Συνεντεύξεις

Νικόλαος Διμέλης: «Είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε έως το τελικό στάδιο!»

Πολλά και συσσωρευμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι στις Δημοτικές Κοινότητες του νησιού της Ρόδου, με συνέπεια να αδυνατούν να βρουν λύση μέσα στον ενιαίο δήμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη που ξεκίνησε την ‘σταυροφορία’ για την διάσπαση του δήμου, όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι του προβληματισμού για να βρεθούν λύσεις.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του, όπως η ύδρευση, οι συνεχείς βλάβες, η αδέσποτη βόσκηση αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
• Κύριε Διμέλη, μετά τις σχετικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου για να ζητήσετε την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου αλλά και τις επαφές με τους συναδέλφους σας στις άλλες Κοινότητες, πού βρίσκεται η υπόθεση; Πώς προχωράτε;
Κυρία Ντόκου, να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου.
Αρχικά, για την ιστορία να πούμε πως το Τ.Σ. Αρχαγγέλου, στις 28-02-2022 πήρε ομόφωνη απόφαση, ύστερα από δική μου εισήγηση, σχετικά με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Το εγχείρημα είναι όντως πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Εισέπραξα αποδοχή από τους συναδέλφους μου προέδρους και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να προχωρήσουμε σε μια τελική απόφαση, όλων των Τοπικών Συμβουλίων.
Συνεχώς, παραλαμβάνω αποφάσεις ομόφωνες που τάσσονται υπέρ της διάσπασης του Δήμου Ρόδου. Αρνητική απόφαση έστειλε η Κοινότητα Βατίου. Επίσης, αρνητική θέση εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφάντου, παρά το γεγονός ότι το Τ.Σ. Αφάντου τάχθηκε ομοφώνως υπέρ της διάσπασης.
Είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε έως το τελικό στάδιο.
Ήδη, επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των πρώην Δήμων:
1. Αρχαγγέλου
2. Σοχού
3. Φιλιατρών
4. Κρύας Βρύσης
5. Περιοχή Ορεινής Αχαΐας (Δήμος Καλαβρύτων)
6. Λασίθι, Μακρύς Γιαλός, Ιεράπετρα
• Εσείς, ως πρόεδρος στην Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου, ποια είναι τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά; Τι εισπράττετε από τους δημότες σας;
Η καθημερινότητα μπορεί να χαρακτηριστεί Λερναία Ύδρα. Πώς να αντιμετωπίσει, ένας πρώην Δήμος, μια καθημερινότητα χωρίς μηχανήματα και ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό;
Εν τούτοις, προσπαθούμε να μην αφήνουμε ανοικτά μέτωπα. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι πριν λίγο καιρό είχαμε μια πυρκαγιά σε μια παλιά χωματερή, η Πυροσβεστική ζητούσε μηχανήματα να μεταφέρουν χώμα για επίστρωση και στην Κοινότητα δεν υπήρχε ούτε φορτηγό, ούτε φορτωτής με αποτέλεσμα να ζητήσω βοήθεια από όμορες Κοινότητες. Δυστυχώς, δεν είχαν τη δυνατότητα να με εξυπηρετήσουν.
Έτσι, απευθύνθηκα σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στον κ. Ντάκα Παναγιώτη, ο οποίος μετέφερε 10 τετραξονικά φορτηγά χώμα αφιλοκερδώς και τον οποίο ευχαριστώ δημοσίως για τη συμβολή του.
Πήρατε μια γεύση από την καθημερινότητα, ωστόσο μη θεωρήσετε ότι υπερβάλλω, απλώς μεταφέρω με ρεαλισμό την εικόνα μιας ημέρας και την αγωνία ενός αιρετού που βάλλεται πανταχόθεν γιατί χαλάει την ηρεμία κάποιων.
Ευτυχώς, ο νυν δήμαρχος κατάλαβε στις πρώτες μας συναντήσεις, πως πρέπει να μας στηρίξει σε επίπεδο προμηθειών και έτσι έχουμε και ένα καλό, την επάρκεια σε υλικά. Την πρώτη χρονιά είχαμε σε επίπεδο Ενότητας προμήθειες 165.000 ευρώ, τη δεύτερη χρονιά 135.000 ευρώ και φέτος 70.000 ευρώ.
Χρειαζόμαστε νέες προσλήψεις για να κινηθεί η Ενότητα και να είμαστε και αποτελεσματικοί στα συνεχόμενα προβλήματα όπως:
Βλάβες ύδρευσης
Καθαριότητα οικισμού
Καθαριότητα παραλιών
Πράσινο
Διάφορες επεμβάσεις εξωραϊστικού χαρακτήρα σε δρόμους
Παιδικές χαρές
Κοίτη ποταμού
Σχολεία
• Οι συνάδελφοί σας στην πλειοψηφία τους, τάσσονται υπέρ της διάσπασης. Έχετε λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών;
Όλοι οι συνάδελφοι, πρόεδροι των Τ.Σ., εκτός των μεμονωμένων περιπτώσεων που ήδη σας έχω προαναφέρει, τάσσονται υπέρ της διάσπασης του Δήμου, γιατί αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης των πρώην Δήμων.
Η συνένωση, κ. Ντόκου, των πρώην Δήμων στον κεντρικό Δήμο Ρόδου, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση εξουσίας «προς τα άνω».
Δηλαδή, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος, από τις Κοινότητες στον κεντρικό Δήμο.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένας Δήμος «τέρας» με αποτέλεσμα να μεγεθύνονται στο έπακρο οι αδυναμίες της Τ.Α., της υποστελέχωσης υπηρεσιών, της κακής οργάνωσης, της γραφειοκρατίας, της ερήμωσης των διοικητικών υπηρεσιών, με οχήματα σε ακινησία χωρίς ελαστικά και ανταλλακτικά, με αδυναμία αντιμετώπισης από τους προέδρους της πολύ σκληρής και απαιτητικής καθημερινότητας. Αυτά που σας γράφω αποτελούν την απόλυτη αλήθεια, δεν πρόκειται για ντουφεκιές στον αέρα.
Τώρα, όσον αφορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ενημερωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν ανέφερα το θέμα στον κ. Βορίδη που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της γέφυρας Κρεμαστής, γιατί ήταν ήδη ενήμερος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μόνο που ανέφερε ήταν ότι «ο Δήμος δε σπάει». Τους πολίτες τους ρώτησε αν το θέλουν αυτό; Γιατί, πέραν των αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων, έχουμε και τη στήριξη των πολιτών μας, οι οποίοι είναι οι άμεσοι αποδέκτες της δυσλειτουργίας του Ενιαίου Δήμου.
Ας συνειδητοποιήσουν, λοιπόν, οι του Α’, Β’ βαθμού, βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργός, ότι όποιος δεν πάρει θέση ξεκάθαρη με επιχειρήματα, ας μη ζητά μετά εξηγήσεις για τυχόν πανωλεθρία. Ο καιρός γαρ εγγύς.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, αγνοούσε πως η Ρόδος είναι ένας ενιαίος Δήμος. Μάλιστα, σε προσωπική μας επικοινωνία, τον περασμένο μήνα που ήρθε στον Αρχάγγελο, εξέφρασε την απορία του γιατί να παραμένει ένας Δήμος το νησί, όταν ο ίδιος 89 ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 έσπασε τους παρακάτω Δήμους:
1. Κέρκυρας σε 4
2. Κεφαλλονιάς σε 3
3. Λέσβου σε 2
4. Κοζάνης σε 2
Η Ρόδος με περισσότερο πληθυσμό παραμένει ένας Δήμος.
• Να περάσουμε στα προβλήματα της ύδρευσης που έχει η περιοχή σας εδώ και χρόνια. Πώς είναι η φετινή περίοδος, που η Ρόδος δέχεται πολύ μεγάλο όγκο τουριστών;
Κυρία Ντόκου, είναι ανεπίτρεπτο εν έτει 2022, ο πολίτης, ο επισκέπτης μας, να μην έχει νερό για τις βασικές του ανάγκες. Καταφέραμε την πρώτη διετία, με ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ. να ζητήσουμε την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρο τον οικισμό 28 χλμ, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ. Πείσαμε την προηγούμενη ηγεσία της ΔΕΥΑΡ, εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην πρόεδρο κ. Μανέτα Βασίλειο, καθώς και τον δήμαρχο κ. Καμπουράκη Αντώνιο γιατί έγιναν κοινωνοί στο πρόβλημά μας.
Το δίκτυο ύδρευσης πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα και αφού σταματήσουν οι προσφυγές των εργολάβων, να προχωρήσουμε στην εκτέλεση του έργου. Εγώ προσωπικά, ζητώ από τη σημερινή ηγεσία της ΔΕΥΑΡ να ξεμπλοκάρει, στο μέτρο του δυνατού, το έργο και επιτέλους να ξεκινήσουμε. Σε συνεδρίαση του Τ. Σ. στις 18-7-2022 γνωμοδοτήσαμε ομοφώνως για τα εξής:
Τοποθέτηση δεξαμενής 20 τόνων στην περιοχή Κοκκινόχωμα πλησίον του Σεισμολογικού Κέντρου.
Τοποθέτηση πιεστικού μηχανήματος στην περιοχή Κοκκινόχωμα πλησίον του Σεισμολογικού Κέντρου.
Το αίτημά μας έγινε δεκτό από την ηγεσία της ΔΕΥΑΡ και έτσι θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα στα ψηλά σημεία του οικισμού Κοκκινόχωμα και Μαλά που συνεχώς δεν έχουν νερό.
• Τι γίνεται με την αδέσποτη βόσκηση; Έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι αντιμετωπίζετε πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Η αδέσποτη βόσκηση πρέπει να πούμε πως είναι γενικό φαινόμενο. Ωστόσο, σε συνεργασία με τον Πρωτογενή Τομέα του Δήμου και την εντεταλμένη Σύμβουλο κ. Πάττα Ευδοκία, έχουμε μια αγαστή συνεργασία. Πρέπει να σας πω ότι το συνεργείο με την παγίδα έχει λειτουργήσει πολύ καλά. Ζώα ανεπιτήρητα χωρίς ενώτιο συλλαμβάνονται και οδηγούνται στον χώρο που έχει περιφράξει ο Δήμος. Οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να συμμορφώνονται. Οι πολίτες καταθέτουν μηνύσεις και ζητούν αποζημιώσεις. Ελπίζω να συνεργαστούν οι φίλοι κτηνοτρόφοι για να αποφύγουμε ρήξεις και εντάσεις.
• Τι γίνεται με τον Βιολογικό και ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Κυρία Ντόκου, είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουμε Βιολογικό, όταν η Γενική Γραμματεία λυμάτων προειδοποιεί πως καταληκτική ημερομηνία είναι το 2023.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα πέφτουν σωρηδόν. Εμείς θα ζητήσουμε από τη ΔΕΥΑΡ και την Περιφέρεια να φτιάξει ο Αρχάγγελος τον δικό του Βιολογικό. Είμαστε πολύ κοντά σε χώρο εκτός οικισμού, που δεν έχει χαρακτηρισθεί ως Natura και που μπορεί να δώσει σύντομη και επιθυμητή λύση στο μέγα πρόβλημα του οικισμού μας.
Οι νέοι Βιολογικοί είναι συμβατοί με το περιβάλλον και ταυτόχρονα πολύ χρηστικοί. Ο περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Χατζημάρκος έχει αντιληφθεί το πρόβλημα από νωρίς, εργάζεται και ελπίζω σύντομα σε μια συνάντηση μεταξύ μας να μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Βιολογικού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΒΑΣΊΛΗΣ    25.07.2022 12:31

    καλό θα ήταν ο κος Διμέλης αντί να ονειρεύεται μεγαλεία, διασπάσεις δήμων και το όνειρο του να γίνει Βεζύρης στη θέση του Βεζύρη καλό θα ήταν να κοιτάξει το βουνό προβλημάτων που υπάρχουν στον Αρχάγγελο και την γύρω περιοχή. Έχουμε αποχετευτικό δίκτυο που δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσει κανείς κάτοικος. Πλήρωνε κάθε τρεις μήνες 80€ για το βυτιοφόρο. Πληρώνουμε την ΔΕΥΑΡ σε κάθε λογαριασμό ένα μεγάλο ποσό για το αποχετευτικό και δεν μπορούμε να συνδεθουμευ. Πρέπει να κοιτάξει την καθαριότητα των χωριών. Βρώμα, σκουπίδια ενώ το κέντρο είναι πεντακάθαρο. Κοιτάζουμε την βιτρίνα και από πίσω σκουπιδαρίο. Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα. Όχι η διάσπαση δήμων. Για αυτό τον ψηφίσαμε. Μήπως άλλαζε κάτι σε σχέση με τους προηγούμενους. Αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν διαφέρουν αλλά ακολουθούν ότι και οι προηγούμενοι.

Σχολιασμός άρθρου