Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Mαυρωνάς: «Σε μια νέα εποχή περνά η ασφάλιση στην Ελλάδα»

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΟΜΕΣ
ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Για τις αλλαγές και τις βαθιές τομές που επέρχονται στο Ασφαλιστικό, μίλησε στην «δημοκρατική» ο νομικός κ. Γιάννης Μαυρωνάς.
«Για το νέο Ασφαλιστικό –παρ’ όλο που βρίσκεται ακόμη στην διαβούλευση- κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Έχουμε μια τροποποίηση της λογικής του όλου συστήματος προς την ‘ανταποδοτικότητα’. Οδεύουμε δηλαδή προς τις συντάξεις με τα πολλά χρόνια ασφάλισης δίνοντας επιλογή προς τον ασφαλισμένο να πάρει την μοίρα του στα… χέρια του. Κι αυτό γιατί ο ασφαλισμένος θα μπορεί πλέον να επιλέξει τις ασφαλιστικές του κλάσεις –αυτό, δηλαδή που ζητούσε ο κόσμος εδώ και πολύ καιρό. Να ξέρει τι πληρώνει και τι αναμένει να πάρει» όπως τόνισε.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ e-EFKA
Μία ακόμη σημαντικότατη τομή στο σύστημα είναι η ηλεκτρονική ενοποίηση που θα επέλθει στα ασφαλιστικά ταμεία: «Είναι κάτι που υποστήριζα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να ξεκινάς από τα πρακτικά για να μπορέσεις να ψηφίσεις τις νομοθετικές αλλαγές και να αλλάξει το σύστημα. Το σημείο στο οποίο χωλαίνει ο ΕΦΚΑ εδώ και τόσα χρόνια, είναι ακριβώς αυτό: δεν υπήρχε διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων. Γι αυτό μπαίνει μπροστά ακόμη και στην ονομασία του νέου Οργανισμού Ασφάλισης το γράμμα ‘e’ (e-EFKA). Η τεράστια καινοτομία που πρέπει να γίνει, είναι –ξεκινώντας από τον δημόσιο τομέα- μια διαδικασία όπου ένας εισηγητής, ένας υπάλληλος δηλαδή, θα αναλαμβάνει τον φάκελο του συνταξιούχου και θα έχει να φέρει εις πέρας και την κύρια αλλά και την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.
Αυτό εάν εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιταχύνει πάρα πολύ τις συντάξεις και φυσικά, θα εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο. Έχουμε δει όλοι τις παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος. Για μία σύνταξη, πρέπει να αναλάβει ένας υπάλληλος, μετά γίνεται άλλη διαδικασία για την διαδοχική, άλλη διαδικασία για την επικουρική και άλλη για το εφάπαξ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό θα είναι αυτό στην πράξη…» είπε ο κ. Μαυρωνάς.
ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που αφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων των αυτοαπασχολούμενων είναι η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα:
«Με το νέο σύστημα, σημαντική διαφορά και ελάφρυνση θα σημειωθεί σε όσους τηρούν τα γνωστά σε όλους μας ‘μπλοκάκια’. Δηλαδή, κάποιος που εργάζεται και είναι ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας, δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση να πληρώνει διπλή εισφορά. Είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Βέβαια, αναμένεται να δούμε τι θα προκύψει από την διαβούλευση αν και το νέο ασφαλιστικό είναι αρκετά μελετημένο.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία δίδονται στα χρόνια πάνω από 30, έρχονται σε πλήρη σύμπνοια με τα αιτήματα της κοινωνίας –όπου υπήρχε πράγματι αδικία Διατηρείται, βέβαια, το αναδιανεμητικό σύστημα χωρίς να υπάρχει ο φόβος να προχωρήσουμε σε ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα ενώ προβλέπεται να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων. Είναι σημαντικό για τον εργαζόμενο να γνωρίζει πως εάν παραμείνει παραπάνω χρόνια στην εργασία, θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει τι σύνταξη θα λάβει. Αυτό θα ισχύσει για τις κύριες, τις επικουρικές αλλά και για το εφάπαξ».
«ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Ερωτηθείς ο κ. Μαυρωνάς, για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα τελευταία χρόνια με την ανασφάλεια που επικρατεί στον εργασιακό χώρο (τόσο με όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, όσο και με όσους συνεχίζουν να εργάζονται κι έχουν μπροστά τους πολλά ακόμη χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν) για το μέλλον, δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, αυτό είναι και το μείζον ζήτημα για όποιον θέλει να επέμβει στο Ασφαλιστικό με το βλέμμα στο μέλλον. Γι αυτό και η αναλογιστική μελέτη η οποία θα κατατεθεί μαζί με τον νέο νόμο, έχει υπολογίσει τι χρειάζεται για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος στο σύστημα, για τα επόμενα 70 χρόνια. Αυτό που πρέπει όμως να αποκατασταθεί είναι η εμπιστοσύνη του εργαζόμενου, του ασφαλισμένου στο Ασφαλιστικό σύστημα και να καταλάβουμε ότι η ασφάλιση, αφορά εμάς όλους.
Τους ασφαλισμένους δηλαδή, που εργάζονται και θέλουν να βάζουν τις εισφορές τους κάπου οι οποίες ΔΕΝ θα χαθούν. Γι αυτό και θα προχωρήσουν στις ασφαλιστικές κλάσεις (ανάλογα με τις εισφορές και η κλάση για μικρή ή μεγαλύτερη σύνταξη).
Ο πλήρης εκσυγχρονισμός για το νέο Ασφαλιστικό σύστημα θα επιτευχθεί εάν προχωρήσει το τεράστιο εγχείρημα του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ και η έκδοση των συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα καταστήσει το σύστημα λειτουργικό, όπως ακριβώς και στις αναπτυγμένες χώρες, όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Η ασφάλιση στην Ελλάδα, δηλαδή θα περάσει σε μια νέα εποχή», κατέληξε ο κ. Μαυρωνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου