Ειδήσεις

Το στίγμα των στόχων και των επιδιώξεων του έδωσε ο Στράτος Καρίκης (φωτορεπορτάζ)

Τις βασικές προτάσεις της παράταξης του σε τομείς που θεωρεί κατ’ αρχήν σημαντικούς, επιθυμώντας να δώσει το στίγμα των στόχων και των επιδιώξεων του, παρουσίασε πριν από λίγο στην αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Ροδίων Οραμα” κ. Στράτος Καρίκης.

Tον κ. Καρίκη προλόγησαν οι κ.κ. Αννα Κορρέ, Κ. Σαρρής και Στ. Δράκος.

Ο κ. Καρίκης ανακοίνωσε ότι το πλήρες πρόγραμμα της παράταξης στο σύνολο των τομέων του βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο το επόμενο διάστημα, εμπλουτισμένο με τα αποτελέσματα διαλόγου που θα προηγηθεί.

“Επιλέξαμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, χωρίς κομματικές ταμπέλες, πλαισιωμένο από έμπειρα στελέχη στην πολιτική αλλά και νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και όραμα για δουλειά. Στην παράταξή μας υπάρχουν άνθρωποι καταξιωμένοι στην τοπική μας κοινωνία, έμπειρα στελέχη της πολιτικής αλλά και νέα πρόσωπα που μπαίνουν δυναμικά στη μάχη για να παλέψουν για το αύριο του τόπου μας. Υπάρχουν επίσης ενεργοί πολίτες, άνθρωποι που θέλουν το καλύτερο για το νησί μας που θέλουν την αλλαγή και δεν συμβιβάζονται με τα δεδομένα. 

Σύνθημά μας είναι η Ισότιμη συμμετοχή και η Ισόρροπη ανάπτυξη. Θέλουμε ο κάτοικος ακόμη και του πιο απομακρυσμένου χωριού να μην αισθάνεται αποκομμένος από το δήμο. Τα χωριά μας πρέπει να μείνουν ζωντανά και οι κάτοικοι τους επιβάλλεται να έχουν ίση αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς, όπως της καθημερινότητας και της ανάπτυξης.
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής δεν περιορίζεται για εμάς μόνο στην πόλη της Ρόδου και στις γειτονιές, αλλά σε κάθε χωριό ξεχωριστά.

Μένουμε μακριά από κόντρες και αντιπαραθέσεις. Δεν κοιτάμε τις πολιτικές αποχρώσεις. Δεν μας αγγίζουν αυτές οι τακτικές. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μας ενώνει το κοινό όραμα για τη Ρόδο μας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη Ρόδο που όλοι ονειρευόμαστε. Είναι πλέον καιρός να αποκτήσει το νησί μας την αίγλη που του αξίζει” τόνισε ο κ. Καρίκης εισαγωγικά.

Για τη διοίκηση του δήμου δεσμεύτηκε για την αλλαγή του διοικηιτκού μοντέλου με την εκ νέου κατανομή αρμοδιοτήτων, απεμπλοκή του δημάρχου από την καθημερινή γραφειοκρατία με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αποκλειστική απασχόληση του με τα θέματα του Δήμου και μη συμμετοχή του σε άλλα συμβούλια ως πρόεδρος όπως για παράδειγμα στη ΔΕΥΑΡ, το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

Πρότεινε ακόμη αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων με κατανομή αρμοδιοτήτων ανά θεματική ενότητα, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των πρόεδρων και των μελών των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, δημιουργία θέσεων εντεταλμένων συμβούλων με συγκεκριμένο αντικείμενο και τομέα για αποτελεσματικότερη διοίκηση.

Ο κ. Καρίκης δεσμεύτηκε εν συνεχεία ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε υπαγωγή έστω και για ένα εργαζόμενο σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή απολύσεων…
“Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα αντιδράσουμε δυναμικά μέχρι και με λουκέτο”.

Υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων “ανοικτές πόρτες όλων των αιρετών και των υπηρεσιών του δήμου για τους πολίτες”, υποστήριξη ενεργών πολιτών, συνεργασία και στήριξη συλλόγων για την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, προώθηση του εθελοντισμού, προώθηση του θεσμού «υιοθεσίας πάρκων», άνοιγμα της νομικής υπηρεσίας του δήμου για νομική υποστήριξη θεμάτων του τόπου μας πέραν των θεμάτων που άπτονται του πλαισίου του δήμου και της διοίκησης.

Υποσχέθηκε ακόμη ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στο νησί με επέκταση του θεσμού των δημοτικών ιατρείων στις δημοτικές ενότητες και στελέχωση τους μέσω πρόσληψης ιατρών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Καθιέρωση κάρτας δωρεάν χρήσης συγκοινωνίας ΡΟΔΑ για τους άπορους, καθιέρωση του θεσμού της νομικής υποστήριξης των απόρων και καθιέρωση μηνιαίας κάρτας στάθμευσης

Σε ότι αφορά την καθαριότητα και το πράσινο υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ίδρυση μικρού ευέλικτου συμβουλίου καθημερινότητας με συμμετοχή των βασικών αρμόδιων υπηρεσιών υπό τον έλεγχο του Δημάρχου, ενίσχυση της αντιμετώπισης των θεμάτων καθημερινότητας με λειτουργία ειδικού γραφείου πλήρως στελεχωμένου με αντικείμενο την καταγραφή των προβλημάτων προς επίλυση, την άμεση επαφή με τους δημότες, την παρακολούθηση διεκπεραίωσης και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δημιουργία μικτών συνεργείων τεχνικής υπηρεσίας, καθαριότητας και πρασίνου για καθημερινές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην πόλη και σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κάθε χωριό υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο του Δημάρχου. 

Δεσμεύτηκε ακόμη για άμεσες παρεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση πόλης με φυτεύσεις και ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους αρχικά της πόλης και στη συνέχεια των συνοικιών και των χωριών.
Δωρεάν παροχή φυτών στους δημότες από τα φυτώρια του Δήμου για τον καλλωπισμό των πρασιών. 

Ο κ. Καρίκης υποσχέθηκε ακόμη απομάκρυνση οχημάτων και αισθητικές αναπλάσεις σε χαρακτηριστικά σημεία όπως τα «Ελαφάκια» και οι «Μύλους», άμεση επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς και υποχρεωτική εφαρμογή κανονισμού από ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Το πρόγραμμα της παράταξης περιλαμβάνει ακόμη αισθητική αναβάθμιση και ανάπλαση των παραλιών με τυποποίηση του εξοπλισμού και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, φυτεύσεις όπου είναι δυνατό, κατασκευή αποδυτηρίων, διαδρόμων κλπ και απομάκρυνση πλαστικών και κακόγουστων κατασκευών, υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένων υλικών για ομπρέλες και ξαπλώστρες ανάλογα με την περιοχή, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις παραλίες όπου υπάρχει δυνατότητα.
Για την Μεσαιωνική Πόλη υποσχέθηκε συστηματική παρουσία μικρού ένστολου συνεργείου καθαριότητας σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εικόνας και των υπηρεσιών.

Συνεργασία με τους επιχειρηματίες για την καθαριότητα και ευταξία του μνημείου. Αξιοποίηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων και έλεγχος της κυκλοφορίας.

Στον τουρισμό το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασία ΠΡΟΤΟΥΡ με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα τουρισμού. Ανάπτυξη δράσεων για την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων νησιού και προσέλκυση και μεμονωμένων επισκεπτών για την ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων που πλήττονται από το θεσμό του all inclusive.

Συστηματική διαφήμιση του νησιού σε δυναμικές αγορές με προβολή της τοπικής ταυτότητας για τη σαφή διαφοροποίηση του νησιού μας από τους προορισμούς του μαζικού τουρισμού.
Ενίσχυση και επέκταση των γραφείων πληροφοριών.

Ο κ. Καρίκης προτίθεται παραπέρα να ιδρύσει ειδικό γραφείο υπό την εποπτεία του Δημάρχου για την καταγραφή και την κατεύθυνση ανέργων συμπολιτών μας σε επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους σε συνεργασία με όλους τους εργοδοτικούς φορείς.

Για το θαλάσσιο τουρισμό το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση στο ελάχιστο των τελών του τουριστικού λιμένα και των τελών ύδρευσης κρουαζιερόπλοιων.
Πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του λιμενικού ταμείου και τοποθέτηση προέδρου με γνώση του αντικειμένου-πρόεδρος δεν θα είναι ο δήμαρχος.Άμεση διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας για παροχή προς αυτές του συνόλου των αιτούμενων υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Φόρο δεσμεύτηκε για “’αμεση συμμόρφωση του Δήμου σε οποιαδήποτε αμετάκλητη απόφαση των αρμοδίων δικαστηρίων σχετικά με το Δημοτικό φόρο ανεξάρτητα από την απώλεια εσόδων”.

Για το Περιβάλλον δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για εξορθολογική και ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να αποφευχθεί οι καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον όπως η υπεράντληση, η υφαλμύρωση κ.λπ. με παράλληλη ενίσχυση των υφισταμένων γεωτρήσεων και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Επίλυση χρόνιων θεμάτων χωροθέτησης όπως αυτό των Ρομά και ολοκλήρωση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, εφαρμογών και σχεδιασμών οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης με στόχο τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. 

Ειδική μέριμνα για την προώθηση και ανάδειξη περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για το περιβάλλον και την ιστορία του νησιού μας και τους κατοίκους του όπως το Πάρκο του Ροδινιού και ο Προφήτης Ηλίας που μπορούν να αναδειχθούν ως πόλοι έλξης θεματικού τουρισμού και όχι μόνο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς. Ανάδειξη και προστασία της περιοχής και των μνημείων της Φιλερήμου.

Για την υγεία υποσχέθηκε αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων και επέκτασή τους σε δημοτικές ενότητες με προσλήψεις ιατρών, όπου θεωρείται αναγκαίο. Αναβάθμιση των υπαρχόντων παιδικών σταθμών ως προς τις κτιριακές υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες. Επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων Προφήτη Ηλία, ενίσχυση των δομών του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών με υπηρεσίες: ιατρικές, νομικές κ.λπ. αστυνομική προστασία για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη. 
Στην παιδεία ο κ. Καρίκης ανέφερε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με το Σωματείο φροντιστών Δωδεκανήσου θα καθιερώσει μαθήματα με τηλεδιάσκεψη για τους μαθητές των απομακρυσμένων χωριών αλλά και συνεργασία με φορείς για ενισχυτική διδασκαλία σε άπορους μαθητές.

“Γυρίζουμε την πλάτη στο παλιό, ανοίγουμε το δρόμο στο καινούργιο . Βάζουμε μπροστά νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, δημιουργούμε νέα πραγματικότητα. Διώχνουμε μακριά τον παλαιοκομματισμό και τις διαχωριστικές, γραμμές, φέρνουμε στο νησί μας την αισθητική που του ταιριάζει.Καταδικάζουμε αυτούς που χωρίζουν και «βάφουν» τους ανθρώπους με τα πολιτικά χρώματα. Απογοητεύομαι όταν συναντώ ανθρώπους που συνεργάσθηκα να είναι αδύναμοι να κάνουν υπερβάσεις, να παραμένουν στο μέτριο και προβάλλουν ως αδυναμία συνεργασίας το γεγονός, ότι ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και ως άλλοθι την κομματική πειθαρχία. Τα χρώματα αναδεικνύουν την αισθητική και τη φύση όχι την ανθρώπινη ύπαρξη. Απογοητεύομαι να βλέπω να εκλέγονται και να συνεχίζουν την πορεία τους στην αυτοδιοίκηση άνθρωποι χωρίς όραμα, δυναμική, δυνατότητες, άνθρωποι που καταδικάζουν τον τόπο μας στη μετριότητα. Ήλθε η ώρα να τους βάλουμε στο περιθώριο. Να εκλέξουμε ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν.

Ανθρώπους με αισθητική, δύναμη και όραμα” ανέφερε ο κ. Καρίκης που πρότεινε ανώτατο όριο εκλογής του δημάρχου στο δήμο τις δύο θητείες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου