Ειδήσεις

«Γιώργο κάνε πίσω»: Πίεση από ιστορικά στελέχη

Το …κόμμα του Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Στελέχη του κόμματος που έχουν ταχθεί υπέρ της κοινής καθόδου υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον τίτλο του ΠΑΣΟΚ πιέζουν τον Γ. Παπανδρέου να μην σχηματίσει κόμμα και προτείνουν την κοινή κάθοδο και την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος και η ανακοίνωση του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί μία σύγχυση μετά την ανεπίσημη προαναγγελία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου καθώς στα τελευταία γκάλοπ, τα οποία δεν έχουν καταγράψει την δυναμική του κόμματος του Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ του 4-5%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκλογολόγων η παρουσία ενός κόμματος Παπανδρέου θα μπορούσε να αφαιρέσει 1-1,5% από το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μηδενίζονται οι πιθανότητες να εκλεγούν βουλευτές στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως είναι για παράδειγμα ο νομός Αρκαδίας που εκλέγεται ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος, ο νομός Κέρκυρας που εκλέγεται η Αν. Γκερέκου ή ο νομός Λακωνίας όπου εκλέγεται ο Λ. Γρηγοράκος, ή ο νομός Αργολίδας όπου εκλέγεται ο κ. Γ.Μανιάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της αγωνίας που καταγράφουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική καταγραφή του κόμματος σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, αρκετοί βουλευτές που συνομίλησαν με τον Γ. Παπανδρέου και ζήτησαν να μην δημιουργήσει νέο κόμμα ουσιαστικά διεκδικούσαν ευνοϊκότερες συνθήκες και για την κάθοδό τους στις επερχόμενες εκλογές.

«Εφοδος» στελεχών στο γραφείο του Γιώργου στη Βουλή

Το μεσημέρι στην βουλή μετά την ανακοίνωση των εκλογών, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκαν τον Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του μεταξύ των οποίων και οι Γ. Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Δριβελέγκας και Ανδρέας Λοβέρδος οι οποίοι ζήτησαν από τον πρώην Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην δημιουργία κόμματος. Ο κ. Κρεμαστινός μάλιστα τόνισε ότι ένας Παπανδρέου δεν μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα χάσει ο Παπανδρέου.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να προασπήσει την ενότητα του κόμματος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους συνομιλητές του πως άκουσε τις απόψεις τους και θα σκεφτεί πολύ σοβαρά τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Δηλώσεις όμως πραγματοποίησαν και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν να μην κάνει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Κώστας Λαλιώτης, με δήλωσή του, απευθύνει μήνυμα στον Γιώργο Παπανδρέου, προειδοποιώντας τον εμμέσως ότι κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος

Ο πρώην υπουργός Μ. Παπαϊωάννου σε μία δήλωση παρέμβαση ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να μην δημιουργήσει κόμμα σημειώνοντας: «Αγαπητέ Πρόεδρε, Φίλε Γιώργο, κρινόμαστε για όσα πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό. Μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον των άλλων δεν θα δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους «φίλους» που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της «ομπρέλας» που τους παρέχει το όνομα «Παπανδρέου». Η δική μου επιλογή είναι σταθερή. Είμαι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνω ΠΑΣΟΚ. Θα αγωνιστώ για το ΠΑΣΟΚ. Θα υπερασπιστώ την ιστορία του. Το παρελθόν του. Με το βλέμμα όμως μπροστά. Και με βάση τις ανάγκες της χώρας και του λαού της. Και μια υποσημείωση: Τονίζω, για άλλη μια φορά, ότι δεν διεκδικώ ρόλους και αξιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίστοιχα ο Κ. Σκανδαλίδης σε ανοιχτή επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι: Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη στιγμή σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η ιστορία.Επειδή, όμως, «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα» δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της», αναφέρει ο Κ. Σκανδαλίδης

Ο Γιάννης Ραγκούσης παρενέβη με μία πρόταση έκπληξη καθώς σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό VIMA FM εισηγήθηκε να κατέλθει το σύνολο των στελεχών υπό το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα γίνει συνέδριο του κόμματος με εκλογή του Προέδρου από την βάση όπως το 2007.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου