Ειδήσεις

Επικίνδυνη κατάσταση σε hotspots, λόγω υπερπληθυσμού

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι νεοαφιχθέντες συνωστίζονται στα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), όπου τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έχει δεσμευθεί ότι τον Σεπτέμβριο στα νησιά θα βρίσκονται μόνοι όσοι χωρούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ωστόσο προς το παρόν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο πληθυσμός στα ΚΥΤ αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Σαββατοκύριακο έφθασαν 323 άτομα στα ελληνικά νησιά. Χθες στη Μόρια, στο hotspot της Λέσβου, που έχει χωρητικότητα 3.100 άτομα, παρέμεναν 7.656. Στο Βαθύ της Σάμου, οι «φιλοξενούμενοι» έφθασαν τους 3.585, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 650 άτομα. Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ μένουν 2.015 άτομα, ενώ η δομή χωράει 1.000. Ειδικά στη Σάμο αναζητείται νέος χώρος για τη μεταφορά της υπάρχουσας δομής, ωστόσο ο δήμος αντιδρά στις προτάσεις για χωροθέτηση που έχουν γίνει από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οπως τόνισε στην «Κ» ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, η επιτροπή που έχει συσταθεί από τον δήμο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναμένεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «προκειμένου να εξηγήσουμε τους λόγους που δεν μπορεί η δομή να μεταφερθεί στους Μυτιληνιούς όπως έχει προταθεί».

Σήμερα αναμένονται στη Σάμο οι Βρετανίδες υπουργοί Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντεντ και Μετανάστευσης Κάρολιν Νοξ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιείται στα ελληνικά νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές.

Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο στη Χίο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα στην ημερήσια διάταξη το Προσφυγικό, δεδομένου ότι οι συνθήκες στη ΒΙΑΛ εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα έχει επισημάνει ότι λόγω του υπερπληθυσμού στη ΒΙΑΛ, αλλά και των κακών συνθηκών διαβίωσης, είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα ΚΥΤ στα ελληνικά νησιά είναι πολύ δύσκολη. Από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου έφθασαν 574 άτομα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των αφιχθέντων ήταν μεγαλύτερος, 668 άτομα. Πάντως, πέρυσι την αντίστοιχη εβδομάδα είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά 773 άτομα. Από πέρυσι τον Αύγουστο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά σημείωσαν αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Από όσους παραμένουν στα ελληνικά νησιά, το 29% είναι από τη Συρία, το 24% από το Ιράκ και το 17% από το Αφγανιστάν. Το 21% του πληθυσμού είναι γυναίκες και το 30% παιδιά από τα οποία τα 7 στα 10 είναι κάτω των δώδεκα ετών. Περίπου το 13% των παιδιών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά είναι ασυνόδευτα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου