Ειδήσεις

Γιορτάστηκε στη Ρόδο με λαμπρότητα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Την εθνική μας επέτειο σε πείσμα του καιρού που από νωρίς το πρωί ήταν καλός αλλά τελικά, αιφνιδίασε τον κόσμο και έβρεξε, γιόρτασαν και φέτος οι Ροδίτες.
Στην πόλη της Ρόδου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα και με την δέουσα λαμπρότητα, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Από νωρίς το πρωί, ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου και του νέου επισκόπου Ολύμπου Κυρίλλου ενώ ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων στον Βωμό της Πατρίδας και η μεγάλη παρέλαση στην Πλατεία Ελευθερίας.
Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Δημήτρης Γάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ τον Σύριζα εκπροσώπησε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης, τους ΑΝΕΛ εκπροσώπησε η κα Μαρία Αγγέλου, τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, το Πασόκ ο κ. Βάιος Καλοπήτας. Το “παρών” έδωσαν αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.λπ. τιμώντας τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την Μητέρα Πατρίδα.
Λίγο αργότερα, ήταν προγραμματισμένα τα εγκαίνια του παλαιού Προξενείου από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, που ήρθε στην Ρόδο γι αυτό τον σκοπό (βλέπε επ’ αυτού, σελ. 5).
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ
Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ έγιναν και οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής.
Νεκτάριος Σαντορινιός, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα. Οι Έλληνες έδειξαν ότι δεν ανέχονται τον κατακτητή, δεν ανέχονται την τυραννία, δεν ανέχονται οποιονδήποτε επιβουλεύεται την χώρα. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό δίδαγμα για όλους εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για Δημοκρατία, για Ανεξαρτησία, για Ελευθερία και να μπορέσουμε μέσα από θεσμούς και παρεμβάσεις να κάνουμε καλύτερη την ζωή των σύγχρονων Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση αυτό προσπαθεί. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των μνημονίων και θα μπορέσουμε, επιτέλους, να ζήσουμε χωρίς επιτήρηση για τα επόμενα χρόνια. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μία ανάπτυξη η οποία θα στηρίζεται σε πραγματικά πόδια και όχι σε ‘πήλινα’ όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Νομίζω ότι αυτές τις μέρες πρέπει να κοιτάμε μπροστά έχοντας στο μυαλό μας, τον αγώνα που έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Και να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους με τις πράξεις μας».
Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: «Σήμερα είναι μέρα μνήμης και υψηλού συμβολισμού για όλη την Ελλάδα και πολύ περισσότερο για την Δωδεκάνησο γιατί είναι μία μέρα που συμπληρώνονται 70 χρόνια ελευθερίας. 70 χρόνια Ελλάδα και σήμερα νομίζω ότι μπορούμε όλοι, στρέφοντας το βλέμμα μας και το μυαλό μας στην Ιστορία, να δούμε αυτός ο τόπος τι πέρασε, πόσα άντεξε και τι μάχες και αγώνες έδωσαν οι πρόγονοί μας για να μας παραδώσουν την χώρα μας όπως την παρέδωσαν. Είναι ιερό χρέος για εμάς και για όσους υπηρετούν αυτό τον τόπο αλλά και των ίδιων των πολιτών για να του δώσουμε το νόημα που η σημερινή εποχή απαιτεί. Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα στους συμπατριώτες μας: εδώ και 70 χρόνια τα νησιά μας έχουν δείξει την δυναμική τους, την αντοχή τους και με τις δικές μας τις δυνάμεις μπορούμε πραγματικά να βγούμε από αυτή την κρίση. Και ένα μήνυμα προς την κυβέρνησή μας και την κεντρική διοίκηση: να αγαπήσει ακόμη περισσότερο, να ανοίξει την αγκαλιά της και αυτή την γη να την αγαπήσει περισσότερο».
Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου Σύριζα: «Σήμερα, πέραν της μεγάλης γιορτής για το Έθνος, γιατί καταφέραμε να δείξουμε ως Έλληνες ότι η Ελευθερία είναι το μέγιστο αγαθό για το οποίο μπορούμε να θυσιαστούμε, εκείνο που έχει σημασία για τα Δωδεκάνησα είναι πως πριν από 70 χρόνια, υπογράφτηκε με απόφαση της Ελληνικής Βουλής, η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Πατρίδα. Και αυτό το συνοδεύουμε με το άνοιγμα του ελληνικού προξενείου και τα εγκαίνια μιας μεγάλης έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων. Αυτή η πορεία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με την οργάνωση της εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και την φετινή χρονιά που ανακηρύχτηκε ως έτος Δωδεκανήσου από την Βουλή, θεωρώ ότι είναι μια κορυφαία αναγνώριση της Πολιτείας απέναντι στα Δωδεκάνησα. Επίσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αυτός ο τόπος έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε καλύτερα και να πορευτούμε σε ένα νέο δρόμο για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την οικονομική και κοινωνική ανάδειξη του λαού μας».

Βασίλης Υψηλάντης, εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Ν.Δ. και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Γιορτάζοντας φέτος, την 77η επέτειο από το ‘ΟΧΙ’ και το έπος της Αλβανίας, σκύβουμε ευλαβικά σε όλους αυτούς και είναι αν θέλετε και το μεγάλο δίδαγμα: ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα οι νησιώτες. Είμαι η μόνη χώρα που έχει υπαρκτά προβλήματα, για τα οποία οι νησιώτες είναι στην πρώτη γραμμή, τα αντιμετωπίζουν και είμαστε σε θέση να πούμε ότι χρειαζόμαστε να ενσκύψει η κυβέρνηση πάνω από τα αληθινά μας προβλήματα και όχι να μας απαξιώνει. Δεν αξίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες οι οποίοι κρατούν Θερμοπύλες, μιας τέτοιας συμπεριφοράς.
Μαρία Αγγέλου, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: «Μέρα ιστορικής μνήμης σήμερα. Χρόνια πολλά σε όλους, στην Πατρίδα μας. Η Δωδεκάνησος είναι μια περιοχή που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Ιστορία μας. Είναι πολύ σημαντικό και για τα παιδιά μας να μαθαίνουν την Ιστορία του τόπου μας, τις θυσίες του λαού μας και να παραδειγματίζονται. Δεν πρέπει στιγμή να σταματήσουμε να τιμούμε τους ήρωές μας. Είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Να επισημάνω την ανάγκη ομοψυχίας για την χώρα μας που συνεχίζει να περνάει δύσκολες στιγμές και την ανάγκη συνεργασίας για να δούμε ξανά ένδοξες μέρες, κάτι που δε νομίζω να είναι μακριά».
Παύλος Μπακίρης, πρόεδρος ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου: «Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης, τιμής και περισυλλογής για όλους τους Έλληνες στα πέρατα της γης. Τιμούμε όλους αυτούς που το 1940 αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, μας θυμίζει ότι εμείς οι Ελληνες, ενωμένοι, μπορούμε να ξαναπάρουμε την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα, μπροστά. Η ελληνική κοινωνία λέει ΌΧΙ σε πολιτικές διχασμού και από τα Δωδεκάνησα στέλνουμε το μήνυμα ότι το Αιγαίο θα είναι πάντα γαλανόλευκο».
Βάιος Καλοπήτας, εκπρόσωπος Πασόκ: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα, να εκπροσωπώ το Πασόκ και την κα Φώφη Γεννηματά. Τιμούμε τη σημερινή επέτειο με το βλέμμα στραμμένο σε ένα νέο, ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό που οι νέες γενιές θα παραλάβουν μια νέα Ελλάδα, χειρότερη από αυτήν που παρέλαβαν οι προηγούμενες. Ας είναι αυτή η εθνική εορτή ο προπομπός μιας λαϊκής συμμετοχής ώστε να παραδώσουμε μια Ελλάδα καλύτερη στις επόμενες γενιές».

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου