να θέσουν την Ελλάδα υπό τον απόλυτο έλεγχό τους, χωρίς όμως να ανοίξει ρουθούνι (σε δημόσια θέα), τότε ο στόχος αυτός έχει σχεδόν επιτευχθεί. Εχει απομείνει η εφαρμογή των εψηφισμένων Νόμων ώστε να γίνει η τελική εκκαθάριση προς όφελος των ξένων. Η εκκαθάριση θα ξεκινήσει από αύριο, με την έλευση του νέου έτους.
Χθες, προτελευταία ημέρα του έτους δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση των Ελλήνων τραπεζιτών για τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατόν ν’ αρθούν τα capital controls. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει επιχειρηματικό δάνειο, μικρό ή μεγάλο που θεωρείται ασφαλές για τον δανειολήπτη. Αυτό θα ισχύει για όλα τα δάνεια είτε έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή Νόμο, είτε όχι. Τα δύο αυτά δεδομένα αποτελούν την απαρχή της οικονομικής εκκαθάρισης που θα συντελεστεί το 2016, και ειδικότερα:

Τα capital controls
Η χθεσινή πρόταση των τραπεζιτών για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων αποτυπώνει μόνο μία βεβαιότητα: Τα capital controls θα συνεχίσουν να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Ακόμα και στις πιο αισιόδοξες προτάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση της πληρωμής εμβασμάτων στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιχειρηματιών θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σ’ ένα σύστημα απόλυτου ελέγχου, με περιορισμούς τέτοιους που καταργούν κάθε έννοια ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του απερχόμενου έτους 2015 ήταν ανυπολόγιστος ο αριθμός των επιχειρηματιών που προσέφυγαν σε ανορθόδοξες μεθόδους πληρωμών, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις που είχαν σε προμηθευτές και λοιπούς συνεργάτες. Ακόμα και από τη Ρόδο έφευγαν επιβατικά αυτοκίνητα με ρευστό χρήμα κρυμμένο σε διάφορα σημεία και με στόχο να περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από εκεί να κάνουν πληρωμές προς τους προμηθευτές που είχαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να ανατραπεί ούτε στο νέο έτος, καθώς σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζιτών προς το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπονται τα ακόλουθα τρία βήματα:
1ο Αμεσα από τον Ιανουάριο, υπό προϋποθέσεις να μπορούν να ανοίγουν οι πολίτες νέους λογαριασμούς, να μπορούν επίσης υπό προϋποθέσεις, να «σπάσουν» τα συμβόλαια προθεσμιακής κατάθεσης, χωρίς προϋποθέσεις να έχουν τη δυνατότητα ολικής εξόφλησης δανείου, καθώς και να ξεκινήσει η άμεση μεταφορά της θεματοφυλακής των τραπεζών (μετοχών, ομολόγων και τίτλων) στο εξωτερικό.
2ο Από τον Μάρτιο του 2016 να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου. Οσοι δηλαδή έχουν χρήματα κρυμμένα στα σπίτια τους και τα μεταφέρουν στην τράπεζα για κατάθεση, τότε αυτό θα μπορούν να το πράξουν χωρίς κανένα πρόβλημα (ούτε με το υφιστάμενο καθεστώς υπάρχει πρόβλημα). Η διαφορά είναι πως εκείνοι που θα καταθέσουν τα χρήματα στην τράπεζα, θα υπαχθούν σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς αναλήψεως μετρητών και θα μπορούν ανά μήνα να παίρνουν από το λογαριασμό τους μέχρι 3000 μετρητά. Εάν δηλαδή κάποιος καταθέσει 50.000 ευρώ στην τράπεζα, τότε ανά μήνα θα μπορεί να παίρνει μετρητά 3000 ευρώ (και απεριόριστα με κάρτα). Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις το ποσό αυτό να ανέλθει στις 30.000 ευρώ μηνιαίως, όμως μόνο για αναλήψεις εντός Ελλάδος.
Επίσης μεταξύ των προτάσεων είναι να διαφοροποιηθεί το όριο ανάληψης μετρητών και από 420 ευρώ την εβδομάδα να μετατραπεί σε 1680 ευρώ το μήνα (υπό προϋποθέσεις στον τρόπο ανάληψης των μετρητών). Θα μπορεί δηλαδή ένας πολίτης να «σηκώσει» τον Ιανουάριο, με μία πράξη 1680 ευρώ (εφόσον για τέσσερις εβδομάδες ο πολίτης αυτός δεν «σήκωσε» χρήματα από την τράπεζα).

3ο Το τελευταίο βήμα προτείνεται να γίνει τον Ιούνιο του 2016, οπότε και προτείνεται η άρση όλων των περιορισμών στις αναλήψεις χρημάτων, όχι όμως και η άρση των περιορισμών στις πληρωμές εμβασμάτων στο εξωτερικό. Αυτές θα συνεχίσουν να ελέγχονται στα σίγουρα μέχρι το τέλος του 2016.

Όλα τα δάνεια
Τυπικά σήμερα λήγει η προθεσμία όσων θέλουν να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη και να ρυθμίσουν την καταβολή των δόσεων των δανείων τους σύμφωνα με τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες. Από αύριο θα ισχύουν οι νέες διατάξεις Νόμου, οι οποίες εν ολίγοις απαιτούν περισσότερη συνεργασία από τον δανειολήπτη προκειμένου να λειτουργήσουν υπέρ του. Ωστόσο παρά τις διατάξεις αυτές, είναι ελάχιστα τα δάνεια που τελικώς θα προστατευτούν, καθώς οι τράπεζες (που πια ανήκουν σε ξένα κέντρα) έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και αφού θα έχουν ολοκληρώσει με αυτά, τότε θα ξεκινήσουν την επέλαση στα «μικρά» δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα δάνεια αφορούν τις μεγαλύτερες και τις πιο παραγωγικές ιδιωτικές επιχειρήσεις ολόκληρης της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη Ρόδο είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των ξενοδόχων που έχουν δάνεια άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των ξενοδόχων, αλλά και των εμπόρων του νησιού με δάνεια από πέντε έως 40 εκατομμύρια ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ρόδος θα είναι από τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο απ’ όλες, διότι στο νησί η επιχειρηματικότητα είναι το μόνο προϊόν που παράγεται και αυτή η επιχειρηματικότητα στήριξε το ένα της πόδι στις τράπεζες. Μάλιστα, τα πάντα γίνονται πιο δύσκολα λόγω της εποχικότητας που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις της Ρόδου και της πρακτικής οι οικονομικές υποχρεώσεις όλες να πληρώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πρακτική αυτή και η οδηγία των τραπεζών, όπως αποφασίσθηκε επί ημερών της Αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα, «κάθε δάνειο με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, μπορεί να εκποιηθεί» ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να πουλήσουν όλα τα δάνεια των εποχικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται πως ένα μικρό χρονικό περιθώριο ανάσας μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει μόνο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό το περιθώριο υπάρχει διότι τότε λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για όσους είχαν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο 3869/2010 (νόμο Κατσέλη) ώστε να υποβάλουν στη γραμματεία των δικαστηρίων επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την περιουσιακή τους κατάσταση (εφόσον εν τω μεταξύ δεν είχε συζητηθεί στο δικαστήριο η αίτησή τους).
Η μικρή χρονική «ανάσα» ισχύει και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν και γι’ αυτές υπήρχε εψηφισμένος Νόμος με ειδικές διατάξεις από το έτος 2014, που όμως και πάλι η παρούσα κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ σε ισχύ.
Όλα τα παραπάνω που αφορούν στα δάνεια ισχύουν μόνο ως θεωρία, διότι στην πράξη σύμφωνα με τον Νόμο που ψήφισε η Αριστερή κυβέρνηση, θα μπορούν να πουληθούν ακόμα και ενήμερα δάνεια, δηλαδή δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Οσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό, είναι αποφασισμένο και δια Νόμου μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση που για παράδειγμα η τράπεζα πουλήσει ένα πακέτο δανείων μιας ολόκληρης κατηγορίας και έτσι μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα, θα δοθούν πακέτο και τα ενήμερα δάνεια.
Οι τράπεζες, που πια εκφράζουν τα συμφέροντα ξένων κεφαλαίων, με τους Νόμους που έχουν στο οπλοστάσιό τους, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να λειτουργούν όπως τις συμφέρει καλύτερα έναντι των δανειοληπτών. Ετσι, θα ξεκινήσουν από την εκμετάλλευση των μεγάλων δανείων και όσο περνά ο καιρός θα προχωρούν στην εκμετάλλευση – πώληση των μικρών δανείων, με μόνο στόχο την επίτευξη ρευστότητας και την πρόσκαιρη παρουσίαση κερδών.
Ξεπούλησε και
την Αριστερά
Εκείνο που με επιτυχία πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν να απομυθοποιήσει την Αριστερά. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα αποτελούν το κακό παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη και δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική ιδεολογία δεν έχει δύναμη στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα αεροδρόμια που δόθηκαν ως δώρο στη Γερμανία, ο εκμηδενισμός της επιχειρηματικότητας, η καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας και η εξαθλίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολιτικής που ολοκληρώνεται σήμερα και που είχε ως σημαία της το αστέρι της (πάλαι ποτέ) επανάστασης.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι στην Ελλάδα της Αριστεράς, στην Ελλάδα του 2015, υπήρξε εφημερίδα εθνικής εμβέλειας που για να μπορέσει να κερδίσει αναγνώστες, μαζί με τα αντίτυπά της έδινε κουπόνια για μισό κιλό ψωμί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου