Τοπικές Ειδήσεις

Ξέφυγε πάλι η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής μέσω της εφαρμογής ZOOM. Υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και του Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας…
O κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε αρχικά την αντίδρασή του για τη συζήτηση του πρώτου εκτός ημερησίας διατάξεως θέματος, που αφορούσε στη μελέτη εισόδου – εξόδου οχημάτων για την φορτοεκφόρτωση σε εταιρεία υγραερίου στις Καλυθιές. Ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να αποφανθεί το Σώμα εάν πρόκειται όντως για θέμα που θα έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επί του αιτήματος της ονομαστικής ψηφοφορίας ζήτησε να αποφανθεί η γενική γραμματέας του Δήμου, κ. Νικολαΐδου, την οποία αποκάλεσε με το μικρό της όνομα (Κυριακή).
Για την απρέπεια του κ. Χατζηδιάκου εξανέστη ο δήμαρχος, δηλώνοντας ότι οι τρόποι αυτοί δεν ταιριάζουν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στο καφενείο παρέα με μία σούμα. Κάπου εκεί ο κ. Χατζηδιάκος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως αντεπιχείρημα στην σούμα, την κόκα (κόλα) και τότε η ένταση άρχισε να κορυφώνεται.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου συνέχισε να αναλύει…τις νομικές προεκτάσεις τού υπό συζήτηση θέματος με τον δήμαρχο να απαντά ότι: «Ο κ. Χατζηδιάκος νομίζει ότι έχει μεταφέρει το δικηγορικό του γραφείο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Εδώ είναι δημοτικό συμβούλιο δεν είναι φροντιστηριακή αίθουσα. Μέχρι εδώ η έπαρση νομικών που πιστεύουν ότι τα έμαθαν καλύτερα από όλους τους άλλους».
Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Ομοφώνως πέρασε το δεύτερο εκτός ημερησίας θέμα για την έγκριση του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών για το 2022. Απείχαν από την ψηφοφορία όλων των θεμάτων η παράταξη του Φώτη Χατζηδιάκου (πλην του θέματος 12 της ημερήσιας διάταξης για τον ορισμό των μελών του ΔΣ της ΑΜΚΕ), ο κ. Τάκης Πότσος και η κυρία Μπιλιά της παράταξης του κ. Κρητικού. Θετικά ψήφισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Ι. Ιατρίδης για τα ανταποδοτικά τέλη.

Οι διαδικτυακές συνεδριάσεις
Αιτία για διαξιφισμούς μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και του δημάρχου, στάθηκαν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής μέσω του διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην δήμαρχος, Φ. Χατζηδιάκος, απείχε από την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τα μέλη της παράταξής του, αντιδρώντας στην πραγματοποίησή της μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα με τη χρήση της εφαρμογής ΖΟΟΜ. Διαμήνυε δε, ότι θα απείχε από κάθε άλλη διαδικτυακή συνεδρίαση. Ζήτησε για μία ακόμη φορά να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του ΔΣ αλλά και της οικονομικής επιτροπής με τη δια ζώσης παρουσία των μελών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Υποστήριξε πως λίγη ώρα πριν το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε η πλειοψηφία με τη συμμετοχή 30 ατόμων σε μία αίθουσα, ισχυρισμός τον οποίο απέκρουσε σθεναρά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ. Σοκορέλος, δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση της παραταξιακής πλειοψηφίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και ότι ο κ. Χατζηδιάκος ψεύδεται!
Ο κ. Καμπουράκης απάντησε πολύ απλά ότι ο νόμος είναι σαφής και υπαγορεύει πώς ακριβώς πρέπει να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Ζήτησε από τον κ. Χατζηδιάκο να εξηγήσει την κωλοτούμπα του, γιατί συμμετέχει δηλαδή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρόλο που έγινε και πάλι μέσω του διαδικτύου, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα απείχε εάν δεν επέστρεφε το δημοτικό συμβούλιο στις δια ζώσης συνεδριάσεις.
«Ο νόμος 4830/18.9 2021, άρθρο 67 και η Υπουργική Απόφαση 24-9-2021 υπαγορεύει πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Εάν κάποιος θέλει να ξαναγράψει το νόμο, ας κατέβει στις εκλογές για να μπει στο Κοινοβούλιο… Μήπως ο κ. Χατζηδιάκος τον θεωρεί… παλιονόμο; Όπως και να έχει, να μας εξηγήσει την κωλοτούμπα του ο κ. Χατζηδιάκος. Άλλαξε κάτι και παρίσταται σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου; Τι άλλαξε; Πληροφορήθηκε ότι ο σεβασμός της δημοτικής αρχής στον Νόμο είναι αταλάντευτος; Είμαστε μία δημοτική αρχή που προκύπτει από δύο παρατάξεις και πολυφωνία και πάνω από όλα σεβόμαστε τους νόμους και κανένας μας δεν συλλογίστηκε ποτέ να τους αμφισβητήσει.

Όπως επιτρέπει ο νόμος, όπως επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως διασφαλίζεται η υγεία μας, έτσι ακριβώς θα πράττουμε. Ευχαριστώ τους άξιους συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο που κατανόησαν την θέση μας…. Για όσους δεν το κατανόησαν, μόνο μια λέξη υπάρχει, η κωλοτούμπα. Ντροπή σε όποιον λέει ότι ο νόμος είναι ανήθικος.

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε, τόσο λιγότερες κωλοτούμπες θα κάνετε…
Λέει ψέματα όποιος λέει ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που αναγκαστήκαμε να είμαστε λίγοι παρόντες δια ζώσης. Αρκετά με την παραπολιτική. Ας μιλήσουμε πολιτικά επιτέλους. Έχουμε στενοχωρήσει πολλούς από τους άξιους συναδέλφους που δεν βρίσκονται εδώ για να γίνονται μάρτυρες κοκορομαχιών… Καμία εμμονή δεν έχω προσωπικά στις κοκορομαχίες αυτές», δήλωσε αναλυτικότερα ο κ. Καμπουράκης.
Ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε ότι στο λεξιλόγιό του δεν υπάρχει η λέξη «κωλοτούμπα», αλλά ο όρος κυβίστηση…

Η κλήση του Πταισματοδίκη
Ο κ. Καμπουράκης δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι έλαβε κλήση από τον Πταισματοδίκη για να παραλάβει τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του, ο Φώτης Χατζηδιάκος. Ως γνωστόν, ο κ. Καμπουράκης προέβη σε καταγγελία κατά του κ. Χατζηδιάκου κατά της εκλογικής διαδικασίας. Ο δε Χατζηδιάκος απάντησε με μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά του δημάρχου!
«Μετά τις εκλογές στις 3.6.2019-άρα εκπρόθεσμα-ο κ. Καμπουράκης, προέβη σε ψευδή καταγγελία κατά του προσώπου μου, υποστηρίζοντας ότι παραβίασα την εκλογική νομοθεσία. Τον περασμένο μήνα δικάστηκε η καταγγελία. Από την πλευρά μου, υπέβαλα μήνυση για ψευδή καταγγελία και συκοφαντική δυσφήμιση», σχολίασε ο Φ. Χατζηδιάκος.
«Μην προσβάλλετε τη Δικαιοσύνη… Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει εάν ψευδώς κατήγγειλα κάτι… Ο Αντώνης Καμπουράκης πήγε στο Δικαστήριο να καταγγείλει, δεν πήγε στην πιάτσα, στα ΜΜΕ. Το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ψευδώς, αληθώς ή ευλόγως έκανα τις καταγγελίες», απάντησε ο δήμαρχος, δηλώνοντας εμφατικά ότι η καταγγελία κατά του κ. Χατζηδιάκου έγινε εμπρόθεσμα, στις 2 Ιουνίου του 2019!
Να αποδείξει τον (πολιτικό) του ανδρισμό κάλεσε ο κ. Καμπουράκης τον Φώτη Χατζηδιάκο, ζητώντας του να πει στο δικαστήριο ότι δεν υπεβλήθη εμπρόθεσμα στις 2 Ιουνίου-η καταγγελία σε βάρος του. «Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Χατζηδιάκο στον κατήφορο. Θα πρέπει να σταματήσει πίσω από τη διαζευκτική χρήση της λέξης κόκα, να υπονοεί όσα υπονοεί. Καλό θα ήταν, ειρωνευόμενος το είδωλό του στον καθρέφτη, να με κατηγορήσει ότι πίνω πέπσι κόλα.
Εάν έχει ανδρισμό ο κ. Χατζηδιάκος, να πει ότι δεν ήμουν στις 2 Ιουνίου 2019 στο δικαστήριο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως μου υπέδειξε η εκλογοδίκης… Εάν έχει πολιτικό ανδρισμό ο κ. Χατζηδιάκος, εάν είναι πολιτικός άνδρας να πει ότι ψεύδομαι ή ότι ψεύδεται… Πήγα στις εφτά παρά τέταρτο στις 2 Ιουνίου του 2019 και κατέθεσα την καταγγελία, όχι συκοφαντώντας αλλά ασκώντας το δικαίωμα μου ως Έλλην πολίτης, υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου. Ψεύδεται ο Φ. Χατζηδιάκος όταν λέει ότι πήγα στις 3 Ιουνίου να υποβάλω την καταγγελία. Μέχρι ενός σημείου τα παραμυθάκια κύριε ΨΕΥΤΗ. Μπορείτε να πείτε ψέματα σε όσους ακόμη σας πιστεύουν.. Σε εμένα πάντως όχι».
Καταλαβαίνοντας προφανώς την…γκάφα του ο Φώτης Χατζηδιάκος προσπάθησε να μαζέψει τους προηγούμενους υπαινιγμούς του λέγοντας ότι: «Ξέρω ότι ο κ. Καμπουράκης απεχθάνεται το αλκοόλ και ότι το μόνο ποτό που πίνει είναι η κόκα κόλα… Αν και τώρα μαθαίνω ότι προτιμά την πέπσι», ανέφερε, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα κόμπλεξ για τον ανδρισμό του, την ανδρική του υπόσταση και τον πολιτικό του ανδρισμό. «Με γνωρίζουν εκείνοι που πρέπει», είπε.

Το τεχνικό πρόγραμμα
Ο κ. Χατζηδιάκος συνεχάρη τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη για το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Για το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορώ να μην εκθειάσω την προσπάθεια των υπηρεσιών… και του Τηλέμαχου Καμπούρη ο οποίος ανέλαβε τις τεχνικές υπηρεσίες. Η δομή του τεχνικού προγράμματος εμένα προσωπικά με ικανοποιεί απόλυτα. Σε όλα τα θέματα πλην του 12ου απέχουμε από την ψηφοφορία. Είχα όμως την υποχρέωση να εκθειάσω την προσπάθεια του κ. Τηλέμαχου Καμπούρη».
«Ωραία, καλά τα συγχαρητήρια. Οφείλω όμως να τονίσω ότι τόσο από εμένα όσο και από τον κ. Δράκο έγινε μία ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τις εγγραφές. Τα τεχνικά προγράμματα καταρτίζονται κατά προσέγγιση. Όλες οι εγγραφές ενδεχομένως να αλλάξουν… Δεν υπάρχει νόημα να βάζουμε τεράστιες πιστώσεις στα έργα χωρίς να υπάρχουν μελέτες που θα εγκριθούν από την οικονομική επιτροπή και θα καταλήξουν να γίνουν συμβάσεις προκειμένου να εκτελεστούν… Σε γενικά πλαίσια έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες όλων των τοπικών συμβούλων… Οι γενικοί κωδικοί περικλείουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων σε συνεργασία και με τους χωρικούς αντιδημάρχους», απάντησε ο κ. Καμπούρης.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Ιατρίδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε «τιμωρητικό» για την Καλλιθέα. Ο κ. Καμπούρης του εξήγησε ότι δεν μπορεί να το καταψηφίσει αφού δεν έχει υποβάλει δική του πρόταση, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Και για να καταψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής, θα έπρεπε να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου ότι η αντιπρόταση που θα υπέβαλλε (υποθετικά) ο κ. Ιατρίδης, θα ήταν υλοποιήσιμη, ώστε να έλθει και αυτή προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Τόνισε επίσης ότι περιλαμβάνονται έργα άνω των πέντε εκατομμυρίων για την περιοχή της Καλλιθέας.

Για το τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Καμπουράκης απάντησε πώς όχι απλά δεν είναι τιμωρητικό αλλά αποτελεί το απαύγασμα της προσπάθειας να εισπράξει ο Δήμος Ρόδου από το έλλειμμά του πολίτη όσα έσοδα μπορεί προκειμένου να υλοποιήσουμε έργο προς όφελος του δημότη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Dimotis    31.10.2021 18:24

    Σού ‘πα , μού ‘πες… Τσίρκο για εντυπώσεις και μόνο. Εντωμεταξύ η πόλη βρωμάει…

Σχολιασμός άρθρου