ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκλητική η Τουρκία στη Μεσόγειο αλλά… υποχρέωση της ΕΕ να τη στηρίξει στο προσφυγικό

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μέρκελ

«Επι­θε­τικό» και «προ­κλη­τικό» χαρα­κτήρα έχουν όσα συμ­βαί­νουν στην Μεσό­γειο από την πλευρά της Τουρ­κίας, δήλωσε η καγκε­λά­ριος Άγγελα Μέρκελ και χαρα­κτή­ρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευ­νη­τικό σκάφος «Oruc Reis» επέ­στρεψε σε τουρ­κικό λιμάνι, σημειώ­νο­ντας παράλ­ληλα «αλλά εξα­κο­λου­θούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεω­τρη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες».

Υπάρ­χουν πολλά εμπόδια

Μιλώ­ντας πριν από λίγη ώρα σε τηλε­διά­σκεψη με μέλη του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και μέλη εθνικών Κοι­νο­βου­λίων των κρατών- μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης στο πλαίσιο της γερ­μα­νι­κής Προ­ε­δρίας του Συμ­βου­λίου της ΕΕ, η Γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριος επι­σή­μανε ότι «δυστυ­χώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρ­κίας «δεν είναι τόσο άξια ανα­φο­ράς» όσο θα επι­θυ­μούσε.

«Διο­χε­τεύ­σαμε πολλή προ­σπά­θεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρ­κίας. Υπάρχει μια σειρά εμπο­δίων και δυσκο­λιών που επα­νέρ­χο­νται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να ανα­μέ­νουμε πώς θα εξε­λι­χθεί η συζή­τηση τον Δεκέμ­βριο, αλλά δεν έχει προ­χω­ρή­σει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κές ερω­τή­σεις βου­λευ­τών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκε­λά­ριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευ­ταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προ­κα­λεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποι­θή­σεών μας».

«Αυτά που συμ­βαί­νουν στη Μεσό­γειο, τόσο απέ­να­ντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επα­νέ­νω­σης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξό­ρυ­ξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επι­θε­τικό χαρα­κτήρα ή, θα έλεγα, έναν προ­κλη­τικό χαρα­κτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέ­στρεψε σε τουρ­κικό λιμάνι. Αλλά εξα­κο­λου­θούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεω­τρη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Και είπαμε ότι θα ασχο­λη­θούμε πάλι με το θέμα στο Ευρω­παϊκό Συμ­βού­λιο τον Δεκέμ­βριο και θα σκε­φτούμε πώς θα αντι­δρά­σουμε στην κατά­σταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμ­βρίου, όπως έχουμε προ­γραμ­μα­τί­σει», προ­σέ­θεσε.

Έχει δεχτεί τους περισ­σό­τε­ρους πρό­σφυ­γες παγκο­σμίως

Από την άλλη πλευρά, επι­σή­μανε η καγκε­λά­ριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισ­σό­τε­ρους πρό­σφυ­γες παγκο­σμίως, λόγω της διέ­νε­ξης στην Συρία, στην οποία συμ­με­τεί­χαν και δυτικές χώρες».

Πάνω από τρία εκα­τομ­μύ­ρια Σύροι πρό­σφυ­γες και σίγουρα και ένα εκα­τομ­μύ­ριο άλλοι πρό­σφυ­γες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέ­φρασε τον σεβασμό της για τις προ­σπά­θειες της Τουρ­κίας σε αυτόν τον τομέα. «Αν κοι­τά­ξουμε πόσο δυσκο­λευό­μα­στε εμείς στην ΕΕ με τα ζητή­ματα της μετα­νά­στευ­σης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβα­σμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά και κατέ­ληξε:

«Για αυτό είμαι υπέρ του να συνε­χί­σουμε να στη­ρί­ζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύ­τερα για τους πρό­σφυ­γες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υπο­χρέ­ωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκο­λευ­τή­καμε ήδη και στην Γερ­μα­νία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προ­σφύ­γων, τι συζη­τή­σεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό κατα­λα­βαίνω καλύ­τερα το τι προ­σπά­θεια κατα­βάλ­λει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμ­βριο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.