«Η Ρόδος άντεξε», υπογράμμισε σε δηλώσεις του, χτες, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, σχολιάζοντας την φετινή τουριστική περίοδο.
«Η τουριστική σεζόν έκλεισε εδώ και λίγες ημέρες. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Ρόδος ‘άντεξε’ παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στο τέλος με την κατάρρευση της Thomas Cook. Σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα με τους εργαζόμενους μέχρι που έκλεισε η σεζόν. Όμως, δεν έχει ακόμη γίνει τίποτε στην πράξη, όσον αφορά στην επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας γι αυτούς τους εργαζόμενους, αφού δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα, καμία εντολή στον ΟΑΕΔ γι αυτό», ανέφερε.
Είπε επίσης, ότι και φέτος σημειώνονται καθυστερήσεις στην χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας γενικότερα, λόγω του γνωστού προβλήματος, στο ένα εκ των δύο καταστημάτων στο νησί της Ρόδου: «Σχετικά με την διαδικασία της χορήγησης, προχωρά κανονικά –κυρίως από τον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου. Στο κατάστημα της Ρόδου βεβαίως, όπως κάθε χρόνο, η κατάσταση παραμένει η ίδια αφού υπολειτουργεί. Εμείς σαν Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ζητήσαμε να βοηθήσουμε εθελοντικά στην διεκπεραίωση των δικαιολογητικών αλλά και πάλι, γι ακόμη μια χρονιά, μας αρνήθηκαν. Μόνον ο ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου δέχτηκε την βοήθειά μας γι αυτό και τα επιδόματα προχωρούν πιο γρήγορα», όπως είπε.
Σε ερώτηση εάν σημειώθηκαν προβλήματα με απλήρωτους ξενοδοχοϋπαλλήλους με το κλείσιμο της σεζόν, δήλωσε:
«Δεν υπάρχουν προβλήματα εκτός από μερικούς, συγκεκριμένους εργοδότες που είναι πλέον γνωστοί. Εμείς ζητήσαμε να κινηθεί γι αυτούς τους λίγους κακοπληρωτές, η διαδικασία από την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να επιβληθούν πρόστιμα της τάξης του 50% στις συνολικές οφειλές τους προς τους εργαζόμενους. Καλά θα κάνουν, να το σκεφτούν διότι ακόμη ένα μέτρο που θα ζητήσουμε να τους επιβληθεί είναι να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ. Εμείς σαν Σωματείο, θα δώσουμε μάχη για να γίνουν όλα αυτά».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να καταργηθεί η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, αφού η κυβέρνηση προωθεί τις ατομικές επιχειρησιακές συμβάσεις, ο κ. Σταμούλης ήταν κατηγορηματικός: «Η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας λήγει στο τέλος του 2019. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τη νέα Σύμβαση Εργασίας για το 2020. Με τα μέτρα της κυβέρνησης, επιτρέπονται οι ιδιωτικές – επιχειρησιακές συμβάσεις. Εμείς, όμως σαν Σωματείο και μαζί με το ΕΚΡ έχουμε δώσει πολλούς αγώνες εδώ και χρόνια κι έχουμε καταφέρει πολλά. Κάναμε μία συνάντηση με την νέα ηγεσία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία όμως, δεν είχε αποτέλεσμα. Δεν θα μείνουμε όμως με σταυρωμένα χέρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση, μπορεί να ήθελε να επιβάλει αυτές τις συμβάσεις, αλλά είχε αφήσει και το μέτρο της υποχρεωτικότητας που βοηθούσε τους εργαζόμενους. Αυτά, πρέπει να τα κοιτάξει με προσοχή η νέα κυβέρνηση και να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση που αφορούσε την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Ρόδο. Εμείς, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Ήδη ζήτησα την παρέμβαση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος επί μακρόν και επί δικής του θητείας υπογράφτηκαν οι προηγούμενες Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Γνωρίζει το αντικείμενο και είμαι σίγουρος, ότι μπορούμε να ελπίζουμε στην δική του παρέμβαση», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΚΡ, την τουριστική περίοδο του 2019, πάνω από 25.000 εποχιακά εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στο νησί της Ρόδου σε διάφορες επιχειρήσεις -όχι μόνον σε ξενοδοχεία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ