Ειδήσεις

Παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών

Aπό σήμερα και έως τις 4 Αυγούστου εκτός από τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι για εισέλθουν στην χώρα μας θα πρέπει να φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης για τον κορωνοϊό, και οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να είναι αρνητικοί 72 ώρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα στον COVID-19

Παρατείνεται έως τις 14 Αυγούστου η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική επικράτεια.

Η απαγόρευση, που λήφθηκε ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

COVID-19, δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων παιδιών τους.

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης κοινής υπουργικής απόφασης εξαιρούνται και οι μόνιμοι κάτοικοι των εξής κρατών: Αυστραλία, Γεωργία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τους οποίους ισχύει ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξή τους στα σημεία εισόδου της χώρας μας. Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Η απαγόρευση της απαγόρευσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα δεν καταλαμβάνει: α) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την  προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στην χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, β) επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπηκόους τρίτων κρατών, οι  οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή της Συμφωνίας Σένγκεν, γ) μέλη κυβερνητικών αποστολών, δ) μέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ε) προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, τα πληρώματα των αεροσκαφών, τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, τα οποία διελαύνουν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και το απολύτως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη μεταφορά αυτών, στ) επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), ζ) σπουδαστές, η) πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και θ) εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.

Στο μεταξύ, από σήμερα και έως τις 4 Αυγούστου εκτός από τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι για εισέλθουν στην χώρα μας θα πρέπει να φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης για τον κορωνοϊό, και οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να είναι αρνητικοί 72 ώρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα στον COVID-19. Η βεβαίωση της διάγνωσης θα είναι στην αγγλική γλώσσα καθ θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα
με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο της εν λόγω βεβαίωσης πριν από την επιβίβαση του ταξιδιώτη και ελλείψει αυτής

απαγορεύουν την επιβίβαση. Σε περίπτωση δε παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου