Τοπικές Ειδήσεις

Ιδιωτική εταιρεία εστράφη κατά του Λιμενικού Ταμείου για «ευτράπελα» με αθίγγανους στο Κορακόνερο

Για την 28η Ιουνίου 2024 αναβλήθηκε χθες από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς η εκδίκαση αγωγής που άσκησε κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου η εταιρεία «Α1 Ναυπηγοεπισκευαστική» που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τους αθίγγανους του Κορακόνερου!

Με την αγωγή της διεκδικεί το ποσό των 211.224,03 ευρώ για βλάβες που διατείνεται ότι υπέστη άλλως και επικουρικώς, να διαταχθεί το Λιμενικό Ταμείο να αποδεχθεί αντίστοιχη μείωση επί, του οφειλόμενου οικονομικού ανταλλάγματος που καταβάλλεται στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης ήτοι μείωση που αντιστοιχεί στο ποσό των 211.224,03 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, με την ένδικη αγωγή, ζητείται, η καταβολή αποζημίωσης, σχετικά με ζημίες που προκλήθηκαν λόγω συνδρομής απρόβλεπτων περιστάσεων, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών σύμβασης παραχώρησης, που διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4413/2016.
Η αγωγή ασκείται από τον παραχωρησιούχο της εν λόγω σύμβασης. Ειδικότερα, οι απρόβλεπτες περιστάσεις συνίστανται στη διακοπή των εργασιών, εξαιτίας σοβαρών επεισοδίων και ζημιών που επέφεραν άγνωστες ομάδες τρίτων πολιτών, που εισέρχονταν επανειλημμένα παρανόμως στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών της παραχώρησης.
Η αποζημίωση που ζητείται, συνίσταται σε ζημίες από καταστροφές ήδη εκτελεσθεισών εργασιών και απώλεια υλικών, σε επιπλέον εργασίες που απαιτήθηκε να γίνουν και αποδοχές προσωπικού που απαιτήθηκε να καταβληθούν, σε αποζημίωση σταλιών προσωπικού και μηχανημάτων.
Με σύμβαση παραχώρησης, παραχωρήθηκε στην εταιρία το δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης, επισκευής και συντήρησης τμήματος του Κέντρου Επισκευής Πλοιαρίων στην περιοχή Καναμάτ Ρόδου.
Η εκτέλεση των σχετικών εργασιών, δηλαδή η ανοικοδόμηση του τοιχίου περίφραξης προγραμματίστηκε να αρχίσει την 31.5.2021 και να ολοκληρωθεί εντός διαστήματος ενάμιση μηνός.
Η εταιρία ξεκίνησε, ως όφειλε, τις εργασίες για την ανοικοδόμηση του τοιχίου περίφραξης και την 16.6.2021 οι εργασίες διακόπηκαν, καθώς η εκτέλεσή τους κατέστη αδύνατη εξαιτίας ομάδων «Ρομά» αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι προξενούσαν ζημίες, υλικές φθορές και απειλούσαν ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο χώρο.
Την επομένη ημέρα, ήτοι την 17.6.2021, οι εργασίες συνεχίστηκαν έως και την 22.6.2021, οπότε διακόπηκαν πάλι εξαιτίας της παρουσίας και των αναταραχών που προκαλούσαν οι ομάδες των ατόμων που προαναφέρθηκαν.
Η εταιρία με τις από 18.6.2021, 25.6.2021 και 26.7.2021 επιστολές της προς την Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκάνήσου, αιτήθηκε τη συνδρομή και φυσική παρουσία των αστυνομικών αρχών στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών της παραχώρησης, προκειμένου να αποτραπούν τα επεισόδια από μέρους των ομάδων «Ρομά» που εισέρχονταν στο χώρο, να απομακρυνθούν οι τελευταίοι και έτσι να καταστεί εφικτό στον εργολάβο, στους εργαζομένους και εν γένει στα πρόσωπα που είχαν αναλάβει την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, να ασκήσουν ανεμπόδιστοι και χωρίς κίνδυνο τα καθήκοντά τους σχετικά με τις ανωτέρω εργασίες.
Να σημειωθεί επίσης, ότι την 22’.6.2021, η εταιρία προέβη στην υποβολή μήνυσης (κατά αγνώστων) στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για φθορές και ζημίες στο χώρο των εργασιών,
Ωστόσο, παρά την εκ μέρους της έγκαιρη ενημέρωση των αστυνομικών αρχών σχετικά με τα επεισόδια και τις ζημίες που επέφεραν οι άγνωστες αυτές ομάδες τρίτων ατόμων που εισέρχονταν παρανόμως στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών της παραχώρησης, οι εν λόγω αστυνομικές αρχές αδυνατούσαν να επιβάλουν την τάξη προκειμένου να αποτραπούν τα επεισόδια και να καταστεί δυνατό στους εργαζομένους να εκτελέσουν τις προβλεπόμενες εργασίες.
Ακόμη, κατατέθηκαν από την εταιρία επιπλέον μηνύσεις κατά αγνώστων, στις 12.7.2021 και 12.8.2021, ενώπιον του Λιμεναρχείου, για πρόκληση φθορών και ζημιών.
Περαιτέρω, η εταιρία προέβη επανειλημμένα σε ενημέρωση του Λιμενικού Ταμείου για την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο εργασιών και την αδυναμία των εργαζομένων να παράσχουν την εργασία τους λόγω των συνθηκών αυτών, αφού κάτι τέτοιο έθετε σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, καλώντας το συγχρόνως να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών.
Η εταιρεία εκπροσωπείται από τους δικηγόρους κκ. Γιώργο Καραβοκύρη και Μαρίνο Μακρίδη και το Λιμενικό Ταμείο από τον κ. Βασίλη Καταβενάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου