Ειδήσεις

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μια ακόμα πτυχή του Αιολικού Πάρκου Ρόδου

Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου θα εξεταστεί ακόμη μια πτυχή της πολύκροτης υπόθεσης λειτουργίας του αιολικού πάρκου της εταιρείας «Aιολικό Πάρκο Ρόδου AE» στην περιοχή Πιθανίτη Αταβύρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των μελών των  διοικητικών συμβουλίων των γερμανικών εταιρειών «ABB Understürzungseinrichtung GmbH» και «ΑΒΒ New Venturew GmbH» για το αδίκημα της απάτης από κοινού με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
Η έρευνα και η δίωξη σε βάρος τους είχε ασκηθεί μετά από μήνυση του καταζητούμενου, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της εταιρείας κ. Μανώλη Χατζησάββα.
Ο κ. Χατζησάββας διατείνεται συγκεκριμένα ότι η ΑΒΒ και οι θυγατρικές της είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως με κίνδυνο να πτωχεύσουν, οπότε αποφάσισαν να επενδύσουν στην εξαγορά προβληματικών έργων με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, όπως κι έγινε με την εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» και με την εταιρεία «WRE Hellas AE», προκειμένου να δημιουργήσουν εικονική οικονομική ευρωστία στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η ΑΒΒ από τις αρχές του 2000 δια των αξιωματούχων και συνεργατών της, έκανε πολλές συναντήσεις με τον κ. Χατζησάββα αλλά και με τον στρατηγικό επενδυτή του έργου «Greentech Energy Systems A/S», πραγματοποιώντας πολλές επισκέψεις στη Ρόδο και στην Αθήνα.
Στις συναντήσεις αυτές, όπως ισχυρίζεται, η ΑΒΒ έλαβε γνώση για τα προβλήματα του έργου, όπως την ανυπαρξία αδειας εγκατάστασης λόγω της παρέλευσης του χρόνου υλοποίησης του έργου αλλά και του παράνομου τρόπου τροποποίησής της. Ενημερώθηκε, όπως τονίζει ακόμη για προβλήματα τα οποία σχετίζονταν με τα βιβλία της εταιρείας, την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύστερα από την αδυναμία του στρατηγικού επενδυτή «Greentech Energy Systems A/S» να το καλύψει, αν και το εγγυήθηκε, τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στους μετόχους της εταιρείας.
Ο κ. Χατζησάββας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε συμφωνία με την ΑΒΒ για να του καταβληθεί εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ για να την χρησιμοποιήσει για την χρηματοδότηση του έργου από τράπεζα. Η χρηματοδότηση του έργου εγκρίθηκε από τράπεζα για ποσό ύψους 21,50 εκατ. ευρώ.
Αφού έλαβε την έγκριση την κατέθεσε στην ΑΒΒ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στο μεσοδιάστημα κλήθηκε να κλείσει όλους τους ανοικτούς λογαριασμούς που είχε η εταιρεία και ειδικότερα αυτού με την εταιρεία ΕΝΕΛΟΝ που ζητούσε αποζημιώσεις από την ΑΒΒ καθώς και της εταιρείας ΑΒΕΛΤΙΟΝ που απαιτούσε με αγωγή 5,50 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χατζησάββας ισχυρίζεται ότι μετά τα ανωτέρω άρχισε να εκδίδει επιταγές της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ» αλλά και άλλων εταιρειών δικών του συμφερόντων, όπως της «Κατασκευαστικής ΕΑΧ ΑΕ», προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου το οποίο θα παρέμεινε στην ιδιοκτησία του μετά από συμφωνία που είχαν συνάψει με δεύτερο μέτοχο το Δήμο Αταβύρου.
Η ΑΒΒ ωστόσο του ζήτησε στην πορεία να παραιτηθεί, να τους απαλλάξει από τις ευθύνες που είχαν, προκειμένου να του αφήσουν το έργο απειλώντας τον ότι θα τον εκτόπιζαν με ποινικές δίκες από την εταιρεία.
Ο ίδιος αρνήθηκε και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα η τράπεζα του γνώρισε ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου διότι η ΑΒΒ της είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα εξέδιδε τελικώς την απαραίτητη για το δάνειο εγγυητική επιστολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου