«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρες για όλους μας. Ο νέος κορωνοϊός SARS-CοV-2 είναι εδώ, είναι δίπλα μας. Μεταδίδεται εύκολα και δε σέβεται καμία ηλικιακή ομάδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο ιατρός πνευμονολόγος – φυματιολόγος (και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου) κ. Μιχάλης Βολονάκης.
Ο ίδιος μιλάει για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στην περιοχή μας, εκτιμώντας πως ‘σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά σε σχέση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βρισκόμαστε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα’, ενώ θεωρεί απαραίτητη την χρήση μάσκας ως ένα εργαλείο προστασίας απέναντι στον ιό.
• Κύριε Βολονάκη, θα ήθελα την εκτίμησή σας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας. Είμαστε σε καλά επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές και νησιά;
Κα Ντόκου είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια φάση πλήρους εξέλιξης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Είναι λογικό αυτή η συνολική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας να επηρεάζει και την περιοχή μας. Σε σχέση όμως με άλλες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά σε σχέση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βρισκόμαστε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μη επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή μας.
• Έχει κάποιους δείκτες βελτίωσης η κατάσταση με τα κρούσματα, τους ασθενείς και τους διασωληνομένους σε σχέση με την αρχή της πανδημίας;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί δείκτες και αριθμοί, με τους οποίους παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στις μέρες μας είναι κοντά στο 1, μεγαλύτερος από το προηγούμενο διάστημα, όπου τον περισσότερο καιρό ήταν κάτω από το 0,5. Επίσης, ο καθημερινός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι σαφώς αυξημένος κατά τον μήνα Αύγουστο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κατά την αρχική φάση της πανδημίας ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 168, ενώ τώρα πλησιάζει τα 300. Όλα αυτά μπορούν να δικαιολογηθούν από την άρση της καραντίνας, το άνοιγμα των συνόρων και φυσικά από τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό μοριακών τεστ που γίνονται σήμερα. Από την άλλη όμως, οι σημαντικότατες παράμετροι που είναι ο αριθμός των νέων νοσηλευόμενων από COVID-19, καθώς και ο αριθμός των θανάτων, δεν παρουσιάζουν εκθετική αύξηση. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Το αντίθετο μάλιστα, τώρα είναι η φάση που πρέπει όλοι μας να εφαρμόσουμε τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
• Πολύς λόγος γίνεται για τη χρήση μάσκας. Τελικά, είναι αναγκαία να την φοράμε και για ποιους λόγους;
Η χρήση μάσκας είναι ένα από τα βασικά μας όπλα στον περιορισμό της διασποράς του ιού και κατά συνέπεια στην προστασία μας από αυτόν. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από το άτομο που νοσεί, μέσω βήχα, πταρμού, ακόμα και με την ομιλία, καθώς επίσης και με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Επίσης, υπάρχουν μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν τη μετάδοση του ιού και με αερογενή τρόπο. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αποδειχθεί πως και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού μπορούν να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω πρέπει να αποτρέψουμε τη μετάδοση των σταγονιδίων και του αερολύματος, τόσο από αυτούς που νοσούν, όσο και από τους ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μάσκας προσώπου. Η χρήση λοιπόν της μάσκας προσώπου κρίνεται αναγκαία για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όσους χώρους είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ μας.

• Κατά την άποψή σας, τα μέτρα που αποφασίζονται από την γ.γ. πολιτικής προστασίας είναι στην σωστή κατεύθυνση;
Οι καταστάσεις που ζούμε είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρες για όλους μας. Βρισκόμαστε περίπου έξι μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη γειτονιά μας και παρά το γεγονός ότι έχουμε γίνει πολύ σοφότεροι σε σχέση με πριν, εντούτοις έχω την εντύπωση ότι κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα, η οποία έχει να μας διδάξει κάτι νέο για τον SARS-CοV-2. Το ίδιο ισχύει και για την γ.γ. πολιτικής προστασίας. Καθημερινά έχει να προβλέψει και να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις. Κάθε τομέας της καθημερινής μας ζωής, κάθε επαγγελματική ομάδα, ακόμα και κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Είναι πρακτικά αδύνατο οποιαδήποτε γ.γ. πολιτικής προστασίας να μπορέσει να τους ικανοποιήσει όλους. Βασικός άξονας της πολιτικής ηγεσίας οφείλει να είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας, γεγονός που είναι σίγουρα μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η γ.γ. πολιτικής προστασίας και το Υπουργείο Υγείας διαχειρίστηκαν την πρώτη φάση της πανδημίας με απόλυτη επιτυχία, κάτι που άλλωστε έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης. Στην τρέχουσα φάση της πανδημίας πιστεύω ότι τα μέτρα, που καθημερινά αποφασίζονται από τη γ.γ. πολιτικής προστασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενίοτε και αστοχίες ή παραλείψεις. Άλλωστε αυτός που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που μένει άπραγος και να μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο.

• Παράλληλα με τον κορωνοϊό, πληθαίνουν οι ‘θεωρίες συνωμοσίας’, η παραπληροφόρηση, τα fake news και διάφορες πρωτοβουλίες σχετικά με την μη χρήση μάσκας, με την μη τήρηση των μέτρων κ.λπ. Πώς τα σχολιάζετε;
Κα. Ντόκου, τα πράγματα είναι πολύ απλά! Ο νέος κορωνοϊός SARS-CοV-2 είναι εδώ, είναι δίπλα μας. Μεταδίδεται εύκολα και δε σέβεται καμία ηλικιακή ομάδα. Μπορεί να προσβάλλει από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο ηλικιακά ασθενή και να του προκαλέσει από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή νόσηση, ακόμα και θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία και κανένα διαθέσιμο εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και τους γύρω μας είναι να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αυτό θα το καταφέρουμε με 3 απλά βήματα: 1) εφαρμόζοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, δηλαδή να κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, 2) φορώντας μάσκα στους κλειστούς χώρους, αλλά ακόμα και σε ανοικτούς, οπουδήποτε δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις και υπάρχει συγχρωτισμός και 3) τηρώντας τους απλούς κανόνες της υγιεινής. Όλα τα υπόλοιπα είναι όπως τα είπατε «θεωρίες συνωμοσίας», παραπληροφόρηση και fakenews.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ