Ειδήσεις

“Ο ΦΠΑ στα νησιά και ο προϋπολογισμός 2018”-Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

 

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, προβλέπει τα έσοδα, που θα εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή ΦΠΑ 24% και στα υπόλοιπα νησιά μας.

Υπενθυμίζω και υπογραμμίζω την αντίθεση της πολιτικής, που εφαρμόστηκε :

*1/1/1987 η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ εφαρμόζει στα Δωδ/σα μειωμένο φπα -30%

*1/1/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργεί τον μειωμένο φπα, στην Ρόδο και στην Κάρπαθο.

*1/1/2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργεί τους μειωμένους συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά μας !

Και να σκεφθεί κανείς, ότι ο κ. Τσίπρας, τον Γεννάρη 2015, μιλώντας στην Ρόδο, ζητούσε την ψήφο των Δωδεκανησίων υποσχόμενος, ότι «από τις 26 του μηνός, δεν θα γίνεται καν κουβέντα, για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φπα !»

Είναι κι αυτή μια «κωλοτούμπα», μαζί με αμέτρητες άλλες, που για να τις κάνεις, χρειάζεται μεγάλο «πολιτικό σθένος» !  Εξ ού και το ομόνυμο βραβείο, που πήρε στο Παρίσι o πρωθυπουργός …

Και μια και γίνεται λόγος για επιβολή αυξημένων εμμέσων φόρων (όπως είναι ο φπα στα νησιά μας), δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας, ότι τους εμμέσους φόρους τους πληρώνουν ΟΛΟΙ ; Και τον αυξημένο φπα θα τον πληρώνουν και οι φτωχότεροι πολίτες των νησιών, που δεν έχουν καμιά δυνατότητα αποταμίευσης.

Εξ άλλου με την μεγάλη «φοροεπιδρομή», ο προϋπολογισμός 2018 προβλέπει, ότι τα έσοδα από τους αμέσους φόρους (εισοδημάτων) θα είναι 20,7 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους εμμέσους φόρους (τους πλέον άδικους) θα φθάσουν τα 27,4 δις ευρώ και θα τα πληρώσουν και οι φτωχότεροι.

Και επειδή «προστατεύει» τους φτωχούς ο κ. Τσίπρας, γι’ αυτό κατάργησε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ), που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ πριν 20 χρόνια και εδίνετο στους φτωχότερους.

Θα μου πείτε, πως άρχισε να εφαρμόζει το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α). Όμως, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του, με τον προϋπολογισμό του 2018, προβλέπεται η κατάργηση πλήθους άλλων κοινωνικών επιδομάτων.

Με αυτά τα πολιτικά «τρικ», δίνει ένα, για να «θολώσει τα νερά» γι’ αυτά που κόβει, τελικά ζημειωμένοι είναι οι φτωχότεροι. Ξέρετε, αυτοί που «προστατεύει»

Αυτά και τόσα άλλα, που βλέπουν όλοι οι έλληνες και οι ελληνίδες, δε μπορούσε να μην τα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών.  Έτσι προ ημερών, ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής αναφώνησε «ο προϋπολογισμός 2018 δεν είναι δίκαιος»

Αλλά ζήτησε από τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν !

Είναι ο ίδιος υπουργός, που (πάλι προ ημερών) αναγνώρισε δημόσια (!), ότι πράγματι «η μεσαία τάξη υπερφορολογείται».

Δεκτή η «κρίση ειλικρίνειας» του κ. Τσακαλώτου, αλλά δεν είναι πολιτικός παρατηρητής, να κάνει διαπιστώσεις !

Είναι υπουργός και την αύξηση του φπα στα νησιά, την υπερφορολόγηση και τον «άδικο προϋπολογισμό»,  που λέει,  ο ίδιος τα υπογράφει !    Θα μας τρελάνουν …

 

Μα κ.πρωθυπουργέ – εσείς που αδιαφορείτε, γι’ αυτά που υποσχεθήκατε τον Γεννάρη 2015 στην Ρόδο – αν τελικά ευαρεστηθείτε να συναντήσετε τους δημάρχους των νησιών μας, θυμηθείτε – αν το γνωρίζετε – ή μάθετε αν δεν το ξέρετε, ότι το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε (ECOFIN), έδωσε την έγκριση του για εφαρμογή μειωμένου φπα, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους προς και από τα νησιά, σε σχέση με τα κόστη μεταφορών στις ηπειρωτικές περιοχές.

Για τα νησιά, τα κόστη των μεταφορών παραμένουν μεγάλα. Αλλά εσείς αυξήσατε  και  επιμένετε να τους συξάνετε τον φπα!…   Ω ! τι  ισοτιμία !

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου