Συνεντεύξεις

Δ. Γάκης: «Θέλουμε καθαρή εντολή για ένα νέο ξεκίνημα»

«Η κυβέρνηση έπεσε από τα μέσα. Οι εκλογές λοιπόν ήταν επιβεβλημένες. Η δημοκρατία δεν φοβάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, αντίθετα την επιδιώκει όποτε χρειάζεται. Έπρεπε να ερωτηθεί ο λαός αν συμφωνεί με την επιλογή της υπογραφής της συμφωνίας και να επιλέξει σε ποιόν θα αναθέσει την τύχη του στην επόμενη φάση».

Αυτό δηλώνει,  σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης με αφορμή την απόφαση για  προκήρυξη εθνικών  εκλογών.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν, ο κ. Γάκης εξηγεί ότι οι διαφωνίες ήταν σε κορυφαία και ουσιαστικά ζητήματα. «Στο κόμμα μας έχουν από καιρό διαμορφωθεί δυο διαφορετικές στρατηγικές πολιτικές επιλογές. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές δημιούργησαν ένα βαθύ ιδεολογικό ρήγμα που εντός μεν του κόμματός μας μπορούσε να επιζεί, όμως στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί», δηλώνει ο κ. Γάκης.
Ο κ. Γάκης εξηγεί και τους λόγους που αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας δύσκολης συμφωνίας.
«Δεν γίναμε ξαφνικά μνημονιακοί – σε μια μέρα… Αντίθετα, τα στελέχη μας, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο, δεν αναγνωρίζουν, το λέω ήπια, την πραγματικότητα και την ανάγκη να οδηγήσουμε ενωμένοι την Ελλάδα στη διαδικασία απαλλαγής από τα μνημόνια, στη διαπραγμάτευση του χρέους, σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν πνοή στην οικονομία.  Σε όλα αυτά θεωρούν ως εναλλακτική, το σχέδιο του «αντιπάλου», την επιστροφή στη δραχμή», τονίζει ο κ. Γάκης.
Η συνέντευξη του κ. Γάκη, αναλυτικά:

• Ήταν τελικά στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο;
Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Για πρώτη φορά η Αριστερά μπόρεσε να νικήσει το πολιτικό κατεστημένο και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδο. Μια εχθρική Ευρώπη και ένα μανιακό εθνικό μιντιακό και οικονομικό σύστημα. Ξεκινήσαμε  και  ολοκληρώσαμε μια επίπονη διαπραγμάτευση, στα όρια της ρήξης με την Ε.Ε., σε καθεστώς πολιτικής και οικονομικής ασφυξίας και αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία που θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για τον λαό της χώρας μας. Καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό, αναντίστοιχο με τη συμφωνία που επιθυμούσε η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός. Στον πόλεμο όμως δεν αντέχουν όλοι. Κάποιοι σύντροφοι δείλιασαν και προτίμησαν την σιγουριά της αποστασιοποίησης. Η κυβέρνηση έπεσε από τα μέσα. Οι εκλογές λοιπόν ήταν επιβεβλημένες. Η δημοκρατία δεν φοβάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, αντίθετα την επιδιώκει όποτε χρειάζεται. Έπρεπε να ερωτηθεί ο λαός αν συμφωνεί με την επιλογή της υπογραφής της συμφωνίας και να επιλέξει σε ποιόν θα αναθέσει την τύχη του στην επόμενη φάση.

• Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για μια φορά ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ;
Σήμερα χρειάζεται να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Πρώτη προτεραιότητα είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα τα αντίμετρα για τα κοινωνικά και επαγγελματικά στρώματα που πλήττονται από τα μέτρα, να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, να υλοποιήσουμε δημοκρατικές τομές με πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και να ξηλώσουμε το παλιό σύστημα και τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες, με κοινωνική δικαιοσύνη, υπηρετώντας τις αξίες της Αριστεράς. Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται να προχωρήσουμε στην πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, προστασίας της εργασίας, υποστήριξης των παραγωγικών κοινωνικών δυνάμεων, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά. Η αλλαγή αυτή απαιτεί ενεργή και συμμέτοχη την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, αποφάσεων και ελέγχου. Απαιτεί ισχυρή και αδέσμευτη κυβέρνηση που θα έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να αγωνιστεί και να συγκρουστεί, να μεταρρυθμίσει, να στηρίξει την κοινωνία και να εκκινήσει την οικονομία. Απαιτεί καθαρή εντολή για συμπαγή και ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

• Πιστεύετε πως οι αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα σημαίνουν και διάσπαση ή πρόκειται για  ένα ξεκαθάρισμα ανθρώπων που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθείται;
Οι διαφωνίες  ήταν σε κορυφαία και ουσιαστικά ζητήματα. Στο κόμμα μας έχουν από καιρό διαμορφωθεί δυο διαφορετικές στρατηγικές πολιτικές επιλογές. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές δημιούργησαν ένα βαθύ ιδεολογικό ρήγμα που εντός μεν του κόμματός μας μπορούσε να επιζεί, όμως στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας και πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να τις εφαρμόζει με αποφασιστικότητα. Αυτές οι ιδεολογικές διαφορές οδήγησαν στην αποχώρηση της Αριστερής πλατφόρμας. Οι σύντροφοι δεν άντεξαν στην δημοκρατία της πλειοψηφίας και εγκατέλειψαν τον δύσκολο αγώνα του κοινωνικού μετασχηματισμού που περνάει  μέσα από συμπληγάδες.

• Πώς κρίνετε την απόφαση του κ. Λαφαζάνη να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος; Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων  μετά τις εκλογές καθώς ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό;
Αναλάβαμε τις ευθύνες μας σύμφωνα με τις επιλογές που είχαμε, προκρίνοντας να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στις σκέψεις και τα σχέδια για «GREXIT». Εξαντλήσαμε τα όρια της διαπραγμάτευσης, εξισορροπώντας ανάμεσα στη δύναμη των αγορών και των θεσμικών ελίτ και του δίκαιου μας στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αριστερά της ευθύνης, του προγράμματος, του σοβαρού κράτους, του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας, που κάποιοι αποφάσισαν να διασπάσουν. Δεν γίναμε ξαφνικά μνημονιακοί – σε μια μέρα… Αντίθετα, τα στελέχη μας που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο, δεν αναγνωρίζουν, το λέω ήπια, την πραγματικότητα και την ανάγκη να οδηγήσουμε ενωμένοι την Ελλάδα στη διαδικασία απαλλαγής από τα μνημόνια, στη διαπραγμάτευση του χρέους, σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν πνοή στην οικονομία.  Σε όλα αυτά θεωρούν ως εναλλακτική, το σχέδιο του «αντιπάλου», την επιστροφή στη δραχμή. Θα ήθελα να κλείσω το θέμα αυτό με μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Πιστεύω, ότι ο καθαρός και έντιμος λόγος μας, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, θα αποτελέσει στοιχείο που θα ενώσει ξανά την Αριστερά με νέα οράματα και σε νέους αγώνες σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.
Σε αυτό τον αγώνα κανένας δεν περισσεύει. Χρειάζονται όλες οι δυνάμεις και οι φωνές στην προσπάθεια να έχουμε μια ηπιότερη προσαρμογή των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών μέσα στο συνολικό μείγμα της Συμφωνίας αναφορικά με τις οικονομικές ρυθμίσεις, την υγεία, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, προς όφελος των απομακρυσμένων νησιών και των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

• Θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιά θέματα θα δώσετε έμφαση στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα;
Η απόφαση για τις λίστες των υποψηφίων θα ληφθεί στα αρμόδια όργανα. Ο προεκλογικός αγώνας θα βασιστεί στο πρόγραμμά μας που χθες και σήμερα επεξεργαζόμαστε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και σύντομα θα ανακοινωθεί. Σε γενικές γραμμές, όπως τόνισα παραπάνω, θα θέσουμε στην κρίση του Ελληνικού Λαού  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, μέσα στο δύσκολο – το έχουμε ομολογήσει – πλαίσιο της Συμφωνίας που πετύχαμε με τους θεσμούς και θα τονίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με την οικοδόμηση των ευρύτερων δυνατών όσο και αξιόπιστων συμμαχιών, μέσα κι έξω από τη χώρα, για την υλοποίησή του. Θα θέσουμε σύντομα τις βάσεις για να περάσουμε από τη σημερινή «στατική φάση» σε μια νέα προωθητική φάση. Με πρώτο μέλημά μας, μέτρα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, δράσεις για τα πιο απομακρυσμένα νησιά.

• Πόσο δύσκολη θα είναι η μάχη που θα δοθεί τον Σεπτέμβριο καθώς οι εκλογές θα διενεργηθούν με λίστα και όχι με σταυρό;
Για το ΣΥΡΙΖΑ εκλογές σημαίνει συλλογικότητα στη μάχη. Σημαίνει πρόγραμμα, σημαίνει διάλογος με την κοινωνία. Φιλοδοξούμε, μαζί με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο στη βάση της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας, να κάνουμε τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό – αποφάσεις στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα ή ο σταυρός προτίμησης, όπως καταλάβατε, έχουν δευτερεύουσα σημασία στον αγώνα μας…

• Ένα από τα θέματα  για τα οποία επικρίθηκε η κυβέρνηση ήταν  το μεταναστευτικό. Πιστεύετε πως έχουν δοθεί αποτελεσματικές λύσεις καθώς τα καραβάνια των  μεταναστών δεν έχουν τελειωμό;
Για το τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα, θα σας πω ότι ακριβώς τόνισα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος: Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματικά στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης. Με την άμεση αλληλεπίδραση των κατάλληλων ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων και των ελληνικών δομών, για να στηριχθούν κυβερνητικές και τοπικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων για την προσωρινή φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών. Επίσης, κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του ανθρωπιστικού έργου, είναι ο συντονισμός, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο των εμπλεκόμενων φορέων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, μας υπενθυμίζουν ότι  όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μιλάμε για ανθρώπους σαν εμένα και εσάς και ότι η μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση, θα πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με την Ευρώπη. Με τη σοβαρότητα, τον ανθρωπισμό και με βάση τις κοινές πολιτισμικές μας αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των οργανώσεων αλληλεγγύης, έκανε τεράστιο έργο. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο πέρασαν στην Ευρώπη 300.000 μετανάστες από τους οποίους οι 200.000 πέρασαν στη χώρα μας. Και παρόλο τον τεράστιο αριθμό το τελευταίο 6μηνο δεν είχαμε ούτε μια απώλεια ανθρώπινης ζωής.!!!

• Τι απαντάτε σε εκείνους που σας έχουν επικρίνει τελευταία;
Αν εννοείτε τις επικρίσεις που δέχθηκα γιατί πήγα στην πατρίδα μου να δω την μάνα μου τότε … άξιος ο μισθός τους. Τους παραδίνω στην κρίση του Δωδεκανησιακού λαού. Εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου, γιατί επιτέλεσα την κορυφαία ανθρώπινη υποχρέωση να δίνω κουράγιο σε μια μάνα που πριν ένα χρόνο έχασε τον μικρό της γιό. Εγώ παραμένω με υπευθυνότητα στον δρόμο της Αριστεράς και της Δημοκρατίας. Συνεχίζω να παλεύω και να πορεύομαι με τις αξίες που υπερασπίστηκα όλα αυτά τα χρόνια ως ενεργός Πολίτης, με την ελπίδα συνάντησης με όλους τους φίλους και τους συντρόφους στους νέους αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου