Ειδήσεις

Διχασμένοι οι δικηγόροι για το Κτηματολόγιο – Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες το ΤΕΕ

Την ώρα που ο δικηγορικός κόσμος της Ρόδου δείχνει διχασμένος ως προς την κατάργηση του Κτηματολογίου Ρόδου στην σημερινή του μορφή και για την υπαγωγή του ή μη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου, αποφάσισε χθες να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή οιασδήποτε απόφασης, που θα δημιουργήσει τετελεσμένα, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, συγκάλεσε χθες το απόγευμα εκτάκτως την Διοικούσα Επιτροπή σε συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της καταστάσεως και να ληφθεί απόφαση για την ανάθεση στην αντιπροσωπεία Δωδεκανήσου του ΤΕΕ, παραστάσεων διαμαρτυρίας στα συναρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς βουλευτές.
Η κυοφορούμενη σύσταση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, με την παράλληλη κατάργηση των Κτηματολογικών Γραφείων σε Ρόδο, Κω και Λέρο με την υφιστάμενη μορφή τους, όπως επίσης και την κατάργηση των υφιστάμενων οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων και στα τρία νησιά έχει προκαλέσει θόρυβο και στους κόλπους των μηχανικών.
Από εκεί και πέρα όμως οι απόψεις επι του προκειμένου σχεδίου στις τάξεις των δικηγόρων διίστανται.
Ο δικηγόρος κ. Θ. Παπαγεωργίου σε εισήγησή του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, θεωρεί ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου με εικόνα εγκατάλειψης από την πολιτεία, με την ανάδειξη  εσωτερικών ζητημάτων που σκανδαλίζοντας τη κοινή γνώμη φέρονται να  ανάγονται σε κακουργηματικές πράξεις ή παραλείψεις με τις οποίες μάλιστα ασχολείται ο ΄Αρειος Πάγος, με χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις, λόγω χειρόγραφου στον 21ο αιώνα συστήματος καταχωρήσεων και  κατασπατάλησης ανώφελα τεράστιων κονδυλίων μηχανοργάνωσης, που δεν έγινε ποτέ, με το να αγνοείται η τύχη και το μέλλον λόγω των εκκρεμοτήτων αναρίθμητων  εμπραγμάτων σχέσεων και των έννομων συνεπειών τους, με την αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών λόγω των εκκρεμοτήτων,  με τη παρεμπόδιση  εκτέλεσης στοιχειωδών πράξεων έρευνας στους δικηγόρους αλλά και στους τεχνικούς, δυσκολεύοντας παραπέρα ακόμη χειρότερα τα πράγματα στο όνομα της εξυπηρέτησης δημοσιονομικού σκοπού άντλησης τελών αντιγράφων από τους πολίτες για λήψη επίσημων εγγράφων που δεν χρειάζονται, με τις εμπράγματες συναλλαγές και έννομες σχέσεις να βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και κινδύνου, έχει προ πολλού δημιουργηθεί το πεδίο προσμονής  για να γραφεί η λέξη «τέλος» στο τοπικό θεσμό του  Κτηματολογίου Ρόδου.
Θεωρεί παραπέρα ότι η συντονισμένη διαδικασία κατάργησης του Κτηματολογίου και ανάρτησης δασικών χαρτών, επιχειρεί ακόμη περισσότερο να μεγιστοποιήσει την τεράστια δημόσια ακίνητη περιουσία, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον  τεκμήριο κυριότητας που έχει το Δημόσιο για τα δάση.
Ο λόγος, όπως τονίζει,  δεν μπορεί στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία  να είναι άλλος  παρά η ανάπτυξη μιας τεράστιας δημόσιας χρηματιστηριακού χαρακτήρα ακίνητης περιουσίας, που προφανώς μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελέσει κιβωτό άντλησης πόρων, καθώς και τα ακίνητα  δασικού χαρακτήρα υπό «προϋποθέσεις» αξιοποιούνται,  προς εξυπηρέτηση  των χρεών του κράτους,  γι’ αυτό άλλωστε  συνιστούν  μνημονιακή υποχρέωση με ημερομηνία παράδοσης τόσο το ολοκληρωμένο και ενιαίο Εθνικό Κτηματολόγιο  όσο και οι δασικοί  χάρτες για όλη τη χώρα.
Τονίζει ακόμη ότι η ίδια αντίληψη μεγιστοποίησης με κάθε μέσο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, φαίνεται ότι όχι μόνο επικρατεί κατά την υπηρεσιακή  σύνταξη των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου και  των δασικών  χαρτών, αλλά ατυχώς φαίνεται να διαπνέει και τη Δικαιοσύνη.
Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης με εισήγησή­ του τίθεται ευθέως υπέρ της ένταξης του Κτηματολογίου Ρόδου και της Κω στο Εθνικό Κτηματολόγιο, τονίζοντας ότι ο έλεγχος των κτηματολογικών βιβλίων και πράξεων θα γίνεται πολύ πιο εύκολα και με ασφάλεια, λόγω της διαίρεσης του κτηματολογικού βιβλίου, όπου σε χωριστό τμήμα του θα καταχωρούνται οι μεταβιβάσεις της κυριότητας, σε χωριστό τα βάρη και σε χωριστό οι διεκδικήσεις, ο έλεγχος δε οποιουδήποτε ακινήτου, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, από το δικηγόρο ή το συμβολαιογράφο ή οποιοδήποτε άλλο που θα έχει νόμιμα πρόσβαση στο σύστημα θα γίνεται από το γραφείο του ή από οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Λόγω της καταχώρισης των κτηματολογικών πληροφοριών σε βάση δεδομένων ένα ακίνητο θα βρίσκεται με πάρα πολλούς τρόπους, θα υπάρχει φυσικά και αλφαβητικό ευρετήριο ιδιοκτητών με όλα τα ακίνητα που έχει ο καθένας σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα δε πιστοποιητικά θα εκδίδονται αυθημερόν μόλις τα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς κανένα επιπρόσθετο κόστος οποιασδήποτε φύσης.
Εξάλλου, όπως τονίζει, με την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία πρόσθετων πληροφοριών κυρίως για τη χρήση της γης, το χαρακτήρα, την αξία των ακινήτων κλπ, δημιουργείται μια σταθερή βάση πληροφόρησης για την άσκηση πολιτικής ορθολογικού σχεδιασμού και για την εφαρμογή πολιτικής γης (περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής κλπ). Θα αποτελεί επομένως το Κτηματολόγιο απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης κάθε πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον θα γνωρίζει επακριβώς τα ακίνητα της περιφέρειάς του και θα έχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτά σε βάση δεδομένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου