Ρεπορτάζ

Αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων εις βάρος της ΚΑΪΡ

Mε προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) ανεστάλησαν προσωρινά οι ατομικές διώξεις και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της ΚΑΙΡ ΑΕ.

Με την ίδια απόφαση απαγορεύθηκε προσωρινά κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας αλλά και η αναγγελία στον “Τειρεσία” οποιουδήποτε δυσμενούς στοιχείου σε βάρος της.
Η συζήτηση της αίτησης για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης κατ΄ άρθρο 99 επ. του πτωχευτικού κώδικα, προσδιορίστηκε από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου κ. Πέτρο Πρέκα για την 20ή Φεβρουαρίου 2014.
Όπως απεκάλυψε χθες η “δημοκρατική”, η κερδοφόρα πορεία της εταιρίας που της επέτρεπε την απρόσκοπτη ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ανετράπη. Η ΚΑΙΡ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με προβλήματα οικονομικής ύφεσης και ρευστότητας.

Η ΚΑΙΡ σύμφωνα με την αίτηση όφειλε την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 το συνολικό ποσό των 2.045.408,93€ έναντι του Δημοσίου. Η Εταιρία έχει προβεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της έναντι φορολογικών αρχών και ασφαλιστικών οργανισμών. Δυνάμει των βεβαιώσεων, το υπόλοιπο των οφειλών έναντι του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.089.548,86 € και έναντι των Ασφαλιστικών Οργανισμών στο ποσό των 1.179.061,03 €. Η Εταιρία οφείλει προς τους εργαζόμενους το συνολικό ποσό των 236.701,12 €. Στους ανέγγυους πιστωτές της οφείλει το ποσό των 3.686.444,58 € και στους ενέγγυους πιστωτές της το συνολικό ποσό των 1.202.056,56 €.

Την 29η Νοεμβρίου 2011 η ΚΑΙΡ μεταβίβασε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην Αγροτική Τράπεζα ακίνητα ιδιοκτησίας της με σκοπό να αχθούν σε πίστωση των οφειλών της.
Με τον τρόπο αυτό αποξενώθηκε από μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της και κατάφερε να εξοφλήσει το υπόλοιπο της οφειλής της προς την ΑΤΕ, πλην του δανείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και των προς διαγραφή οφειλών, ποσού 1.202.056,66 €. Με το ίδιο συμφωνητικό επαναβεβαιώθηκε η υφιστάμενη από το έτος 2000 εκκρεμότητα σχετικά με την μεταβίβαση προς την τράπεζα ακινήτων ιδιοκτησίας της Εταιρείας στις περιοχές Υανών και Καλαβάρδων.

Η ΚΑΙΡ διαθέτει 33 ακίνητα, κινητά ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και αποθέματα συνολικής αξίας 5.503.869,37 €. Διατηρεί εξάλλου απαιτήσεις κατά τρίτων συνολικού ποσού 7.029.105,50 €.
Προς αντιμετώπιση του οικονομικού της προβλήματος, η ΚΑΙΡ επικεντρώνεται πλέον στη λήψη μέτρων που σχετίζονται με την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, με την ενδυνάμωση των γραμμών παραγωγής και του δικτύου διανομής και επιπλέον με την σταδιακή αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών της.
Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της, η ΚΑΙΡ προτείνει :
-Πάγωμα του τραπεζικού δανεισμού για το κεφάλαιο επί μία τριετία και για τους τόκους επί μία διετία και ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού από 1/6/2015 με συνολικό επιτόκιο περίπου 4% και διάρκεια αποπληρωμής δεκαπέντε 15 χρόνια.
-Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε 144 δόσεις.
-Ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε 144 δόσεις.
-Αποπληρωμή οφειλών προς παραγωγούς, λοιπούς προμηθευτές και πιστωτές κατόπιν συμφωνίας, εξόφληση των παραγωγών του 2013 εντός του 2014 και εξόφληση του υπολοίπου σε 10 χρόνια. Με δεδομένο ότι οι επισφάλειες της ΚΑΙΡ από τους πελάτες της έχουν περιοριστεί στο 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών, προσδοκά, σε συνδυασμό και με την τουριστική ανάπτυξη που φαίνεται να υπάρχει στην επόμενη πενταετία, αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 20% τουλάχιστον, γεγονός που σε συνδυασμό με την εξυγιαντική συμφωνία, θα μετατρέψει την ΚΑΙΡ σε μία πρότυπη ανώνυμη συνεταιριστική εταιρία.

Την εταιρεία εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Ασ. Ασημακόπουλος, Στ. Ρουμπέτη και Τ. Ντάλιας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου