Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Κατάλυμα της Ισπανίας η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μ. Πόλης με κεντρικό ομιλητή τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, Στέφανο Δράκο, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά σημεία του πλάνου που έχει καταστρώσει για την εύρυθμη λειτουργία του μνημείου.
Προλογίζοντας τον αντιδήμαρχο, ο πρόεδρος του Σωματείου, Βασίλης Δοντάς δήλωσε ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για να λειτουργεί η Παλιά Πόλη, όπως πρέπει. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε εμείς πρώτοι ότι πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον που προέχει του ατομικού και για να το προωθήσουμε χρειαζόμαστε την στήριξή σας. Στήριξη με τη φυσική σας παρουσία, με την οικονομική σας συνεισφορά, με την τήρηση των κανόνων που θα συμφωνηθούν από όλους. Όλοι μας πρέπει να είμαστε δίπλα στο σωματείο εάν θέλουμε να έχουμε δυνατή φωνή στους θεσμούς και να δούμε πολύ σύντομα τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε π.χ. να κυκλοφορούμε μέσα στην Παλιά Πόλη με τα μηχανάκια μας, δεν μπορούμε να καταλαμβάνουμε τις θέσεις παρκινγκ ενώ τις χρειαζόμαστε για τους επισκέπτες μας. Όπως βλέπετε είμαστε ένα ΔΣ που αποτελείται από νέους σε ηλικία επιχειρηματίες που όμως έχουν χρόνια εμπειρίας στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης μια που οι περισσότεροι προερχόμαστε από οικογενειακές επιχειρήσεις. Έχουμε όλοι την όρεξη και την διάθεση για να εργαστούμε για την επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν».
Το πλάνο για την κυκλοφορία:
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ο κ. Δράκος δήλωσε: «Από την 31η Μαρτίου κάθε έτους έως και την 31η Οκτωβρίου, η είσοδος προς τον εμπορικό ιστό της Μ. Πόλης (οδός Σωκράτους, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων, Πλ. Ιπποκράτους, Πλ. Μουσείου, οδός Ιπποτών, οδός Ορφέως) μέσω της Πλατείας Σύμης, της Πύλης Αρνάλδου και της Πύλης Νταμπουάζ, θα επιτρέπεται από τη 1 τα μεσάνυχτα έως και τις 9 το πρωί, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επιχειρηματιών αλλά και της τροφοδοσίας/ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 τα μεσάνυχτα, οι πύλες θα είναι κλειστές για όλους. Έτσι θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και θα προστατευθεί το μνημείο.
Επειδή έχουμε μάθει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά, μεριμνούμε για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης εντός της Μ. Πόλης για την εξυπηρέτηση κατοίκων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και για τη μετακίνηση εντός του μνημείου κατά τις ώρες που δεν επιτρέπεται η είσοδος των οχημάτων-με ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κατοίκων, επιχειρηματιών, ΑμεΑ.
Οι πύλες από την Ακαντιά έως και της Παναγίας, Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αθανασίου, θα είναι ανοικτές όλο το 24ωρο για τους μόνιμους κατοίκους. Η απαγόρευση εισόδου των οχημάτων θα ελέγχεται με ειδικές κάμερες που θα στέλνουν αμέσως σήμα για την είσοδο οχήματος που δεν διαθέτει το απαιτούμενο σήμα και δεν είναι εγγεγραμμένο στους σχετικούς καταλόγους».
Το πλάνο για τους
κοινόχρηστους χώρους
Για τους κοινόχρηστους χώρους ο κ. Δράκος δήλωσε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στους κοινόχρηστους χώρους και εν γένει στη λειτουργία της Μ. Πόλης, συντάσσουμε νέα κανονιστική προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και στα παγκόσμια πρότυπα ώστε να εξορθολογιστεί το καθεστώς των κοινόχρηστων χώρων, να αποκατασταθούν οι αδικίες αλλά και να στηριχθεί ισότιμα το σύνολο των επιχειρηματιών-εμπόρων. Προχωράμε στην οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων με γνώμονα το πλάτος των οδών, την ευθυγράμμισή τους, αλλά και την άνετη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης. Δημιουργούμε μία καλύτερη εικόνα έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τη λειτουργία του μνημείου».
Αλλαγή ονομασίας
Η κα Μαρία Αγγέλου, υπεύθυνη τύπου και δημοσίων σχέσεων του σωματείου, μίλησε για την αλλαγή της ονομασίας σε Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης» με συντομογραφία (ΣΕΕΜΠ).
Όπως είπε, σκοπός είναι η ονομασία να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη και τους επαγγελματίες που βρίσκονται εντός των τειχών. Παρουσίασε επίσης την ιστοσελίδα Medievalcityofrhodes.com.
Όπως εξήγησε, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και στόχος είναι να εξασφαλισθεί μέσω της ιστοσελίδας η ποιοτική προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και των επιχειρήσεών της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb, insta), μηχανές αναζήτησης και οπού αλλού είναι δυνατόν να προβληθεί για παράδειγμα σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της νότιας ρόδου σε οθόνες πιθανόν στους χώρους υποδοχής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ