Σε μόνιμη πληγή τείνει να εξελιχθεί το ζήτημα με τις παράνομες χωματερές στη Ρόδο, που ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη.
Την Πέμπτη, από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όταν ξέσπασε φωτιά στην παράνομη χωματερή που δημιουργήθηκε από ασυνείδητους στην Κρεμαστή, κατά μήκος του ποταμού! Χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της ΠΥΡ η φωτιά τέθηκε άμεσα από έλεγχο και δεν επεκτάθηκε.
Από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, όπως έγραψε η «δ», έχει σταματήσει η αποκομιδή των αδρανών υλικών, έπειτα από αναζωπύρωση φωτιάς που σημειώθηκε στην χωματερή που βρίσκεται στην περιοχή «Πασαούτια» και με εντολή της ΠΥΡ, έκλεισε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα είτε να μην γίνεται αποκομιδή των αδρανών υλικών είτε να εναποτίθενται σε μη ενδεδειγμένα σημεία, με αποτέλεσμα να ανοίγουν νέες παράνομες χωματερές ανά το νησί, που αποτελούν υγειονομικές βόμβες.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την διαμόρφωση του χώρου, έχει ήδη εγκατασταθεί στη χωματερή και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ώστε μόλις ολοκληρωθεί το έργο να ανοίξει και πάλι, για να δέχεται μπάζα και αδρανή υλικά.
Μέχρι τότε, διάφοροι ασυνείδητοι, ως φαίνεται, έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τη Ρόδο σε μια απέραντη χωματερή, αφού προκειμένου να τα ξεφορτωθούν, τα πετούν δεξιά κι αριστερά όχι μόνο μολύνοντας το περιβάλλον αλλά δημιουργώντας βραδυφλεγείς βόμβες που είναι έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβη στην Κρεμαστή.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», συνολικά 17 παράνομες χωματερές λειτουργούν στη Ρόδο, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράνομες χωματερές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπου μπορεί κανείς να βρει από άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, μέχρι πλαστικά, σίδερα και παλιά έπιπλα.
Μόνο στα όρια του οικισμού Καλυθιών υπάρχουν τρεις, μία δίπλα στο νεκροταφείο, μία στον Άγιο Μηνά και μία στην περιοχή «Λούκα». Από τις πιο επικίνδυνες είναι όμως αυτή στα Στεγνά καθώς επίσης η χωματερή στην Κάμειρο Σκάλα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε δασική έκταση.
Σε αυτές τις χωματερές που αποτελούν «βόμβα» για τον δασικό μας πλούτο μπορεί να βρει κανείς από μπάζα και αδρανή υλικά, μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Να σημειωθεί ότι, οι πρώτες δικογραφίες για την πρόκληση πυρκαγιών σε παράνομες χωματερές υποβλήθηκαν αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου από τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δ», η πρώτη δικογραφία αφορά σε 5 πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην χωματερή των Στεγνών. Από τις πυρκαγιές έχουν προκληθεί ρύποι στο περιβάλλον προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και των τουριστών στην περιοχή των Στεγνών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη χωματερή έχει κριθεί επικίνδυνη σε έκθεση ελέγχου χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων που έχει υποβληθεί από την αρμόδια επιτροπή στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου από τον Απρίλιο του 2017.
Η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά:
-Πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Απριλίου 2017 και ώρα 20.40 στην χωματερή.
-Πυρκαγιά που ξέσπασε την 20η Μαϊου 2017 και ώρα 22.00 στον ίδιο χώρο.
-Πυρκαγιά που ξέσπασε την 2α Ιουνίου 2017 και ώρα 00.45.
-Πυρκαγιά που ξέσπασε την 16η Ιουνίου 2017 και ώρα 22.30.
-Πυρκαγιά που ξέσπασε την 27η Ιουνίου 2017 και ώρα 15.45.
Για πυρκαγιές στην ίδια χωματερή την 3η, 23η, 26η Οκτωβρίου 2016 και την 16η Δεκεμβρίου 2016 έχουν υποβληθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία ισάριθμες δικογραφίες.
Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν σχηματίσει και υποβάλει αρμοδίως έτερη δικογραφία που αφορά πυρκαγιά που εξερράγη την 1η Ιουνίου 2017 και ώρα 17:45 σε χωματερή στην περιοχή «Φράγκα» Καλυθιών.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ