ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων από την ΑΑΔΕ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
δόσεις

Άνοιξε την Τετάρτη η νέα εφαρ­μογή ηλε­κτρο­νι­κής αίτησης για ρύθμιση χρεών σε 12 μηναίες δόσεις και η ΑΑΔΕ απαντά στα πιο συχνά ερω­τή­ματα. Τι να κάνετε αν σας έχουν βεβαιώ­σει οφειλές σε περισ­σό­τε­ρες από μια Δ.Ο.Υ. Αν πάλι βεβαιώ­θη­καν οφειλές από πρό­στιμα ή φόρους κλη­ρο­νο­μιάς, έχετε τη δυνα­τό­τητα να πλη­ρώ­σετε σε 24 αντί για 12 δόσεις;

Δείτε το κείμενο ερω­τή­σεων – απα­ντή­σεων που ανήρ­τησε η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων με αφορμή την ενερ­γο­ποί­ηση της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας για τη ρύθμιση των βεβαιω­μέ­νων -και όχι μόνο των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών- σε 12 ή 24 δόσεις.

Ανα­λυ­τικά το κείμενο των ερω­τή­σεων – απα­ντή­σεων, έχει ως εξής:

Με ποια σειρά να κάνω τις αιτή­σεις ρύθ­μι­σης Ρ2 που αφορούν δια­φο­ρε­τικό αριθμό δόσεων;

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθ­μι­σης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επι­λέ­γο­ντας πρό­γραμμα ρύθ­μι­σης έως 24 δόσεις μπο­ρείτε να ρυθ­μί­σετε οφειλές που προ­έρ­χο­νται μόνο από έκτακτη αιτία. Υπο­βάλ­λετε την αίτηση στο TAXISnet και πλη­ρώ­νετε την πρώτη δόση με την Τ.Ρ.Ο. στην τράπεζα. Όταν η κατά­σταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επι­κυ­ρω­μένη» και εφόσον υπάρ­χουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσ­σο­νται στην παρα­πάνω περί­πτωση, επι­λέ­γετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υπο­βάλ­λετε την αίτηση για αυτές (στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφα­νί­ζο­νται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθ­μι­στεί με την προη­γού­μενη ρύθμιση).

Πού πληρώνω τη δόση της ρύθ­μι­σής μου;

Η πρώτη δόση πλη­ρώ­νε­ται στην Τράπεζα, εντός 3 εργά­σι­μων ημερών, με την Ταυ­τό­τητα Ρυθ­μι­σμέ­νης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επό­με­νες δόσεις πλη­ρώ­νο­νται με τον ίδιο τρόπο ή δίνο­ντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτό­ματα με την υποβολή της αίτησής σας.

Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυ­τό­τητα Ρυθ­μι­σμέ­νης Οφειλής);

Από το μενού: Ρυθ­μί­σεις -> 2. Προβολή Αίτησης επι­λέ­γουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοι­χεία ρύθ­μι­σης» εμφα­νί­ζε­ται η Τ.Ρ.Ο.

Έχω οφειλές σε περισ­σό­τε­ρες από μία Δ.Ο.Υ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;

Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υπο­βλη­θεί ξεχω­ρι­στή αίτηση επι­λέ­γο­ντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περί­πτωση συγ­χω­νευ­μέ­νων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να δια­φέ­ρει από εκείνη στην οποία απευ­θύ­νε­ται η Υπεύ­θυνη Δήλωση. Στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφα­νί­ζο­νται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρ­χουν οφειλές που μπορούν να ρυθ­μι­στούν σε 24 δόσεις. Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοί­γο­ντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφα­νί­ζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντί­στοι­χες οφειλές.

Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργά­σι­μων ημερών. Τι να κάνω;

Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργά­σι­μων ημερών τότε υπο­βάλ­λετε νέα αίτηση και πλη­ρώ­νετε με τη νέα Τ.Ρ.Ο. εντός 3 εργά­σι­μων ημερών στην τράπεζα.

Ενώ έχω υπο­βάλ­λει τις δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος (Ε1) των τελευ­ταίων 5 ετών και τις εκκα­θα­ρι­στι­κές δηλώ­σεις Φ.Π.Α. των τελευ­ταίων 5 ετών καθώς και τις περιο­δι­κές του τρέ­χο­ντος έτους μου εμφα­νί­ζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προ­χω­ρήσω στη ρύθμιση.

Σε αυτήν την περί­πτωση εκτυ­πώ­στε το μήνυμα του TAXISnet και απευ­θυν­θείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ

Τηρώ τη ρύθμιση των άρθρων 1−17 του Ν.4321/2015 ή/και τη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 και συγ­χρό­νως έχω νέες οφειλές βεβαιω­μέ­νες μετά την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής στη ρύθμιση και με νόμιμη προ­θε­σμία κατα­βο­λής τους μετά τις 15.12.2015. Τι πρέπει να κάνω προ­κει­μέ­νου να μην απο­λε­σθεί η ρύθμισή μου;

α) Μπο­ρείτε να τις εξο­φλή­σετε εντός της νόμιμης προ­θε­σμίας κατα­βο­λής τους. β) Μπο­ρείτε να υπα­γά­γετε τις νέες οφειλές εντός της νόμιμης προ­θε­σμίας κατα­βο­λής τους στην πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013-Ρ2 με αίτησή σας στο TAXISnet, ενώ ειδικά για τις νέες οφειλές που εμπί­πτουν στο πεδίο του ΚΦΔ υπάρχει επι­πλέον η δυνα­τό­τητα υπα­γω­γής στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, σύμφωνα με τα ορι­ζό­μενα σε αυτήν, με αίτησή σας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δικα­στι­κού, για όσο διά­στημα υφί­στα­ται τεχνική αδυ­να­μία δια­δι­κτυα­κής υπο­στή­ρι­ξης της ρύθ­μι­σης.

Ποιες οφειλές υπά­γο­νται, ενδει­κτικά, στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013;

Στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, υπά­γο­νται βεβαιω­μέ­νες οφειλές που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής του Κ.Φ.Δ. (ενδει­κτικά: φόρος εισο­δή­μα­τος Φ.Π. και Ν.Π, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ.) και δεν έχουν τακτο­ποι­η­θεί κατά νόμιμο τρόπο (ανα­στολή πλη­ρω­μής ή διευ­κό­λυνση ή άλλη νομο­θε­τική ρύθμιση τμη­μα­τι­κής κατα­βο­λής ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκα­τα­λέ­γο­νται και τυχόν συμ­βε­βαιω­μέ­νες υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορί­ζε­ται δια­φο­ρε­τικά.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.