Ειδήσεις

Αποπολιτικοποίηση δημοσίου, ασφαλιστικό και νέα μέτρα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Τρία μεγάλα ανοικτά θέματα θα αποτελέσουν το βασικό πεδίο “μάχης” των επικεφαλής των θεσμών που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα. Η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, το ασφαλιστικό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανεβαίνουν σαν… ασανσέρ, θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση, όπως φάνηκε από τη “σάρωση” των προηγούμενων ημερών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που παραμένουν στην Αθήνα.
Όσο για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου φέρεται ότι είναι μία προϋπόθεση η οποία επανέρχεται επιτακτικά από τους θεσμούς. Είχε “ακουστεί” το προηγούμενο διάστημα και φέρεται να συνοδεύει πλέον τα αιτήματα για μεγάλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του σε συνέδριο του Economist ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμευόμενος μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει στη διοίκηση των τραπεζών αλλά και ότι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων -εξαιρουμένου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών- δεν θα επιλέγονται από την κυβέρνηση.

Διαπραγμάτευση σε 2 γύρους
Ο 1ος γύρος διαπραγματεύσεων κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει λίγες ημέρες πιθανόν έως την προσεχή Παρασκευή. Δεν αποκλείονται, όμως, πρώτες συντονιστικές επαφές με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και κυβερνητικές συσκέψεις για την οριστικοποίηση των θέσεων και των ελληνικών αντεπιχειρημάτων.
Το ΔΝΤ -όπως ανέφερε χθες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος- επιμένει σε πιο πολλά μέτρα αλλά και σε παρεμβάσεις στο χρέος, τις οποίες δεν προσεταιρίζεται η κοινοτική πλευρά των θεσμών.
Στη “φαρέτρα” των στοιχείων που επικαλείται η Αθήνα για να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό πλέον προστίθεται, πέρα από το πλεόνασμα του 2015, και το θέμα του προσφυγικού:
· Έκθεση της ΤτΕ που έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς στην ΕΕ καταγράφει, όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στους FT, δημοσιονομικό κόστος έως 700 εκατ. φέτος μόνο από τις δαπάνες που συνδέονται με τους πρόσφυγες. Το επιχείρημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά και για παροχή στήριξης έναντι του νέου “εφιάλτη” της συνθήκης Σένγκεν, καθώς το πακέτο που έχει δώσει η ΕΕ στην Ελλάδα προς χρήση έως το 2020 (σ.σ. και προς το παρόν έχει δαπανηθεί μόνο η προκαταβολή) φτάνει στα 450 εκατ. ευρώ περίπου.
· Το δεύτερο επιχείρημα που -εν μέρει- δέχονται προς το παρόν οι θεσμοί, συνδέεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ξεπέρασε τον στόχο κατά 1,1 δισ. ευρώ δημιουργώντας το επιχείρημα ότι αποδεικνύει την ανάγκη για λιγότερα μέτρα έως το 2018, πέρα από το ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στο δημόσιο, καθώς και στα αλλά πεδία που προβλέπει το δημόσιο και ζητούν οι θεσμοί.
Οι θεσμοί αναμένεται να μείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα (πιθανόν έως την προσεχή Παρασκευή) και μετά να αναχωρήσουν για να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα. Όσο για τη στάση που θα τηρήσουν, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι αυτή θα φανεί την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, όταν θα υπάρξει η “σάρωση” όλων των ανοικτών μετώπων που περισσότερο επεκτείνονται σε “εκκρεμότητες” του 2015, στα κόκκινα δάνεια (θεσμοθέτηση 2ου πακέτου έως τις 15/2), αλλά και σε πλειάδα παρεμβάσεων στις αγορές, στην ενέργεια, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και στο σύστημα υγείας.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ξεκινά από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών που, αυτήν τη φορά, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια -και μετά, φυσικά, το διάλειμμα- οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου