Ειδήσεις

Μόνο ξύλο δεν έπεσε στο δημοτικό συμβούλιο!

Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι κορώνες, που είχαν ως στόχο τον εντυπωσιασμό και μόνο, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.
Η ευλογία και οι ευχές που έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος στην τελετή για την κοπή της πίτας του δημοτικού συμβουλίου και των ΜΜΕ δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τους καβγάδες και την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Ουσιαστικά η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα που θύμιζε περισσότερο «καφενείο», γεγονός που προκάλεσε την δυσφορία αρκετών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Κατά τη συζήτηση για την εποχικότητα των τελών καθαριότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις αντάλλαξαν βαριές κουβέντες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Ευαγγελία Παναή.
Αφορμή της έντασης αποτέλεσε το αίτημα της κ. Ευαγγελίας Παναή να σταματήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να πληρώνουν τέλη όταν είναι κλειστές. Εφερε ως παράδειγμα την επιχείρηση που διατηρεί στη Θολό και υπογράμμισε πως ο κάδος απορριμμάτων που βρίσκεται έξω από αυτήν είναι γεμάτος εδώ και πολλές μέρες.
Ο δήμαρχος αντέτεινε πως υπάλληλος του Δήμου που επισκέφθηκε το χώρο έξω από την επιχείρηση της διαπίστωσε πως ο κάδος απορριμμάτων περιείχε ένα κενό χαρτοκιβώτιο και μια σακούλα γνωστής επιχείρησης πώλησης παιχνιδιών.
Η αναφορά αυτή εξόργισε την κ. Ευαγγελία Παναή, που εξαπέλυσε βολές κατά του δημάρχου αλλά και άλλων μελών του δημοτικού συμβουλίου και έκανε λόγο για «Γκεμπελικές μεθόδους».
«Είστε 40 χρόνια δημοτική σύμβουλος και δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Αποτελείτε… τηλεπερσόνα και δεν έχετε μάθει ούτε τους βασικούς κανόνες του διαλόγου», σχολίασε ο κ. Χατζηδιάκος.
«Προσπαθώ να καταλάβω πως συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή την ώρα που συνεδριάζουμε βάλατε να ψάξουν τον κάδο σκουπιδιών έξω από το ξενοδοχείο μου. Είστε ανεπίτρεπτος. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να θίγει τα κακώς κείμενα», τόνισε η κ. Παναή.
«Η ιδεολογία σας είναι αριστερή αλλά στην πράξη συμπεριφέρεστε διαφορετικά. Έχετε μάθει το δημοκρατικό διάλογο; Ξέρετε πως είναι οι διαδικασίες;» ανταπάντησε ο κ. Χατζηδιάκος που χαρακτήρισε την κ. Παναή …«σπεκουλαδόρισσα».
«Δεν σέβεστε τις διαδικασίες. Δεν είμαστε στο καφενείο, να φέρεστε σωστά», φώναξε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλιου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, απευθυνόμενος προς την κ. Ε. Παναή.
Στη διάρκεια της συζήτησης για την εποχικότητα των τελών ο κ. Χατζηδιάκος ανακοίνωσε πως στις επιδιώξεις του είναι να γίνει εμβαδομέτρηση των ακινήτων. Έτσι θα επανακαθοριστούν τα τέλη και θα πληρώνουν όλοι αυτά που τους αναλογούν.
«Για το θέμα αυτό έχω κάνει ήδη τρεις φορές συζητήσεις. Θέμα σημαντικό είναι και η εισφορά σε γη ή σε χρήμα. Ο Δήμος έχει υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα Δεν πάει άλλο με τη μιζέρια το αυτομαστίγωμα», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Το δημοτικό συμβούλιο πάντως δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει επιχειρηματίες για να μην πληρώνουν τέλη καθαριότητας το χειμώνα.
Τα αίματα άναψαν ξανά όταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Τάσος Σπανός ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες στην αερογέφυρα στ’ Αφάντου από τον δήμαρχο Ρόδου. Ακολούθησε άγριος καβγάς. Αποτέλεσμα ήταν να βγει από την αίθουσα πρώτα ο κ. Παπουράς και μετά ο κ. Σπανός, φωνάζοντας.
«Μπορεί εσείς που γνωρίζετε πιο πολλά, να ξέρετε περισσότερα από εμένα για το συγκεκριμένο έργο. Με έχουν ενημερώσει πως ο εργολάβος ζήτησε αναβολή για την καθαίρεση της γέφυρας. Με τον τρόπο που το θέτετε είναι σαν να ζητάτε τα αρχεία του κράτους. Μπορούμε να ζητήσουμε ενημέρωση από τον περιφερειάρχη», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά για την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος. Συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.
«Μνημόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζονται. Μια κυβέρνηση που είναι κατά των μνημονίων δεν θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Δήμος Ρόδου είναι σε δυσχερή θέση και θα εξαντλήσει και τα πρόσθετα έσοδα που έχει. Η δυσκολία μας θα είναι τον πρώτο χρόνο της θητείας μας μέχρι να βάλουμε μπροστά τις μηχανές και να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας. Ο Δήμος έχει τεράστιες δυνατότητες. Θα περάσουμε όμως δύσκολα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Να μην ξεχνάμε πως πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας αφού δεν θα υπάρχουν τα 9.733.000 ευρώ που αναλογούν στα έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ», υπογράμμισε, στην ενημέρωση που έκανε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με το ΙΚΑ και αποκάλυψε πως ο Δήμος έχει πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για τρεις μήνες και μόνο. Αναφορά έγινε και στην προσπάθεια να «φορτωθούν» στο Δήμο τα ασφαλιστικά βάρη ακόμη και εταιρειών που τελούν υπό εκκαθάριση.
«Δεν έχω αντίρρηση να συζητήσουμε για τις υπό εκκαθάριση εταιρείες. Ζητήσαμε να έρθουν όλοι οι εκκαθαριστές και να συζητήσουμε για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στο θέμα που για πολλοστή φορά έχει ανακύψει με τους τσιγγάνους και υπογράμμισε πως βούλησή του είναι να δοθεί λύση μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη ΔΕΥΑΡ ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης απάντησε στον κ. Καρίκη και περιέγραψε το χρονικό της κατάσχεσης χρημάτων από την Εθνική Τράπεζα υπέρ ορισμένων εργαζομένων.
«Εμείς θα στραφούμε κατά της τράπεζας, ώστε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που δεν ήταν σε λογαριασμό για μισθοδοσία για τα τέλη έργων. Είναι χρήματα του ροδιακού λαού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίκκης.
Σχετικά με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην πόλη για τον οποίον ζήτησε ενημέρωση ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης ο δήμαρχος δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν οι μετρήσεις που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.
Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, επιτέλους, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.
«Σας διαβεβαιώνω πως θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού. Είναι γεγονός ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Στις προθέσεις μας είναι η δημιουργία νέου πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο βουλευτής κ. Δ. Γάκης.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση επικαιροποιήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αφορά: «Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 567.858,00 ευρώ για αποζημίωση πλημμυροπαθών και έγκριση δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης συνεπεία των πλημμυρών στις 22-26 Νοεμβρίου 2013, στις 4 Δεκεμβρίου 2013 και 2 Ιανουαρίου 2014».
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όμως έγινε η αιτία να ανταλλάξουν βαριές κουβέντες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.
«Δεν χρειάζεται για τις ανάγκες της δημοσιότητας να κατηγορείς κάποιο εν απουσία του. Και εγώ είχα τις καταστάσεις με τα ονόματα των πλημμυροπαθών. Εσύ κ. Στάγκα, όμως, πήγες και είπες στους κατοίκους ότι δικαιούνται τα χρήματα. Το να μοιράζεις ψηφοδέλτια συγκεκριμένου υποψηφίου στην Ιαλυσό δεν είναι ωραίο. Να σταματήσει η ιστορία του Μαυρογιαλλούρου», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Η τοποθέτηση του δημάρχου εξόργισε τον κ. Στέργο Στάγκα που απείλησε πως αν ανοίξει το θέμα κάποιοι θα τρέχουν να… κρυφτούν.
«Καταστράφηκε μια πόλη και βγάζετε και … γλώσσα από πάνω. Πήρα τριακόσια τηλέφωνα για να δοθούν οι αποζημιώσεις», φώναξε ο κ. Στάγκας.
«Είχα επικοινωνία με τους αρμόδιους υφυπουργούς. Δεν το ανέφερα όμως», αντέτεινε ο δήμαρχος.
Βολές για το συγκεκριμένο θέμα δέχθηκε ο κ. Στάγκας και από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Γιάννη Κορωναίο.
Το φλουρί στην πίτα του δημοτικού συμβουλίου βρήκε ο κ. Στράτος Καρίκης. Στην πίτα των ΜΜΕ το φλουρί βρήκε ο ιδιοκτήτης της τηλεόρασης ΩΜΕΓΑ κ. Θ Μυστιλόγλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου