ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναδασωτέες άμεσα όσες εκτάσεις καίγονται με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΦΩΤΙΑ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ

Ως ανα­δα­σω­τέες θα κηρύσ­σο­νται άμεσα οι καμένες εκτά­σεις, αφού απο­τυ­πω­θούν από δορυ­φόρο, σύμφωνα με εγκύ­κλιο του ΥΠΕΝ σχετικά με τα μέτρα προ­στα­σίας των περιο­χών που κάηκαν.

Η εγκύ­κλιος του ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Σωκράτη Φάμελ­λου, αφορά «ενέρ­γειες που ακο­λου­θού­νται μετά από πυρ­κα­γιά στις εκτά­σεις που διέ­πο­νται από τις δια­τά­ξεις της δασικής νομο­θε­σίας».

Απευ­θύ­νε­ται σε όλες τις απο­κε­ντρω­μέ­νες δασικές υπη­ρε­σίες της χώρας και παρέ­χο­νται πλη­ρο­φο­ρίες για τα μέτρα προ­στα­σίας των καμένων εκτά­σεων, τις ενέρ­γειες απο­κα­τά­στα­σής τους και τους τρόπους χρη­μα­το­δό­τη­σης των παρα­πάνω ενερ­γειών.

Με δηλώ­σεις του, ο κ. Σωκρά­της Φάμελ­λος έκανε λόγο για «σαφή βούληση του υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας για την προ­στα­σία και απο­κα­τά­σταση των καμένων εκτά­σεων, η οποία θα δια­σφα­λί­σει ότι δεν πρό­κει­ται να γίνει καμία αλλαγή στον χαρα­κτήρα και τη χρήση τους».

Μάλιστα ξεκα­θά­ρισε, ότι «όλες οι εκτά­σεις με δασικό χαρα­κτήρα παρα­μέ­νουν ως τέτοιες στους δασι­κούς χάρτες και θα γίνει ενη­μέ­ρωσή τους με την απόφαση κήρυξης ανα­δά­σω­σης σε όποια χρονική στιγμή και αν αναρ­τη­θούν ή κυρω­θούν».

Ειδι­κό­τερα, στην εγκύ­κλιο ιδιαί­τερη μνεία γίνεται για τις εκτε­τα­μέ­νες δασικές πυρ­κα­γιές ή αυτές σε Εθνικά Πάρκα και σημα­ντι­κούς αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους, ως προς την αμε­σό­τητα της κήρυξης ανα­δά­σω­σης.

Επι­πλέον, προ­βλέ­πε­ται αύξηση ελέγχων και επι­τή­ρηση καμένων εκτά­σεων με τη βοήθεια της αστυ­νο­μίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης, ώστε να απο­κλει­σθεί οποια­δή­ποτε ενέρ­γεια αλλαγής χρήσης και κατα­πά­τη­σης δασικής έκτασης. Προ­βλέ­πε­ται επίσης η έκδοση δασικών απα­γο­ρευ­τι­κών δια­τά­ξεων για δρα­στη­ριό­τη­τες όπως βόσκηση, θήρα και αγώνες κυνη­γε­τι­κών ικα­νο­τή­των σκύλων, καθώς επίσης και η ανά­κληση εφαρ­μο­γής των δια­χει­ρι­στι­κών μελετών.

Όσον αφορά τις ενέρ­γειες απο­κα­τά­στα­σης των καμένων εκτά­σεων, θα γίνεται αξιο­λό­γηση ανα­γκαιό­τη­τας κατα­σκευής αντι­δια­βρω­τι­κών και αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, μελέτη εκπό­νη­σής τους σε περί­πτωση που υπάρχει ανάγκη για τα παρα­πάνω έργα και μελέτη τεχνη­τής ανα­δά­σω­σης, εφόσον η φυσική ανα­δά­σωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καθο­ρί­ζο­νται οι τρόποι χρη­μα­το­δό­τη­σης των παρα­πάνω, η οποία θα γίνεται μέσω συνερ­γα­σίας με τις Περι­φέ­ρειες και το Πρό­γραμμα Δημο­σίων Επεν­δύ­σεων ή την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ 2014-2020.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.