Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Mατσίγκος: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φετινής σεζόν»

Η νέα τουριστική σεζόν πλησιάζει και οι προβλέψεις για την πορεία της αποτελούν το προσφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς.
Ο ανταγωνισμός, η έλλειψη αεροπορικών θέσεων μετά την πτώχευση της Thomas Cook και μια σειρά από άλλους παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, η γενική εικόνα δεν είναι αρνητική. Απαιτούνται όμως εγρήγορση και καλά αντανακλαστικά προκειμένου ο προορισμός να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την επικείμενη τουριστική σεζόν, δεν μπορώ να πω ότι είναι θετικά ή αρνητικά. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός των κρατήσεων. Πρέπει όμως να προσθέσουμε εδώ ότι η πτώχευση της Thomas Cook έχει αφήσει τα σημάδια της. Διότι τα αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία, ήταν αμερικανικών συμφερόντων και επέστρεψαν στην Αμερική. Επομένως, θα έχουμε μείωση των αεροπορικών θέσεων με τα σημερινά δεδομένα. Συνηθίζεται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους να ανακοινώνονται επίσημα τα πρώτα slots. Θα περιμένουμε κάποιες μέρες για τις σχετικές ανακοινώσεις. Σημειώστε επίσης ότι παραμένουν ακόμη καθηλωμένα τα Boeing 737 MAX X. Ακόμη δεν έχει επιτραπεί στα αεροσκάφη αυτού του τύπου να πετούν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 30 Ιουνίου. Με δεδομένα όλα αυτά, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξει ελαφρά μείωση των αεροπορικών θέσεων.
Και μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι οι κρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση. Αυτό είναι λογικό, όταν οι εναπομείναντες τουρ οπερέιτορς πήραν μέρος του πακέτου της Thomas Cook, το οποίο δεν έχει καλυφτεί όμως 100%. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, πρέπει όμως να έχουμε το νου μας και να είμαστε προσεκτικοί, να προβούμε σε στοχευμένη προβολή και διαφήμιση για να πετύχουμε την κάλυψη των αεροπορικών θέσεων που έχουν προβλεφθεί», είπε ο κ. Ματσίγκος και πρόσθεσε για τις τιμές:
«Τα συμβόλαια του 2020 είχαν μία αύξηση της τάξης του 2%. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή την εποχή πολλά ξενοδοχεία, λόγω και της πτώχευσης της Thomas Cook έκαναν μεγάλες προσφορές. Στην καλύτερη περίπτωση θα κυμανθούμε στα επίπεδα του 2019. Είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για αύξηση εσόδων, λόγω αύξησης των τιμών επειδή τρέχουν προσφορές. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές».
Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο είναι να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά πληρότητας στις αεροπορικές πτήσεις, πράγμα το οποίο προϋποθέτει ένα συγκροτημένο πλάνο προβολής. Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γ. Ματσίγκος, δήλωσε τα εξής:
«Πιστεύω ότι τελικά θα καταφέρουμε να έχουμε τις ίδιες αφίξεις με το 2019, εφόσον έχουμε καλύτερη πληρότητα στις πτήσεις, ακόμη και αν αυτές παρουσιάσουν μικρή μείωση. Βέβαια πρέπει να γίνουν πολλά… Όπως γνωρίζετε, από τη Γερμανία είχαμε πέρυσι μείωση της τάξης του 6% επειδή είχε πτωχεύσει η αεροπορική εταιρεία Germania και η Small Planet. Για τον ίδιο λόγο μειώθηκαν και οι αφίξεις από την Πολωνία. Πρέπει επίσης να εστιάσουμε στη μείωση των αφίξεων κατά 6% από τις Σκανδιναβικές χώρες. Μέχρι σήμερα είναι μειωμένες οι κρατήσεις, πράγμα που οφείλεται στο κίνημα της Greta Thunberg και στην προτροπή της για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αεροσκαφών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να στοχεύσουμε ως προορισμός σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος. Ήδη ο σύλλογός μας έχει κάνει αρκετές διαδικασίες και συμπτωματικά σήμερα παρακολουθούμε ένα αξιόλογο σεμινάριο του ΙΝΣΕΤΕ για το περιβάλλον… Όπως είπα και πριν, ο σύλλογός μας σε συνεργασία με την Travel Life, την Green Key και αρκετούς τουρ οπερέιτορ διοργανώνει μία μεγάλη ημερίδα με θέμα τουρισμός και περιβάλλον, αντίστοιχη με την ημερίδα ποιότητας, έτσι ώστε να πείσουμε τους φορείς και τις αρχές του τόπου μας να βελτιωθεί ο προορισμός και ταυτόχρονα να προβάλουμε τον προορισμό».
Το τέλος διανυκτέρευσης
Ο κ. Ματσίγκος τόνισε ότι το τέλος διανυκτέρευσης (15 εκατ. Ευρώ εισπράττονται από τη Ρόδο) θα πρέπει να διοχετεύεται στους δήμους έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και για την στοχευμένη προβολή! «Έχω υποβάλει μία πρόταση και θα την επαναλάβω. Το τέλος διανυκτέρευσης που καθιερώθηκε και εισπράττεται από τα ξενοδοχεία για να καταλήξει στα ταμεία του Κράτους, θα πρέπει να διοχετεύεται στα ταμεία των δήμων της χώρας, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην εισπράττει το τέλος διανυκτέρευσης. Γιατί να πηγαίνουν τα χρήματα αυτά στο κεντρικό ταμείο και όχι στους δήμους; Από τη Ρόδο εισπράττονται περίπου 15 εκατ. Ευρώ. Το 50% των χρημάτων αυτών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος και συνεπώς των υποδομών και το υπόλοιπο για προβολή και διαφήμιση. Θα πρέπει αυτή η ιδέα να προωθηθεί από όλους τους δήμους», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Ο κωρονοϊός και η τουρκική προκλητικότητα
Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, ο κωρονοϊός δεν απειλεί τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον όχι άμεσα. «Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν επηρεαστεί ο τουρισμός στη χώρα μας. Φυσικά, σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν επιπτώσεις. Η Αθήνα και η Σαντορίνη που αποτελούν προορισμούς για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Κίνα, θα επηρεαστούν. Εάν το πρόβλημα πάρει διαστάσεις και απαγορευτούν οι πτήσεις από την Κίνα στην Ευρώπη, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης και αυτό θα μπορούσε να συμπαρασύρει τον εξερχόμενο τουρισμό από τα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν αυτή η στάση των γειτόνων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό:
«Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό η τουρκική προκλητικότητα. Άλλωστε ο υπουργός τουρισμού του Ερντογάν είναι μεγάλος επιχειρηματίας, ξενοδόχος, τουριστικός πράκτορας και ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας. Δεν θα διακινδυνεύει η Τουρκία να χάσει τον τουρισμό της. Ήδη έχουν μικρές επιπτώσεις καθώς δεν πέτυχαν την προσδοκώμενη αύξηση στις κρατήσεις, πράγμα που θα παίξει το ρόλο του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου