Ρεπορτάζ

13 ένοχοι για το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά υλικά

Στην τελευταία πράξη πέρασε η πολύμηνη διαδικασία για το «σκάνδαλο των ορθοπεδικών υλικών» της εταιρίας DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που κήρυξε ενόχους 13 από τους 22 κατηγορούμενους.
Δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της προμήθειας υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών, που αφορά στην περίοδο 2000 -2006, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 13 γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες αλλά και αλλοδαπούς στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες τους, για τα αδικήματα, κατά περίσταση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Λόγω παραγραφής, το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.
Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω δεδικασμένου.
Η υπόθεση αφορά στην αγορά από το ελληνικό Δημόσιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές, συγκεκριμένων υλικών της DePuy για τις ανάγκες 114 νοσοκομείων.
Από την έρευνα της δικαιοσύνης προέκυψε ότι η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού, κοστολογούσε με αυξημένες τιμές τα υλικά, χρεώσεις που περιελάμβαναν και «δώρα» σε μετρητά που κατέβαλλε προς αποκαλούμενους «μεγαλογιατρούς» για την προτίμησή τους στα προϊόντα της.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα ορθοπεδικά είδη έφθαναν στα νοσοκομεία με κόστος αυξημένο κατά 35% σε σχέση με τις χρεώσεις της εταιρείας, ενώ με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών έφθανε το 20%, την οποία ουσιαστικά κατέβαλλε το ελληνικό Δημόσιο.
Η «απόδοση» μάλιστα κάθε γιατρού φαίνεται να καταγράφονταν από την προμηθεύτρια ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων καθώς στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνονται λίστες που κατασχέθηκαν, όπου υπό τον τίτλο «best doctors» κατέγραφαν τα ονόματα γιατρών με τις καλύτερες πωλήσεις.

Το νοσοκομείο της Ρόδου
Το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου αφού έλαβε υπόψιν του έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να αναλάβει ενέργειες κατά συνταξιοδοτηθέντος ιατρού και ετέρων φυσικών προσώπων δυνάμει του υπ’ αριθ. 343/2016 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για τα αδικήματα της απιστίας, της παθητικής κι ενεργητικής δωροληψίας -δωροδοκίας για ιδιαίτερα μεγάλα ποσά και χρονικά διαστήματα με επιβαρυντικές διατάξεις και περιστάσεις, επί μακρό χρονικό διάστημα.
Ανέθεσε συγκεκριμένα στην δικηγορική εταιρεία με την επωνυμία ΚΕΣΣΕΣ – ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ (Αθηνών) να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σε βάρος των κατηγορούμενων στην υπόθεση για λογαριασμό του νοσοκομείου για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης ποσού 45 € εις βάρος εκάστου έκ των ανωτέρω.
Τα ανωτέρω προέκυψαν από το αδίκημα της από κοινού απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, σε βάρος του Δημοσίου, με όφελος του δράστη και ζημία προξενηθείσα και οπωσδήποτε απειληθείσα του Δημοσίου υπερβαίνουσα τα 150.000 ευρω, επί μακρόν χρονικό διάστημα και με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (για τους υπ’ αρ. 1,2,3,4,5,6,7 κατηγορούμενους) που τελέστηκε εντός του χρονικού διαστήματος από 1-1-2000 έως και 22-06-2006, η δε ζημία των τριών νοσοκομείων από την ανωτέρω πράξη της απάτης ανήλθε στο ποσό των 837,01 ευρω (60,42 ευρω για το Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, 730,96 ευρω για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου και 45,63 ευρω για το Γενικό Νοσοκομείο -Κέντρο Υγείας Κω.

Καθώς και για το αδίκημα της από κοινού δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση που τελέστηκε εντός του χρονικού διαστήματος από 1-1-2000 έως και 22-06-2006 σε βάρος του Δημοσίου, με όφελος του δράστη και ζημία προξενηθείσα και οπωσδήποτε απειληθείσα του Δημοσίου υπερβαίνουσα τα 150.000 ευρώ, επί μακρόν χρονικό διάστημα και με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η δε ζημία των ανωτέρω τριών νοσοκομείων από την ανωτέρω πράξη ανήλθε στο ποσό των 645,85 ευρώ (46,61 ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου, 564,04 ευρώ για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου και 35,20 ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου