Συνεντεύξεις

Νικόλαος Φανιός: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν προχωρήσει περισσότερο από τις λεκτικές απειλές»

Ο Νικόλαος Φανιός γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1966. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και αποφοίτησε το 1988 ως ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων.
Ως κατώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες του Όπλου των Διαβιβάσεων ως διμοιρίτης και διοικητής Λόχου σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και στην Κύπρο. Διετέλεσε διοικητής του Κέντρου Επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και διοικητής Λόχου Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Σεράγεβο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ως διευθυντής Επικοινωνιών – Πληροφορικής. Στη συνέχεια του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή Τάγματος Ηλεκτρονικού Πολέμου και ακολούθως υπηρέτησε στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως αναλυτής Πληροφοριών.
Με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε διευθυντής Επικοινωνιών – Πληροφορικής στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λάρισα, το οποίο είχε ενεργοποιηθεί πλήρως και διεξήγαγε την Στρατιωτική Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.
Με τον βαθμό του συνταγματάρχη εκτέλεσε επί τριετία τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Με την προαγωγή του στο βαθμό του ταξιάρχου, ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή της Ταξιαρχίας Διαβιβάσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Τερμάτισε ευδόκιμα την στρατιωτική του σταδιοδρομία στις 10 Μαρτίου 2019 με τον βαθμό του υποστρατήγου.
Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία του Όπλου του, στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων και στη Σχολή Διαβιβάσεων του ΝΑΤΟ. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών Άμυνας, καθώς και του Προγράμματος «Στρατηγική και Διοίκηση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, με άριστα, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις Νέες Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.
Έχει τιμηθεί για τις υπηρεσίες του και την εξαιρετική του απόδοση στα κατά καιρούς καθήκοντα που του ανατέθηκαν και για την ικανότητά του στην οργάνωση και διοίκηση, με τα ακόλουθα παράσημα και διαμνημονεύσεις:
– Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής
– Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
– Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής
– Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
– Μετάλλιο Ευδοκίμου Διοικήσεως
– Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας
– Μετάλλιο Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδος του Ελληνικού Στρατού
Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.
Από τις 30 Μαΐου 2022 έχει τοποθετηθεί διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Το ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει αφενός με την ιδιότητα του διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου και αναφέρει πως «Για να λειτουργήσει σωστά ένα νοσοκομείο, πρέπει πρώτα από όλα να καταστεί ελκυστικό για το προσωπικό που υπηρετεί ή θα υπηρετήσει σε αυτό…», ενώ με την ιδιότητα του στρατιωτικού Ε.Α. και με θητεία στο ΝΑΤΟ, μιλάει για τα εθνικά μας θέματα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τις τουρκικές προκλήσεις.

• Κύριε Φανιέ, ήσασταν ο πρώτος από τους νέους διοικητές των νοσοκομείων στην περιοχή μας, που ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του. Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσουν σωστά και με επαρκή στελέχωση τα νοσοκομεία στα νησιά; Στη Ρόδο π.χ. έχουμε μόνιμα προβλήματα. Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει κατά την γνώμη σας;

Η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τις νησιωτικές κοινωνίες, μέσω της υγειονομικής θωράκισης των νησιών, είναι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας. Είναι ένα εγχείρημα που θα το χαρακτηρίσω πολυπαραγοντικό και δυναμικό, καθώς αυτό που ονομάζουμε «νησιωτικότητα» επηρεάζει καθοριστικά την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας στα νησιά μας.
Τα Νοσοκομεία των νησιών μας είναι η προμετωπίδα όλων των θεμάτων που άπτονται στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας και θα αναφερθώ στο νοσοκομείο Καλύμνου, όπου σας διαβεβαιώ ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να εκτελεί στο ακέραιο την αποστολή του, και γι΄αυτό, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά. Επίσης, να τονίσω ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς και το Υπουργείο Υγείας είναι συνεχώς αρωγοί στις προσπάθειες για τη λύση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Για να λειτουργήσει σωστά ένα νοσοκομείο, πρέπει πρώτα από όλα να καταστεί ελκυστικό για το προσωπικό που υπηρετεί ή θα υπηρετήσει σε αυτό. Και αυτό το γεγονός αποτελεί μία συνισταμένη παραγόντων με πολλές συνιστώσες, όπως είναι ο σωστός προγραμματισμός των πάσης φύσεως εργασιών, η οργάνωση και λειτουργία του συστήματος προμηθειών, η εργασιακή ηρεμία, οι κατάλληλες προοπτικές εξέλιξης του προσωπικού, η ανάδειξη των δυνατοτήτων του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, να σας αναφέρω ότι πρόσφατα το Νοσοκομείο Καλύμνου, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του Παθολογικού του Τμήματος, υπέβαλε αίτημα με το οποίο αιτείται την προσαύξηση του χρόνου ειδίκευσης του χρόνου ειδίκευσης παθολογίας ιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, από έξι (6) μήνες σε δύο (2) χρόνια. Αυτό, με την έγκρισή του, αυτόματα θα επιφέρει την αύξηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ιατρών παθολόγων να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο.
Φυσικά η κύρια συνιστώσα είναι η επαρκής στελέχωση. Σε αυτόν τον παράγοντα, στη στελέχωση δηλαδή, πρέπει να σταθμισθούν όλοι οι παράγοντες που προκύπτουν από τις ιδιομορφίες της «νησιωτικότητας» που αναφέραμε πριν, με τη θέσπιση των καταλλήλων κινήτρων σε αυτούς που σκέφτονται να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία των νησιών μας. Αυτά μπορεί να είναι οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά και εκπαιδευτικά κίνητρα. Επιπρόσθετα, μετά από ένα χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 5 ετών, στο οποίο δεν θα μπορεί να μετατεθεί από το νησί, ο γιατρός θα μπορεί να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε νοσοκομείο ή μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, ή σε περιοχή συμφερόντων του.
• Έχετε μακρά πείρα στο στρατό και μάλιστα σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα την γνώμη σας για την εξέλιξη με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποια θα μπορούσε να είναι η έκβαση και αν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις;
Εισερχόμαστε στον ένατο μήνα πολέμου, ενός πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που είναι αδιανόητο. Η εισβολή της Ρωσίας, αποτελεί μία απαράδεκτη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και οδηγούν στην αμφισβήτηση των αρχιτεκτονικών ασφαλείας στην Ευρώπη.
Δυστυχώς, η εξέλιξη των γεγονότων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία διένεξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς υφίσταται αδιέξοδο σε επιχειρησιακό – στρατιωτικό επίπεδο και δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου είδους προσέγγισης των δύο μερών.
• Η γείτων Τουρκία, δεν λέει να αλλάξει πρακτική. Συνεχίζει ακάθεκτη να χρησιμοποιεί προσβολές, ύβρεις, προκλήσεις και απειλές. Ωστόσο, παίζει και τον ρόλο του διαμεσολαβητή χωρίς να υπόκειται σε σοβαρές κυρώσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Η τουρκική προκλητικότητα είναι ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένη. Έχουμε ρεκόρ υπερπτήσεων, όξυνση της ρητορικής, αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, αφήγημα περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, μετακίνηση της έντασης από την ανατολική Μεσόγειο στο Αιγαίο, το «θα έρθουμε ένα βράδυ» του Ερντογάν και πρόσφατα οι χάρτες με τους κύκλους της εμβέλειας του βαλλιστικού τους πυραύλου.
Αυτή η κλιμάκωση της προκλητικότητας αλλά και της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, δεν γίνεται αποδεκτή από την χώρα μας, η οποία άμεσα αποδομεί όλα τα δήθεν και ψευδή «επιχειρήματα» των Τούρκων, αλλά δεν γίνεται δεκτή και από τον διεθνή παράγοντα. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να ανεβάζουν τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης με τη χώρα μας και με το δεδομένο των επερχομένων εκλογών στην Τουρκία.
• Η στάση της Ελλάδας σε όλες αυτές τις αθλιότητες, είναι σωστή; Η θέση της πατρίδας μας είναι ενισχυμένη με συμμαχίες και βαδίζει σωστά –κατά την γνώμη σας- σε διπλωματικό επίπεδο –την ώρα που εγείρουν απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.λπ.;
H αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας πιστεύω ότι απορρέει και από την έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση της Τουρκίας για συνεχή βελτίωση που πετυχαίνει η χώρα μας, αναφορικά με τη θέση της στο ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα έχει προσχωρήσει σε ισχυρές συμμαχίες και έχει μία ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη. Η χώρα μας αντιδρά σε αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
• Η άμυνα της χώρας μας έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια; Ο αμυντικός μας μηχανισμός μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή απαιτήσεις;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, δοκιμάζονται καθημερινά στα πεδία των ασκήσεων με άριστα αποτελέσματα. Συνεκπαιδεύονται με προσωπικό των καλυτέρων Στρατών του κόσμου και αριστεύουν. Ταυτόχρονα εξοπλίζονται με υλικό τελευταίας τεχνολογίας, ενώ το ηθικό του προσωπικού είναι ακμαιότατο.
Η χώρα μας βρίσκεται σε εγρήγορση και σε κάθε περίπτωση η Τουρκία γνωρίζει ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν προχωρήσει περισσότερο από τις λεκτικές απειλές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου