ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγγελος Συρίγος: Ο Ερντογάν ψάχνει ισοφάριση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Τις κινή­σεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ανά­λυ­σαν τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο βου­λευ­τής της ΝΔ και ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής του Διε­θνούς Δικαίου και της Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος και ο Εκτε­λε­στι­κός Διευ­θυ­ντής Ερευ­νη­τι­κών Προ­γραμ­μά­των του Ινστι­τού­του Διεθνών Σχέσεων Κων­στα­ντί­νος Φίλης.

“Τις τελευ­ταίες ήμερες προ­σπα­θεί να βρει κάτι να κάνει για να ισο­φα­ρί­σει την ελλη­νο­αι­γυ­πτιακή συμ­φω­νία, ίσως την εκχώ­ρηση αδειών έρευνας στην περιοχή του τουρ­κο­λι­βυ­κού μνη­μο­νίου νοτίως της Κάσου, της Κάρ­πα­θου και της Κρήτης, με εκχώ­ρηση στα χαρτιά άδειας για έρευνες στην τουρ­κική κρατική εται­ρεία πετρε­λαίων (ΤΡΑΟ) και μετά θα ζητήσει να πάμε στο διάλογο” σχο­λί­ασε ο κ. Συρίγος.

“Από πλευράς εντά­σεως η σημε­ρινή είναι η πιο μακρά περί­ο­δος εντά­σεως μετά το ’74… Το ’76 είχαμε 18 μέρες με το Σεισμίκ, το ‘87 3,5 μέρες, στα Ίμια 20 ώρες, έχουμε περάσει την 21η μέρα δεν υπάρχει ένδειξη για απο­κλι­μά­κωση” τόνισε.

“Ο Ερντο­γάν αντι­λαμ­βά­νε­ται τις ισχυρές πιέσεις για να κατα­λα­γιά­σει η κατά­σταση. Και διά­λο­γος να ξεκι­νή­σει με πρώτη αφορμή ο Ερντο­γάν θα ξαναρ­χί­σει πάλι” εκτί­μησε. “Η λιβυκή κυβέρ­νηση μπορεί να εκδώσει άδειες δυτικά της Κρήτης μέσω των τουρ­κι­κών πιέσεων με την Άγκυρα να ‘’δείχνει’’ την κυβέρ­νηση της Τρί­πο­λης για την απόφαση” σημεί­ωσε ο βου­λευ­τής.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης παρα­τή­ρησε ότι “ο Τούρκος πρό­ε­δρος φλερ­τά­ρει με την ιδέα να δημιουρ­γή­σει τετε­λε­σμένα ενόψει της Συνόδου Κορυφής η των αμε­ρι­κα­νι­κών προ­ε­δρι­κών εκλογών, από την άλλη δεν είναι τόσο εύκολο, η Ελλάδα έχει επι­δεί­ξει απο­φα­σι­στι­κό­τητα και επι­χει­ρη­σιακά και διπλω­μα­τικά”.

“Δεν ελέγχει το βαθύ κράτος πια, αν το έλεγχε κάποια στιγμή, τώρα δεν το ελέγχει, ο Μπα­χτσελί είναι μια απόληξή του” δήλωσε. “Τις επό­με­νες μέρες θα υπάρξει απο­συ­μπί­εση, αλλά αυτό δε σημαί­νει ότι τελειώ­σαμε. Η Τουρκία ρίχνει τα πάντα στο τραπέζι, όπως τη μειο­νό­τητα για να τρα­βή­ξει ένα χαρτί πίσω, και μετά να υπο­στη­ρί­ξει ότι κάνει κίνηση καλής θέλησης” παρα­τή­ρησε δε.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.