Τοπικές Ειδήσεις

Διαστάσεις έχουν προσλάβει οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απάτες στα Δωδεκάνησα

• Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση τηλεφωνικής απάτης στην Κω και συνελήφθησαν δύο δράστες στην Θεσσαλονίκη • 30χρονος Ροδίτης θύμα ηλεκτρονικής απάτης με 16 αγορές στην «Revolut»

Εξιχνιάστηκε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 από το Τμήμα Ασφαλείας Κω υπόθεση τηλεφωνικής απάτης και ταυτοποιήθηκαν άμεσα οι δράστες.

Πρόκειται για δύο 28χρονους ημεδαπούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με γυναίκα στην Κω και προσποιούμενοι υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. την έπεισαν ότι δικαιούται επιστροφή οφειλής για την οποία έπρεπε να προκαταβάλει παρακρατηθέν φόρο σε προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, το θύμα είναι μια 61χρονη κάτοικος Πλατανίου Κω που υπέστη ζημία ύψους 6.650 ευρώ.
Ο δράστης που επικοινώνησε μαζί της μέσω κινητού τηλεφώνου της συστήθηκε ως «Μανώλης Σαριδάκης» εφοριακός υπάλληλος και με το πρόσχημα ότι πρέπει να της επιστρέψει φόρους μέσω της οικείας ΔΟΥ, κατάφερε να της αποσπάσει το παραπάνω χρηματικό ποσό, που κατατέθηκε από το θύμα σε δύο λογαριασμούς των 28χρονων στην Εθνική τράπεζα και στην τράπεζα Πειραιώς.
Οι δύο ημεδαποί μετέβησαν στο ΤΑ Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου και συνελήφθησαν την 28η Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:45.
– Στο μεταξύ, αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου αποτελεί μια νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης με θύμα έναν 30χρονο Ροδίτη.
Ο 30χρονος κατήγγειλε την 28η Δεκεμβρίου 2022 ότι την 22α Δεκεμβρίου 2022 και περί ώραν 22:33 δέχτηκε ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από ένα διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό των ΕΛ.TA., το οποίο ανέφερε ότι θα του παραδοθεί ένα πακέτο που περίμενε αρκεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του σε έναν υπερσύνδεσμο που εμπεριείχε το μήνυμα.
Πραγματοποίησε σύνδεση από τον συνημμένο υπερσύνδεσμο, σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με της Εθνικής Τράπεζας και εισήγαγε το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας ηλεκτρονικής τραπεζικής του.
Λίγη ώρα αργότερα από την ηλεκτρονική τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί 16 αγορές ύψους 500 ευρώ περίπου στην εταιρεία «Revolut» την 23η Δεκεμβρίου 2022.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού – κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστά:
• Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα και να καταγράφετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν.
• Να επιβεβαιώνετε με δική σας πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές και να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων.
• Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).
• Να μη συμπληρώνετε στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα.
• Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας να γίνεται επαλήθευση μέσω τραπέζης.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου