ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν οι προετοιμασίες για το εορταστικό πρόγραμμα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Αλλάζει ολο­κλη­ρω­τικά φέτος το εορ­τα­στικό σκηνικό στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες σε συνέ­ντευξη Τύπου, ο αντι­δή­μαρ­χος και πρό­ε­δρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέ­ξαν­δρος Κολιά­δης, το «χρι­στου­γεν­νιά­τικο χωριό, που στη­νό­ταν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στην πλατεία Δημαρ­χείου, αλλάζει χώρο, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια, παρα­μέ­νο­ντας, όμως στην «καρδιά» της πόλης αφού θα στηθεί όλο στον πίσω αύλειο χώρο του Δημαρ­χείου, εκεί που είναι το πάρ­κινγκ του Δήμου.

«Μετά από πολλή σκέψη, συζη­τώ­ντας με τον Εμπο­ρικό Σύλλογο Ρόδου, με τους κατα­στη­μα­τάρ­χες κ.λπ. –διότι είναι πολύ σημα­ντικό ό,τι κάνουμε να έχει σύνδεση και με την αγορά για να μην κάνουμε κάτι που θα δημιουρ­γή­σει προ­βλη­μα­τι­σμό ή θα επι­φέ­ρει οικο­νο­μική ζημία στους κατα­στη­μα­τάρ­χες που ταλαιπωρούνται- κατα­λή­ξαμε να κάνουμε φέτος το ‘χρι­στου­γεν­νιά­τικο χωριό’ στο πίσω μέρος του Δημαρ­χείου για να βρί­σκε­ται σε ένα σημείο που θα είναι κοντά στην αγορά αλλά θα παρα­μέ­νει στο κέντρο της πόλης. Στο Μαν­δράκι που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, μέσα στην Νέα Αγορά, ήταν επι­τυ­χη­μένο αλλά δεν μπο­ρούμε να το κάνουμε εκεί, φέτος. Μην ξεχνάμε ότι βρι­σκό­μα­στε ακόμη εν μέσω παν­δη­μίας κορω­νοϊού και πρέπει να φρο­ντί­ζουμε για την ασφά­λεια όλων. Έπρεπε να επι­λέ­ξουμε ένα μέρος όπου θα υπάρχει πρό­σβαση κυρίως από μία είσοδο, η οποία θα ελέγ­χε­ται. Επι­λέ­ξαμε το πίσω μέρος του Δημαρ­χείου και οι ετοι­μα­σίες έχουν ξεκι­νή­σει με το παγο­δρό­μιο κ.λπ. Είναι αρκετά δύσκολο να δούμε πώς θα γίνει η διαρ­ρύθ­μιση με σωστό τρόπο ώστε, αφενός όσοι επι­λέ­ξουν να πάρουν τα ‘σπιτάκια’ να είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι και αφε­τέ­ρου, να μην γίνει ένα… λούνα πάρκ μόνο με λου­κου­μά­δες και κρέπες. Πρέπει να υπάρχει ποι­κι­λία και το απο­τέ­λε­σμα να θυμίζει χρι­στου­γεν­νιά­τικο χωριό και όχι πανη­γύρι. Είναι ένα δύσκολο εγχεί­ρημα γιατί αυτή τη φορά, όλα θα είναι δια­φο­ρε­τικά και το απο­τέ­λε­σμα θα μας δικαιώ­σει. Εύχομαι να έχει απήχηση στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά. Έχουμε θέσει σαν στόχο να δώσουμε χαρά στα παιδιά και στις οικο­γέ­νειές τους, να περνούν όλοι όμορφα και με ασφά­λεια. Από εκεί κι έπειτα, θα στηθεί και μια εξέδρα για να γίνουν συναυ­λίες κι εκδη­λώ­σεις.

Γι αυτό τον λόγο θα στη­ρί­ξουμε τους δικούς μας καλ­λι­τέ­χνες –όπως κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Ξεκι­νή­σαμε ένα Project με ένα εγχεί­ρημα που λεγόταν Support Local Artists (στη­ρίξτε τους ντό­πιους καλ­λι­τέ­χνες) που θα το συνε­χί­σουμε με τον Σύλλογο Μου­σι­κών Ρόδου. Ο Σύλ­λο­γος αυτός, πριν ενάμιση χρόνο αριθ­μούσε 30 μέλη και σήμερα είναι πάνω από 120 που σημαί­νει ότι έχουν οργα­νω­θεί και βαδί­ζουν σε καλή πορεία. Επι­λέ­ξαμε να συνερ­γα­στούμε μαζί τους αφού οι δικοί μας άνθρω­ποι έχουν ανάγκη να εργα­στούν –και φυσικά επειδή είναι πολύ καλοί καλ­λι­τέ­χνες και πρέπει να ανα­δει­χτούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, διορ­γα­νώ­νουμε συναυ­λίες στις 19 και 20 Δεκεμ­βρίου με την ‘Καμεράτα’ με νέο ρεπερ­τό­ριο. Είναι η 3η συναυ­λία που θα δώσει η Καμε­ράτα αλλά αυτή τη φορά με την χορωδία του κ. Σακελ­λα­ρίδη. Αυτό σημαί­νει ότι θα είναι περίπου 70 άτομα οπότε θα γίνει μέσα στο «ΡΟΔΟΝ». Ο λόγος που επι­λέ­χθηκε αυτό το σημείο είναι η άμεση δια­σύν­δεση που υπάρχει με το Δημο­τικό Θέατρο (εάν υπάρ­ξουν εμπόδια όπως ο καιρός ή το θέμα του covidκ.λπ. να έχουμε εναλ­λα­κτι­κές λύσεις αλλά να είναι και μικτός χώρος για εμβο­λια­σμέ­νους και μη εμβο­λια­σμέ­νους). Θέλουμε να είμαστε ανοι­χτοί για όλο τον κόσμο. Εάν γίνουν κάποιες μέσα σε κλειστό χώρο, θα είναι για εμβο­λια­σμέ­νους», τόνισε ο πρό­ε­δρος του ΔΟΠΑΡ.

Ήδη έχουν κλει­στεί κάποιες θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, κυρίως για παιδιά, στο Δημο­τικό Θέατρο που θα ανα­κοι­νω­θούν σύντομα.

Ένας ακόμη λόγος που επι­λέ­χθηκε ο χώρος είναι ότι η Ρόδος, θα φιλο­ξε­νή­σει πάνω από 1000 μαθητές για την πεν­θή­μερη εκδρομή τους. Δυστυ­χώς, την Δευτέρα ακυ­ρώ­θηκε η πρώτη προ­γραμ­μα­τι­σμένη εκδρομή με μαθητές αφού δεν εκτε­λέ­στη­καν τα αερο­πο­ρικά δρο­μο­λό­για τόσο της Aegean, όσο και της Sky Express. Τα παιδιά θα δια­μέ­νουν σε ξενο­δο­χεία της πόλης, οπότε θα είναι πιο εύκολη η πρό­σβαση σε εκδη­λώ­σεις.

«Παρα­μέ­νει στοί­χημα για εμάς να κατα­φέ­ρουμε τον Μάρτιο του 2022 να φέρουμε πάνω από 3000 μαθητές, ξεκι­νώ­ντας από αυτές τις ημέρες μέχρι και τα μέσα Δεκεμ­βρίου. Αυτό σημαί­νει ότι στο δεκα­ή­μερο 10-20 Δεκεμ­βρίου, θα φιλο­ξε­νή­σουμε πάνω από 500 μαθητές στην πόλη μας.

Όλα αυτά που ανέφερα, γίνο­νται για όλους τους δημότες μας. θέλουμε στο χρι­στου­γεν­νιά­τικο χωριό να βρί­σκουν εύκολα χώρους στάθ­μευ­σης και να μπορούν να έρχο­νται τα σαβ­βα­το­κύ­ριακα. Από εκεί και πέρα, θα αλλά­ξουμε τον διά­κο­σμο –που σημαί­νει ότι τα κτήρια θα σκε­πα­στούν με κάτι σαν καμβά για να αλλάξει και η εικόνα!

Στόχος μας είναι ακόμη, να φέρουμε Ροδίτες επι­χει­ρη­μα­τίες μέσα στο χωριό. Είχαμε συνά­ντηση με το ΕΒΕΔ, τον ΕΣΡ, τους εστιά­το­ρες τους οποίους καλέ­σαμε να συνερ­γα­στούμε πάνω σε αυτό το επίπεδο. Αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι και σε άλλες περιο­χές που είναι πιο οργα­νω­μέ­νες, έγιναν όλα στα­διακά. Κι εμείς ως Ρόδος θα πρέπει να οργα­νω­θούμε.

Μία ακόμη σημα­ντική παρά­με­τρος είναι ο φιλαν­θρω­πι­κός χαρα­κτή­ρας των εκδη­λώ­σεων που κάνουμε. Υπάρ­χουν συμπο­λί­τες μας και οικο­γέ­νειες που περνούν πολύ δύσκολα και θέλουμε να βοη­θή­σουμε. Επι­πλέον, θα διορ­γα­νώ­σουμε τρα­πέ­ζια για τους άπορους συμπο­λί­τες μας ενώ θα τηρού­νται όλα τα μέτρα προ­στα­σίας κατά του κορω­νοϊού με ελέγ­χους κ.λπ.» Να σημειω­θεί ότι το γνωστό μας Χρι­στου­γεν­νιά­τικο Δέντρο, ύψους πάνω από 10 μέτρα, θα στηθεί φέτος μέσα στο χωριό ενώ στην πλατεία Δημαρ­χείου θα γίνει άλλος στο­λι­σμός με διά­κο­σμο. Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κολιά­δης, κατέ­στησε σαφές πως οι εκδη­λώ­σεις, κάλαντα, μπάντες με μουσική κ.λπ. δεν θα περιο­ρι­στούν μόνο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου αλλά θα γίνει προ­σπά­θεια να υπάρ­χουν δράσεις και στις γει­το­νιές:

«Δεν θα είναι μόνο το χρι­στου­γεν­νιά­τικο χωριό. Θα φρο­ντί­σουμε να υπάρ­χουν δράσεις σε γει­το­νιές και κυρίως στις πλα­τείες όπως στον Αη Γιάννη, στον Άγιο Νικόλαο ακόμη και στην Πλατεία Κύπρου. Υπάρχει μια σκέψη να τοπο­θε­τή­σουμε ένα μεγάλο δέντρο και στους Αγίους Απο­στό­λους.

Το ίδιο θα γίνει και στα χωριά μας.

Οι μου­σι­κές δράσεις, εκδη­λώ­σεις και τα θεα­τρικά θα γίνουν σε πάνω από 15 χωριά της Ρόδου. Θα φρο­ντί­σουμε να πάμε σε όλα τα μέρη του νησιού μας, αφού οι δημότες δεν θα μπορούν να έρχο­νται στο κέντρο πολύ συχνά. Σχετικά με τους στο­λι­σμούς, τον έχουμε ανα­λά­βει εμείς ως ΔΟΠΑΡ σε συνερ­γα­σία με τους χωρι­κούς αντι­δη­μάρ­χους και με τους προ­έ­δρους των τοπικών συμ­βου­λίων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.