ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήρως απροετοίμαστη η δημοτική αρχή Ρόδου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 2025

Άσχημες ανα­μνή­σεις αλλά και μεγάλη δυσα­ρέ­σκεια στις τάξεις των πολιτών, δημιούρ­γησε η σημε­ρινή κακο­και­ρία που από το πρωί σχεδόν, πλήττει τη Ρόδο. Εδώ και ημέρες οι ειδικοί, αλλά και οι διευ­θύν­σεις Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας της περιο­χής, προει­δο­ποιού­σαν για την έλευση της κακο­και­ρίας που θα συνο­δεύ­ο­νταν από έντονα φαι­νό­μενα. Αυτό σημαί­νει πως ο Δήμος Ρόδου όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις δημο­τι­κές ενό­τη­τες έπρεπε να είναι σωστά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος. Δεν ήταν όμως και απο­δεί­χθηκε.

Έτσι η σημε­ρινή βρο­χό­πτωση ξύπνησε μνήμες της πρω­το­φα­νούς κατα­στρο­φι­κής πλημ­μύ­ρας που έπληξε την Ιαλυσό το 2013.

Μέσα σε λίγη ώρα σήμερα  οι δρόμοι μετα­τρά­πη­καν σε ποτάμια και προ­κλή­θη­καν πολλά προ­βλή­ματα σε όλο το νησί, με επί­κε­ντρο τις περιο­χές της Ιαλυσού, της Παστί­δας, των Μαρι­τσών, της Δαμα­τριάς. Κατοι­κίες πλημ­μύ­ρι­σαν και οδηγοί εγκλω­βί­στη­καν στα οχήματα τους,

Καθώς η βρο­χό­πτωση συνε­χί­στηκε μέχρι το από­γευμα, υπερ­χεί­λι­σαν οι ποταμοί της Ιαλυσού και της Δαμα­τριάς. Σε κανάλια μετα­τρά­πη­καν τα σοκάκια στους ανωτέρω οικι­σμούς ενώ τη λεωφόρο Ηρα­κλει­δών δεν μπορεί να τη δια­σχί­σει κανείς ούτε με κανό.

Παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις της δημο­τι­κής αρχής για την προ­ε­τοι­μα­σία αντι­με­τώ­πι­σης των έντονων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, τον καθα­ρι­σμό των φρε­α­τίων κλπ, η Ρόδος απο­δεί­χθηκε ότι είναι εντελώς ανέ­τοιμη να δια­χει­ρι­στεί έντονα καιρικά φαι­νό­μενα σαν το σημε­ρινό.

Η έλλειψη προ­ε­τοι­μα­σίας του Δήμου Ρόδου είναι κάτι περισ­σό­τερο από προ­φα­νής ενώ οι πολίτες νιώθουν εκτε­θει­μέ­νοι και ανη­συ­χούν για το μέλλον καθώς η κλι­μα­τική αλλαγή είναι εδώ, με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται,.

Οι  οδηγοί που  εγκλω­βί­στη­καν στα οχήματά τους και εκείνοι που είδαν τα σπίτια τους να πλημ­μυ­ρί­ζουν, βίωσαν την αδυ­να­μία και τη μη ικα­νό­τητα  της δημο­τι­κής αρχής να προ­στα­τεύ­σει απο­τε­λε­σμα­τικά το νησί.

Η Ρόδος έχει δοκι­μα­στεί στο παρελ­θόν από φυσικά φαι­νό­μενα και το πάθημα θα έπρεπε να είχε γίνει μάθημα…

Όμως η δημο­τική αρχή αρκεί­ται στο να στέλνει ανα­κοι­νώ­σεις και προει­δο­ποι­ή­σεις προς τους πολίτες να απο­φεύ­γουν τις μετα­κι­νή­σεις στις πλη­γεί­σες περιο­χές και τη διέ­λευση από γέφυρες και ιρλαν­δι­κές δια­βά­σεις.

Αν μη τι άλλο η πλήρης απο­τυ­χία της δημο­τι­κής αρχής να προ­ε­τοι­μα­στεί κατάλ­ληλα και να δια­χει­ρι­στεί  δύσκο­λες κατα­στά­σεις φοβίζει τον κόσμο. Επι­πλέον  ανα­δει­κνύει την ανάγκη για άμεση δράση, ανα­θε­ώ­ρηση και ενί­σχυση των υπο­δο­μών και των δια­δι­κα­σιών πολι­τι­κής προ­στα­σίας, ώστε να μην ξανα­ζή­σουμε τέτοιες κατα­στά­σεις.

Δεν γίνεται όταν η ΕΜΥ ανα­κοι­νώ­νει έντονα καιρικά φαι­νό­μενα και καται­γί­δες  να πηγαί­νει η καρδιά όλων στην Κού­λουρη… Πολλοί είναι εκείνοι που αναρ­ρω­τιού­νται τι θα γίνει στη συνέ­χεια καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα και θα  υπάρ­ξουν και άλλες κατα­στά­σεις σαν τη σημε­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.