Ειδήσεις

Ανησυχία για τη φθίνουσα πορεία της κρουαζιέρας- Σύσκεψη στο δημαρχείο “περί του πρακτέου “

Λύσεις ώστε να καταστεί και πάλι η Ρόδος πόλος έλξης για τις εταιρείες κρουαζιέρας αναζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο.
Αιτία ανησυχίας για όλους τους φορείς  αποτελεί η μεγάλη μείωση που παρουσιάζουν οι κατάπλοι των κρουαζιερόπλοιων.
Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζουν και οι αφίξεις των τουριστών «της μιας ημέρας» γεγονός που έχει αντίκτυπο στην αγορά της Ρόδου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουνάκης,   οι τουριστικοί πράκτορες κκ.  Τσαμπίκος Χατζημιχάλης, Γ. Μιχαλάκης και Γ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Μανώλης Διακομανώλης, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μπάμπης Παλογιαννίδης,  ο διευθυντής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Νώντας  Αξιώτης, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΛΤΔ κ. Μαρίκα Δεληγιάννη, ο υπεύθυνος του τομέα Ασφαλείας Λιμένα κ. Παναγιώτης  Ντόκος και άλλοι.
«Μας  ανησυχούν τα στοιχεία που δείχνουν πως έχουν μειωθεί οι αφίξεις επιβατών. Κάποτε έφθαναν τις  680.000. Τώρα θα προσεγγίσουμε τις 300.000.Η κρουαζιέρα παρουσιάζει  φθίνουσα πορεία. Υπάρχουν τώρα και άλλοι προορισμοί που λειτουργούν ανταγωνιστικά. Κρουαζιερόπλοια υποδέχονται η Κως, η Πάτμος, η Λέρος  ακόμη και το Καστελόριζο. Μας ενδιαφέρει να αναδειχθεί η κρουαζιέρα στη Ρόδο και να στηριχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός. Επιδιώκουμε τη βελτίωση των υποδομών μας. Θέλουμε επίσης να συμβάλουμε ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι πράκτορες να διοργανώνουν  περισσότερες εκδρομές στη Ρόδο. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Μέχρι τώρα εμείς μόνο την καθιερωμένη εκδρομή στη Λίνδο πραγματοποιούμε.  Πρέπει οι τουρίστες «της μιας ημέρας» να επισκέπτονται   την Ιαλυσό, την κοιλάδα με τις Πεταλούδες, το Κάστρο στην Κρητηνία,  ακόμη και νέο εκθετήριο της ΚΑΙΡ στις Φάνες», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε πως σε άλλη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και για το εμπορικό λιμάνι.
Σε ερώτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των τουριστών.
«Έχω στη διάθεσή μου έγγραφο τουριστικού πράκτορα που έχει ζητήσει να είναι ανοικτό το Καστέλλο  στις 17 Νοεμβρίου και η αρχαιολογική υπηρεσία του απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό γιατί  δεν θα εργάζονται εκείνη  την ημέρα οι υπάλληλοι.  Υπέβαλε το αίτημα του στην γενική γραμματέα του  υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.  Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να  είναι στη διάθεση των τουριστών, που έρχονται στη Ρόδο ακόμη και από τη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο δήμαρχος.
Την εκτίμηση ότι οι κατάπλοι ενδέχεται να παρουσιάσουν μικρή μείωση και το καλοκαίρι του 2015 έκανε ο τουριστικός πράκτορας κ. Τσαμπίκος Χατζημιχάλης.
Ο  γνωστός τουριστικός πράκτορας δήλωσε πως  τα μηνύματα για το καλοκαίρι του 2016 είναι θετικά αφού δείχνουν πως τότε θα επανέλθουν στη Ρόδο κρουαζιερόπλοια που ανήκουν σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
«Η φθίνουσα πορεία  της κρουαζιέρας δεν είναι φετινό ούτε και  περσινό φαινόμενο. Έχει   αρχίσει εδώ και τρία τέσσερα χρόνια με την κρίση. Η  Ρόδος είναι ιδανικός προορισμός για τους πελάτες όχι όμως και για τους εφοπλιστές που μετρούν τα καύσιμα που καταναλώνουν τα πλοία τους. Επίσης, δεν πουλάνε εκδρομές και δεν εισπράττουν τα χρήματα που θέλουν. Για να αποκτήσει η Ρόδος την παλιά της αίγλη στο θαλάσσιο τουρισμό θέλει δουλειά . Απαιτεί ακόμη και συγκρούσεις.  Πρέπει ακόμη να παραδεχθούμε πως δεν  διαθέτουμε καλό  λιμάνι.  Έχουμε μόνο προβλήτες. Πριν λίγες ημέρες ένα γερμανικό κρουαζιερόπλοιο έμεινε αρόδου εξαιτίας της έλλειψης χώρων στο λιμάνι. Πρέπει να γίνει επέκταση των μώλων.

Ας μην κρυβόμαστε. Οι  υποδομές μας δεν είναι ευρωπαϊκής χώρας. Δεν  αρμόζει στη Ρόδο να έχει λιμάνι που δεν διαθέτει  ούτε άσφαλτο.
Η νέα δημοτική αρχή έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα. Χρειάζεται  να γίνουν  θυσίες ακόμη και καταλήψεις. Με το έτσι θέλω να  πάρουμε τις υποδομές και τους χώρους που μας λένε πως ανήκουν σε υπουργεία ή στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν μπορεί να μένουν οι τουρίστες εκτεθειμένοι στη βροχή και στον ήλιο», δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Χατζημιχάλης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να  δοθεί έμφαση και στην προβολή του θαλάσσιου τουρισμού.
«Να καταλάβουμε πως πρέπει να δώσουμε βάρος στην κρουαζιέρα. Τα  χρήματα  που αφήνουν οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων είναι πολλά . Να το συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι. Και ο ΠΡΟΤΟΥΡ να ασχοληθεί με την κρουαζιέρα», δήλωσε ο κ. Τσ. Χατζημιχάλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου