Τοπικές Ειδήσεις

Στέλιος Καραταπάνης: «Δεν τελειώσαμε ακόμα με τον κορωνοϊό»

«Δεν τελειώσαμε ακόμη με τον κορωνοϊό!». Αυτό δηλώνουν οι γιατροί, την ώρα που διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα μας αλλά και στην Ρόδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λιγότεροι ασθενείς (μόλις 18 άτομα) σε σχέση με το 2020, ενώ στις απλές κλίνες η κατάσταση εμφανίζεται σταθερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Σεπτέμβριος πέρυσι ξεκίνησε με 1.382 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 120 ασθενείς με κορωνοϊό σε ΜΕΘ.
Ωστόσο, η πορεία αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.
Όπως δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, κ. Στέλιος Καραταπάνης:
«Η κατάσταση με τις νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, είναι σταθερή. Δεν έχουν αυξηθεί οι συμπολίτες μας που νοσούν με κορωνοϊό κι έρχονται για νοσηλεία, παραμένουν στους 3-4 σε εβδομαδιαία βάση. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως δεν έχουμε διασωληνωμένους» -όπως είπε.
Όλα ξεκίνησαν από τους προηγούμενους μήνες, όταν η γρίπη και οι άλλες οιμώξεις, έκαναν την εμφάνισή τους και στη Ρόδο. Όπως ανέφερε ο κ. Καραταπάνης: «Σχετικά με τις λοιμώξεις, τον τελευταίο μήνα, η γρίπη έχει υποχωρήσει αρκετά –μετά από μία περίοδο έξαρσης. Επιμένουν όμως, άλλες λοιμώξεις (που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι βαριά. Ωστόσο, παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εφαρμόζονται πλέον νέα μέτρα, τα οποία αφορούν στη χρήση προστατευτικής μάσκας, στο Νοσοκομείο Ρόδου: η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, αποφάσισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε πέντε τμήματα (στα Επείγοντα, στην Ογκολογική, στις Παθολογικές Κλινικές, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο Αιματολογικό)» -όπως τόνισε.
Η ουσία είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Χρειάζεται εγρήγορση και κυρίως για τα ευπαθή άτομα και όσους έχουν διάφορα νοσήματα. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι καλό να νοσεί κάποιος με κορωνοϊό, πολλές φορές. Ο ιός, αφήνει κατάλοιπα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί σύνδρομο Long Covid που μπορεί να ξεκινήσει από κόπωση και να φτάσει να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες (από εγκεφαλικά, καρδιακά νοσήματα, βλάβες στο αναπνευστικό κ.ο.κ.). Καλό είναι να προσέχουμε όλοι κυρίως σε πολύ κλειστούς χώρους, να προφυλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες ενώ αν κάποιος νοσεί με κορωνοϊό, πρέπει να περιορίζεται και να μην κυκλοφορεί πολύ».
Ερωτηθείς, εάν υπάρχει κάποιο νεότερο για νέο εμβόλιο, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή οδηγίες γι’ αυτό, ούτε για νέους εμβολιασμούς (και για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι).

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥ
Σημειώνεται πως η πλειονότητα των κρουσμάτων στην τελευταία περίοδο στην χώρα μας, αφορά στην παραλλαγή ‘Eris’. Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου για τις νεαρές ηλικίες είναι:
-ρινική καταρροή, πονόλαιμος, κόπωση και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός.
Οι γιατροί συνιστούν σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να κάνουν προληπτικά self test ώστε να μη μεταδώσουν άθελά τους τον ιό.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποια οδηγία –πέραν της προσοχής ώστε να μη γίνει διασπορά από τους νεότερους στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από επιπλοκές.
Στο προσκήνιο όμως, έχει έρθει και ένα καινούριο στέλεχος -και αυτό υποπαραλλαγή της Όμικρον- στο οποίο δεν έχουν δώσει ακόμα ειδικό όνομα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.86 το οποίο προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα γιατί έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις. Το νέο στέλεχος ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Μ. Βρετανία, Δανία, Ισραήλ αλλά έχει ξεκινήσει να ανιχνεύεται και στη βόρεια Αμερική.
Αυτό που ανησυχεί τώρα τους γιατρούς και το προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας, είναι οι επόμενοι μήνες, με σημείο αιχμής το χειμώνα, ο οποίος προβλέπεται να είναι δύσκολος, εξαιτίας και των άλλων εποχικών ιώσεων που θα συνυπάρξουν με τον κορωνοϊό.
Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προειδοποιούν τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικοί και κυρίως εάν νοσούν, να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου