Ειδήσεις

Έχω εμπιστοσύνη στο παραγωγικό πνεύμα του Δωδεκανήσιου επιχειρηματία

Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της «αυταπάτης» αναφορικά με τα αποτελέσματα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς η εφαρμογή του στην Ρόδο, δεν εξασφάλισε την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αυτό υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και μέλος του Τομέα φορολογικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φώτης Κασέκας, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του περασμένου έτους για την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, εμφανίζεται προβληματισμένος για την νέα χρονιά και την πορεία της τοπικής αγοράς της Ρόδου, αφενός λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και αφετέρου λόγω της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο δεν αναμένεται να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα έσοδα του κράτους –όπως ακριβώς και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
«Ξεκινώντας από το θέμα του ΦΠΑ, σας διαβεβαιώνω ότι δεν τρέφει κανείς αυταπάτες σε επίπεδο κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού ότι μπορεί να εξασφαλίσει αύξηση των δημοσίων εσόδων, δεδομένης της παράτασης που δόθηκε στην Κω ειδικότερα, έστω κι αν από την 1/7/2018 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά ανεξαιρέτως.
Δυστυχώς, έχοντας ως «σημαία» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Υπουργείο Οικονομικών κατατάσσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη δεύτερη θέση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα, στα 18.153€, αγνοώντας φυσικά το κόστος διαβίωσης για τους νησιώτες. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά, θεωρούν ότι οι νησιώτες  μπορούν να σηκώσουν την όποια φορολογική επιβάρυνση τούς επιβληθεί κι ας μην υπάρχει λ.χ. μόνιμος γιατρός στην Τήλο.
Ως προς τα αποτελέσματα του 2017, με επίσημα πλέον στοιχεία μπορούμε να δούμε ότι η Ρόδος είχε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 4,2% σε σχέση με το 2016 με 2,1 εκατομμύρια αφίξεις, η δε Κως είχε αύξηση κατά 19,2% σε σχέση με το καταστροφικό, λόγω προσφυγικού  2016, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο αφίξεις. Σε επίπεδο Δωδεκανήσου η συνολική αύξηση ανέρχεται στο 8,4%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 3,3 εκατομμύρια επισκέπτες στα νησιά μας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι δια θαλάσσης αφίξεις ούτε οι εγχώριοι τουρίστες.
Δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι υποβολές των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το σύνολο του 2017 είναι δύσκολο να δώσουμε εικόνα των εσόδων για τη χρήση 2017. Σε πανελλαδικό επίπεδο όμως μπορούμε να δούμε μια αύξηση στον δείκτη του κύκλου εργασιών κατα 13,9% στις υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης σε σχέση με το 2016 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κλάδο τουριστικών πρακτορειών ανέρχεται σε 13,3%. Κι ενώ τα νούμερα αυτά μπορεί να προκαλούν ενθουσιασμό και αισιοδοξία, για να αποκτήσουμε μια σωστή εικόνα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την αύξηση στη φορολογία που συντελέστηκε το 2017 με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την νέα εισφορά ΕΦΚΑ που ξεκινάει από 26,97%, η οποία υπολογίστηκε επί των εσόδων του 2015. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι όσο κι αν αγωνίζονται οι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες  να διατηρήσουν το υψηλότατο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες διατηρώντας υψηλές πωλήσεις, κάθε τους προσπάθεια γκρεμίζεται από την υψηλή φορολόγηση», δήλωσε ο κ. Κασέκας.
Προβληματισμός για την πορεία του 2018
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της τοπικής οικονομίας το νέο έτος, ο κ. Κασέκας εμφανίστηκε προβληματισμένος:
«Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το 2018 όταν παρά τις επίμονες προσπάθειες για κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης βιώνουμε όχι μόνο την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μέτρου αλλά και τη διεύρυνσή του και σε τουριστικές εγκαταστάσεις που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί. Επίσης αναμένεται αύξηση κατά 29% στις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ που προανέφερα. Σαφώς και υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης από το Eurogroup της 22/1/2018 και αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την Standard and Poors σε Β από Β- αλλά εγώ προσωπικά βρίσκω «κουράγιο» από τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Αναμένοντας την έναρξη λειτουργίας 4-5 πεντάστερων ξενοδοχείων εντός του 2018, μόνο περηφάνια μπορεί να νιώθει κανείς για τους Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα ξεκινάει ένας αγώνας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας αυτών των επενδύσεων δεδομένου ότι το τέλος διανυκτέρευσης ανέρχεται σε 4 ευρώ, το δωμάτιο, τη βραδιά! Σύμφωνα με το νόμο, ο συγκεκριμένος φόρος βαρύνει τον επισκέπτη, αμφιβάλλω όμως αν στη πράξη αυτό είναι εφικτό.
Έχω εμπιστοσύνη όμως στο παραγωγικό πνεύμα του Δωδεκανήσιου επιχειρηματία και θεωρώ ότι θα βγούμε για άλλη μια φορά όρθιοι από τη φορολογική καταιγίδα που υπομένουμε τόσα χρόνια» ανέφερε ο κ. Κασέκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου