Ειδήσεις

Την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν οι γιατροί

Tην άμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση και εθνική συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, ζήτησε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, ο Μιχάλης Βλασταράκος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΙΠΥ) και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ), καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών.

Τη διευθέτηση των οικονομικών και φορολογικών ζητημάτων του κλάδου, αναμένεται να συζητήσει το προεδρείο του ΠΙΣ την προσεχή Πέμπτη 3 Απριλίου σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κατά την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τόνισε την κάθετη αντίθεση των γιατρών για το claw back και το rebate, ζήτησε την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την κωδικοποίηση του προϋπολογισμού κατά κατηγορία εργαστηριακών – κλινικοεργαστηριακών ιατρών και την ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας, διαμέσου της συνεργασίας, χωρίς αιφνιδιασμούς και περικοπές αναγκαίων παροχών και αμοιβών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι γιατροί ζήτησαν επίσης την τακτοποίηση των φορολογικών ζητημάτων μέσα από την εξαίρεση των τιμολογίων και των αμοιβών που δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς και την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Επίσης τονίστηκε η αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας των εργαστηρίων λόγω της καθυστέρησης στην εξόφληση των δεδουλευμένων η οποία και οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση και περιθωριοποίηση.

Πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η Εθνική Συλλογική σύμβαση με τους κλινικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέσα από τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να δημιουργηθούν κανόνες λειτουργίας που θα δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας του ιατρικού κόσμου με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς και καλύτερη και πιο ορθολογική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα.

Τέλος, να επισπευθεί άμεσα η τεχνική μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκομένους (ΕΟΠΥΥ-εκπροσώπους ιατρικού κόσμου), ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των νέων συμβάσεων. (in.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου