Το “πράσινο φως” των ειδικών για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένει το υπουργείο Παιδείας που είχε προγραμματίσει το άνοιγμα των σχολείων για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 14η Σεπτεμβρίου καθώς τα περισσότερα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως μέχρι τότε θα έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους για την πορεία της επιδημίας.

Μάλιστα στις 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει καθαρή εικόνα για όσους επέστρεψαν από τις διακοπές τους τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, που είναι και η κρίσιμη περίοδος μετά από αυτή του δεκαπενταύγουστου.

Σήμερα η πρώτη εκτίμηση στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό

Στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός το πρωί με τους στενούς του συνεργάτες και τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Νίκο Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Κίμωνα Δρακόπουλο αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων. Η μείωση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται τα δύο τελευταία 24ωρα είναι ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς το μεγαλύτερο κύμα των εκδρομέων επέστρεψε στα αστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν ενταθεί και τα μηνύματα προς τους τελευταίους εκδρομείς του καλοκαιριού να παραμείνουν στο σπίτι τους για μια εβδομάδα και να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με τις ευπαθείς ομάδες. Την εκτίμηση ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε στον ΣΚΑΙ πως στην περίπτωση που συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπ. Παιδείας: Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα όλων των βαθμίδων

Η Νίκη Κεραμέως, που αναμένει την τελική εισήγηση των ειδικών, τονίζει πως όλα τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές με ασφάλεια είτε στις 7 είτε στις 14 Σεπτεμβρίου. Η υπουργός Παιδείας έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τις υγιεινής στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Τα βιβλία είναι ήδη στην θέση τους, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί και ο κατάλογος με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών.

Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει προχωρήσει σε προσλήψεις καθαριστριών και όπως δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΙ “στα σχολεία θα βρίσκονται συνολικά 9.500 καθαρίστριες, ενώ θα δαπανηθούν 28 εκ περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά προκειμένου να διασφαλιστεί η καθαριότητα και να νιώθει η κάθε ελληνική οικογένεια ό,τι το παιδί της είναι ασφαλές σε ένα καθαρό σχολικό περιβάλλον”. Παράλληλα σημείωσε πως έχουν δοθεί ήδη 6 εκ. ευρώ στην ΚΕΔΕ προκειμένου να προμηθευτεί μάσκες οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

μαθητές Δημοτικού

“Αγκάθι” οι αποστάσεις στην αίθουσα

Προβληματισμός εξακολουθεί να προκαλούν οι αποστάσεις που θα έχουν οι μαθητές στην αίθουσα καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα κάθονται ανά δύο στα θρανία. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται καθώς το ζήτημα δεν είναι το αν θα κολλήσουν την νόσο τα παιδιά όσο η διασπορά του kορονοϊού όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι και κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στο σχολείο.

Το υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν ανακοινώσει πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, αντισηπτικά θα υπάρχουν έξω από κάθε αίθουσα και στις τουαλέτες και τα διαλλείματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες. Επίσης το ωράριο του ολοήμερου σχολείου αυξάνεται μέχρι τις 4 το απόγευμα για να περιοριστεί συγχρωτισμός, ενώ θα υπάρξουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Αυστηρή τήρηση αποστάσεων θα υπάρχει στα κυλικεία , οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται ανά τμήμα, δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές, όπως και σχολικά πρωταθλήματα.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ