Το πρωί της Δευτέρας, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ξύπνησαν με την ελπίδα ότι μπορεί και να γλιτώσουν τον ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα του νέου σχολικού έτους. Η εισήγηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είχε γίνει και αφορούσε δίμηνο «πάγωμα» στο καπέλο ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες έφεραν την συναίνεση να είναι διακομματική ώστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το σκηνικό ανατράπηκε βίαια, το απόγευμα της Δευτέρας. Τα κάστανα από τη φωτιά, ανέλαβε να βγάλει η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, η οποία μέσω δελτίου τύπου, ενημέρωσε ότι η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την υποβολή δήλωσης μεταβολών ( για την ένταξη στο ΦΠΑ δηλαδή) παρατείνεται, χωρίς πρόστιμα, έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Λίγο αργότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έλεγαν ότι επί του παρόντος η ΠΝΠ πήγε… περίπατο. Η διακομματική συναίνεση, δεν προέκυψε στην πράξη για να δοθεί δίμηνη αναβολή και έτσι ο ΦΠΑ σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (πλην δημοσίου δικαίου) και σε όλα τα φροντιστήρια, κάνει πρεμιέρα με τη νέα σχολική χρονιά, με καπέλο στα δίδακτρα 23%.

Η ανακοίνωση Σαββαϊδου

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ