Ειδήσεις

Επιστολή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στον Πρωθυπουργό: Aποσύρετε την πρόταση κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ζητά την απόσυρση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : Απόφαση της συνεδρίασης της 24/11/2014 της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας για τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% που ισχύουν στο νησιωτικό χώρο, πληροφορούμεθα από δημοσιεύματα κυρίως του αθηναϊκού τύπου και των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. ότι στις συζητήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, αυτή την περίοδο, θα συμπεριληφθεί το μέτρο της κατάργησης του προαναφερόμενου οικονομικού πλεονεκτήματος για τα νησιά μας.
Προσδοκούμε ότι δεν θα δεχθείτε επ’ ουδενί την απαίτηση αυτή της Τρόικας και ότι θα ισχύσουν απαρέγκλιτα οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από Εσάς αλλά και όλους του Κυβερνητικούς εκπροσώπους σε παλαιότερες συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, για τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ για το νησιωτικό μας χώρο.

Μια τέτοια φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, θα αποτελούσε ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα στο βιοτικό επίπεδό μας και στην τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων μας, που ήδη καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερες τιμές για την προμήθεια βασικών αγαθών σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και η μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι αύξηση τους, όπως προσδοκούν αυτοί που σχεδιάζουν τέτοια μέτρα τα οποία δεν διαθέτουν καμία οικονομική λογική και πρακτική.

Προσδοκούμε ότι θα πρυτανεύσει η απλή οικονομική λογική και θα αναγνωρισθεί επιτέλους από την Πολιτεία η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, έτσι ώστε να υπάρξει τέλος σε μέτρα που οδηγούν στην υποβάθμιση της κοινωνικοοικονομικής ζωής στα νησιά μας και να παρθούν επιτέλους μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των νησιών, τα οποία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους «αιμοδότες» της Ελληνικής οικονομίας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών δεν αποτελεί «προνόμιο» για τα νησιά μας αλλά το ελάχιστο αντιστάθμισμα για την αντιμετώπιση των «μειονεκτημάτων» της νησιωτικότητας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες, έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από αυτή την ευεργετική διάταξη. Τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μεγέθη απόδοσης του τουριστικού προϊόντος, αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης αποδίδουν πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα και συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, στη μείωση της ανεργίας, αντί τα ολέθρια αποτελέσματα που θα επιφέρουν οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης. Η συνεχόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης τα δύο τελευταία χρόνια και η συνεισφορά στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβεβαιώνει τις θέσεις μας.

Ας μην αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση με την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α που θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του παραγωγικού ιστού του νησιωτικού χώρου με επιζήμια δημοσιονομικά αποτελέσματα και οδυνηρές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και της χώρας μας.

Ζητούμε να αποσυρθεί κάθε πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Ο Δήμαρχος Ρόδου και
Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
Φώτης Χατζηδιάκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου